GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ικανοποίηση της Κύπρου για τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών: «Οι εταίροι μας ανταποκρίνονται θετικά στην έκκληση Αναστασιάδη»

Βρυξέλλες, Αθανάσιος Αθανασίoυ Οι εταίροι της Κύπρου στην ΕΕ εξέφρασαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους υιοθετώντας κείμενο συμπερασμάτων...

Βρυξέλλες, Αθανάσιος Αθανασίoυ

Οι εταίροι της Κύπρου στην ΕΕ εξέφρασαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους υιοθετώντας κείμενο συμπερασμάτων που προβλέπει επιβολή στοχευμένων μέτρων κατά των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, μετά την έγκριση του σχετικού κειμένου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αναλυτικά, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι με το κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "οι εταίροι μας ανταποκρίνονται θετικά στην έκκληση που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και η ΕΕ εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη και την υποστήριξή της στην Κυπριακή Δημοκρατία".

Ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε συγκεκριμένα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα Συμπεράσματα Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των Συμπερασμάτων της 22ας Μαρτίου 2018, καταδικάζοντας σθεναρά τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Σημείωσε ότι το Συμβούλιο, εκφράζει τη σοβαρή του ανησυχία αναφορικά με τις τρέχουσες παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και αποδοκιμάζει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει αυτές τις δραστηριότητες.

Το κείμενο των συμπερασμάτων "υπογραμμίζει το σοβαρό, άμεσο, αρνητικό αντίκτυπο που αυτές οι παράνομες ενέργειες έχουν σε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας".

"Καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απόσχει από αυτού του είδους τις πράξεις".

"Εγκρίνει την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων με την οποία καλούνται τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσεως να υποβάλουν, χωρίς καθυστέρηση, προτάσεις για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και στοχευμένων μέτρων", σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

"Η ΕΕ θα συνεχίσει να επιτηρεί στενά τις εξελίξεις ενώ εκφράζει την ετοιμότητά της να ανταποκριθεί κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο", είπε και συμπλήρωσε πως "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως.

Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την απόλυτη ικανοποίηση του για τη σημερινή ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και με αυτή την απόφαση, η ΕΕ στο υψηλότερο επίπεδο, πέραν από τη επιβεβαίωση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 18ης Ιουνίου 2019, υιοθέτησε την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για λήψη στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας".

"Πέραν της ομόφωνης καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας και της στήριξης στην Κυπριακή Δημοκρατία, για πρώτη φορά, με συλλογική απόφαση του ανώτατου οργάνου της ΕΕ, υπογραμμίζεται ότι οι έκνομες ενέργειες εις βάρος Κράτους - Μέλους, δεν γίνονται ανεκτές και έχουν συγκεκριμένες επιπτώσεις", τονίζει ο Πρόδρομος Προδρόμου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα του να εμπλακεί σε ένα δημιουργικό διάλογο για εξεύρεση μιας λειτουργικής, διαρκούς και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος με αλληλοσεβασμό στις εύλογες ανησυχίες των δύο κοινοτήτων και στόχο την επικράτηση της ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας για το σύνολο του κυπριακού λαού στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των αρχών και αξιών της ΕΕ".

"Την ίδια ώρα", όπως είπε, "καλεί την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως υπαγορεύουν οι κανόνες καλής γειτονίας αποφεύγοντας αχρείαστες εντάσεις ή έκνομες ενέργειες που οδηγούν σε αποσταθεροποίηση στην περιοχή".

"Η δέσμευση, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για συνέχιση της στενής επιτήρησης και παρακολούθησης των εξελίξεων, ως επίσης και η δρομολόγηση στοχευμένων μέτρων, χωρίς καθυστέρηση, αποτελεί έμπρακτη στήριξη για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας", κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση