GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δεξίωση από την πρεσβεία της Σλοβενίας με αφορμή τα εγκαίνια επίτιμου προξενείου στη Θεσσαλονίκη

Οι καλές σχέσεις μεταξύ της Σλοβενίας και της Ελλάδας και οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας σε διάφορους τομείς επισημάνθηκαν σε δ...

Οι καλές σχέσεις μεταξύ της Σλοβενίας και της Ελλάδας και οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας σε διάφορους τομείς επισημάνθηκαν σε δεξίωση, με αφορμή τα εγκαίνια επίτιμου προξενείου της Σλοβενίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις προοπτικές ενίσχυσης συνεργασιών με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή.

Τη δεξίωση διοργάνωσε η πρεσβεία της Σλοβενίας στην Ελλάδα και σε αυτή παραβρέθηκαν η πρέσβειρα Ανίτα Πίπαν, ο επίτιμος πρόξενος Νικόλας Τακάς, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Σλοβενίας αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Νταβιντ Μπρόζινα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρέσβης της Ουγγαρίας Erik Haupt, οι γενικοί πρόξενοι στη Θεσσαλονίκη των ΗΠΑ Γκρέγκορι Φλέγκερ, της Γερμανίας Βάλτερ Στέχελ, της Γαλλίας Φιλίπ Ρε, της Ρωσίας Αλεξάντερ Σερμπακόφ, επίτιμοι πρόξενοι άλλων χωρών, εκπρόσωποι επιμελητηρίων και παραγωγικών φορέων της Β. Ελλάδας, δημοτικοί σύμβουλοι, κ.α.

«Αυτόν τον μήνα γιορτάζουμε την επέτειο της εθνικής μας ανεξαρτησίας και (με την ίδρυση του επίτιμου προξενείου) γιορτάζουμε και τους δεσμούς μεταξύ Σλοβενίας και Ελλάδας. Οι διπλωματικές μας σχέσεις υπάρχουν εδώ και είκοσι επτά χρόνια, αλλά η ιστορία που μας συνδέει είναι πολύ μεγαλύτερη» τόνισε η πρέσβειρα της Σλοβενίας κ. Πίπαν και αναφερόμενη στο πρόσωπο του επιτίμου προξένου της Σλοβενίας στη Θεσσαλονίκη και πρόσθεσε:

«Ο ρόλος του κ. Τακά θα είναι να συνεχίσει να βοηθάει να έρθει ειδικότερα η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα πιο κοντά στη Σλοβενία σε πολλούς τομείς συνεργασίας, στις επιχειρήσεις και στο εμπόριο και να συνεχίσει να βοηθάει να εγκαθιδρύσουμε αμοιβαίας, επωφελούς, συνεργασίας, δυναμώνοντας τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών».

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα, θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο για να τιμήσω την εμπιστοσύνη που μου δείχνει η Σλοβενία» είπε ο επίτιμος πρόξενος της Σλοβενίας στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τακάς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη διεθνή θέση της Σλοβενίας, ως χώρας μέλους των διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, Ε.Ε., ΟΝΕ , κ.τ.λ.) και στην οικονομία της τα τελευταία χρόνια, με «ανάπτυξη, μια από τις μεγαλύτερες της Ε.Ε., πολύ πάνω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο», με χαμηλή ανεργία, με έμφαση στον τομέα των υπηρεσιών, τεχνολογίας, πληροφορικής, με φαρμακευτική βιομηχανία και αυτοκινητοβιομηχανία και με καλές επιδόσεις στους τομείς των τροφίμων και του τουρισμού. «Χαρακτηρίζεται γενικώς ως μια οικονομία μπουτίκ, από μικρούς όγκους παραγωγής, ιδιαίτερα εξειδικευμένους και υψηλής ποιότητας» είπε ο κ. Τακάς.

«Νομίζω ότι η ιστορία που μας συνδέει μέσα στους αιώνες είναι σημαντικό να συνεχιστεί» τόνισε ο κ. Μπρόζινα και πρόσθεσε: «Έχουμε καλές σχέσεις, αναπτύσσουμε τους δεσμούς μας, νομίζω μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για το μέλλον και τώρα ενισχύουμε και την παρουσία μας στη Θεσσαλονίκη, που είναι πολύ σπουδαία πόλη».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι αναβαθμίζεται σήμερα η ήδη καλή σχέση που υπήρχε με τη Σλοβενία, ιδιαίτερα με την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέροντας και τα κοινά σημεία και ενδιαφέροντα σε διάφορες τομείς, στον πρωτογενή τομέα, στις υπηρεσίες, στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες, κ.α. Ο κ. Τζιτζικώστας εξήρε επίσης την προσωπικότητα του νέου επιτίμου προξένου της Σλοβενίας στη Θεσσαλονίκη Ν. Τακά, τονίζοντας ότι εκπροσωπεί αυτή τη θετική δυνατότητα περαιτέρω σύσφιξης της συνεργασίας.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης υπενθύμισε την επαφή που υπήρξε στο πλαίσιο της «διπλωματίας των πόλεων», μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Λιουμπλιάνα, η οποία ήταν πέρυσι η «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και πρόσθεσε: «Η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των πόλεων, κατά βάση, είναι ένα από τα ζητούμενα και από τις επιθυμητές δραστηριότητες για τη σύσφιξη και την ανάπτυξη των σχέσεων των λαών σε όλα τα επίπεδα. Συμφωνήσαμε - και νομίζω ότι συμφωνεί και ο καινούργιος δήμαρχος- ότι οι σχέσεις αυτές θα αναπτυχθούν και θα οικοδομηθούν πάνω σε στέρεες βάσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση