GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας απέρριψε αίτημα να αφεθεί ελεύθερος ο πρώην πρόεδρος της χώρας

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας απέρριψε δύο αιτήσεις για να αφεθεί ελεύθερος ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλ...

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας απέρριψε δύο αιτήσεις για να αφεθεί ελεύθερος ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος φυλακίστηκε πριν από έναν χρόνο και πλέον, μετά την καταδίκη του για υπόθεση διαφθοράς, που ο ίδιος καταγγέλλει ότι είχε πολιτικά κίνητρα.

Το πρώτο αίτημα απορρίφθηκε από 4 δικαστές έναντι 1. Στην ίδια συνεδρίαση, τα μέλη του δικαστηρίου, που καλούνται να εκφραστούν για την αμεροληψία του πρώην δικαστή που καταδίκασε τον Λούλα σε πρώτο βαθμό, απέρριψαν και το δεύτερο αίτημα ακύρωσης της καταδίκης και αποφυλάκισης του 73χρονου πρώην προέδρου, που σχετιζόταν με αυτή τη διάσταση της υπόθεσης, με 3 ψήφους έναντι 2.

Ανέβαλαν για το δεύτερο εξάμηνο την εξέταση των πεπραγμένων του δικαστή.

Η υπεράσπιση του Λούλα επιχειρηματολογεί ότι ο πρώην δικαστής Σέρζου Μούρου, νυν υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης υπό τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, παραβίασε βασικούς κανόνες της δικαιοσύνης σε αυτή την υπόθεση, μετά την αποκάλυψη πολλών μηνυμάτων μεταξύ του ιδίου και εισαγγελέων, στα οποία τους έδινε σαφείς οδηγίες και εντολές.

Ο Λούλα καταδικάστηκε για παθητική διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε μια υπόθεση που αφορούσε την ανακαίνιση εξοχικού που σκόπευε να αγοράσει. Η ποινή του μειώθηκε σε δεύτερο βαθμό, από τα 12 στα 8 χρόνια και 10 μήνες κάθειρξη. Παραμένει από τον Απρίλιο του 2018 έγκλειστος σε φυλακή στην Κουριτσίμπα (νότια).

Ο πρώην πρόεδρος, άλλοτε συνδικαλιστής ηγέτης και αγωνιστής εναντίον της στρατιωτικής δικτατορίας, διαβεβαιώνει πως είναι αθώος και λέει πως η δίωξη σε βάρος του αποτελούσε σκευωρία με σκοπό να του στερηθεί η δυνατότητα να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία στις εκλογές του Οκτωβρίου. Η καταδίκη του — ενώ θεωρείτο ο επικρατέστερος υποψήφιος, κατά δημοσκοπήσεις — άνοιξε τον δρόμο στον Μπολσονάρου.

Μια σειρά από μηνύματα που έφερε στο φως ο ειδησεογραφικός ιστότοπος The Intercept αποκαλύπτουν πως ο Μούρου συνεργαζόταν στενά με τον Ντελτάν Νταλανιόλ και άλλους εισαγγελείς, τους έδινε «στρατηγικές συμβουλές και ιδέες για νέες οδούς στην έρευνα» που διενεργούσαν. Ο υπουργός απορρίπτει τις καταγγελίες περί μεροληπτικής στάσης και ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση