GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κατρούγκαλος: Εποικοδομητική και γόνιμη η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την πολύ γόνιμη και εποικοδομητική, όπως την χαρακτήρισε, 1η Υπουργική Συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Κύ...

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την πολύ γόνιμη και εποικοδομητική, όπως την χαρακτήρισε, 1η Υπουργική Συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αρμενίας στη Λευκωσία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του, της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, και της Αρμενίας, Zohrab Mnatsakanyan.

«Οι τρεις χώρες μας μοιράζονται κοινές ιδέες, είναι χώρες ειρηνικές που πιστεύουν ότι το Διεθνές Δίκαιο και ο σεβασμός στην πολυμέρεια αποτελούν τη βάση των διεθνών σχέσεων. Και, φυσικά, μοιραζόμαστε μεταξύ μας μία μακρά ιστορία. Προσβλέπουμε στη βελτίωση τόσο των οικονομικών όσο και των πολιτικών σχέσεών μας», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ότι «το επόμενο βήμα θα είναι η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των ηγετών των χωρών μας».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, αναφέρθηκε στην πρόθεση Ελλάδας και Κύπρου να βοηθήσουν όσο μπορούν την Αρμενία στις ευρωπαϊκές της προοπτικές, εξηγώντας ότι ένα από τα κύρια θέματα της συζήτησης αποτέλεσαν οι σχέσεις ΕΕ-Αρμενίας. Ενώ συζητήθηκε, παράλληλα, και η συνεργασία των τριών στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών.

«Υποσχεθήκαμε στον Αρμένιο ομόλογό μας ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα το ταχύτερο δυνατόν για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αρμενίας και, από πλευράς μας, θα προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά τις εκλογές με την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Αρμενίας», διευκρίνισε.

Ο κ. Κατρούγκαλος επαναβεβαίωσε, όπως τόνισε, την ισχυρή υποστήριξη και αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Κύπρο σε σχέση με τις πρόσφατες προκλήσεις και παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία και διαβεβαίωσε τον Κύπριο ομόλογό του για την υποστήριξή της χώρας μας στις επόμενες συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ευχαρίστησε τους δύο ομολόγους του για την «πολύ εποικοδομητική συνάντηση» σήμερα, τονίζοντας ότι προσβλέπει «σε ακόμα καλύτερες συναντήσεις μας στο μέλλον».

Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι στόχος της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών είναι η προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας μέσω του ενισχυμένου πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

Επισήμανε, δε, ότι «η σημερινή συνάντηση αντικατοπτρίζει σαφώς την κοινή αποφασιστικότητα να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας και να αναπτύξουμε συνέργειες που θα ωφελήσουν τις χώρες και τους λαούς μας».

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αρμένιος ΥΠΕΞ, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι η 1η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί στην Αρμενία σε ημερομηνία που θα συμφωνήσουν οι τρεις πλευρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση