GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πέντε άμαχοι νεκροί σε βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος στην Ιντλίμπ

Τουλάχιστον πέντε άμαχοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν χθες Σάββατο σε πλήγματα της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας, που υποστη...

Τουλάχιστον πέντε άμαχοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν χθες Σάββατο σε πλήγματα της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, στην περιοχή της επαρχίας Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, η οποία υφίσταται εντατικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την Πέμπτη, τουλάχιστον 26 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αυτή την περιοχή, και άλλοι 17 την προηγουμένη, σε επιδρομές που η ίδια ΜΚΟ, η οποία διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία, απέδωσε στο καθεστώς.

Κατά τις πληροφορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα αεροπορικά πλήγματα που έγιναν χθες στην επαρχία Ιντλίμπ είχαν επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι είκοσι άμαχοι, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται δύο παιδιά που έχασαν τη ζωή τους σε πλήγμα σε χώρο στάθμευσης στην κοινότητα Μααρέτ αλ Νούμαν, ενώ ένας τρίτος ανήλικος σκοτώθηκε στο χωριό Μάαρ Ζίτα, σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, τον διευθυντή της ΜΚΟ.

Το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και η Ρωσία έχουν κλιμακώσει από τα τέλη του Απριλίου τους βομβαρδισμούς στην περιοχή της Ιντλίμπ και γειτονικούς τομείς στις επαρχίες του Χαλεπιού, της Χάμας και της Λαττάκειας, όπου κυριαρχούν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα).

Η κλιμάκωση στην Ιντλίμπ, που γειτονεύει με την Τουρκία, χαρακτηρίζεται η σοβαρότερη από το φθινόπωρο του 2018 και την επίτευξη της συμφωνίας για τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης», με σκοπό να χωριστούν εδάφη που ελέγχουν αντάρτες και τζιχαντιστές από εκείνα υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Η συμφωνία δεν εφαρμόστηκε παρά μόνο εν μέρει, λόγω της άρνησης των τζιχαντιστών της ΧΤΣ και άλλων μικρότερων οργανώσεων να αποσυρθούν από την ουδέτερη ζώνη.

Αυτή την εβδομάδα τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι η κλιμάκωση στην Ιντλίμπ, όπου ζουν τρία εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές της χώρας, απειλεί να προκαλέσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τα τέλη του Απριλίου στην περιοχή της Συρίας όπου εκτυλίσσονται βομβαρδισμοί και μάχες έχουν σκοτωθεί πάνω από 406 άμαχοι.

Πάνω από 23 ιατρικά κέντρα έχουν χτυπηθεί και περίπου 330.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Την Τρίτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τη Ρωσία και την Τουρκία «να σταθεροποιήσουν την κατάσταση χωρίς καθυστέρηση» και κατήγγειλε ότι ο άμαχος πληθυσμός πληρώνει «ένα φρικιαστικό τίμημα».

Ο πόλεμος που ξέσπασε στη Συρία το 2011, ο οποίος σταδιακά μετατράπηκε σε μια εξαιρετικά περίπλοκη σύρραξη με την εμπλοκή διαφόρων ξένων δυνάμεων και τζιχαντιστικών οργανώσεων, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 370.000 ανθρώπους κι έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση