GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εντολή του Αττικάρχη στους αστυνομικούς: Να φυλάσσετε όποιον νομίζετε εσείς... - Οι διευκρινίσεις της ΕΛΑΣ

Σύγχυση στις αστυνομικές υπηρεσίες προκαλεί, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα τα ''Νέα'', η εντολή του Αττικάρχη προς του...

Σύγχυση στις αστυνομικές υπηρεσίες προκαλεί, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα τα ''Νέα'', η εντολή του Αττικάρχη προς τους αστυνομικούς να φρουρούν τους στόχους που εκείνοι νομίζουν.

Συγκεκριμένα, η έγγραφη εντολή της ΕΛ.ΑΣ. με τίτλο «Ένταση μέτρων προστασίας ευπαθών στόχων» συντάχθηκε στις 24 Μαΐου 2019 και δόθηκε πριν από μερικές ημέρες στις αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής. Αντί να δίνεται μία κεντρική εντολή για φρούρηση συγκεκριμένων κτιρίων, προσώπων κλπ, ζητούνται μέτρα ασφάλειας κατά την κρίση των ίδιων των αστυνομικών και μάλιστα μετά την «παρακολούθηση της επικαιρότητας».

Δηλαδή, οι υπεύθυνοι δεκάδων αστυνομικών τμημάτων θα πρέπει - με βάση αυτήν την υπόδειξη- να παρακολουθούν έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, να διαβουλεύονται ποια είναι τα θέματα αιχμής και να φρουρούν όποιον σκεφτούν, από πολιτικούς, διπλωμάτες, επιχειρηματίες μέχρι πρόσωπα του σταρ σίστεμ που τυχαίνουν υπερπροβολής και ίσως σε κάποια υπηρεσία κρίνουν ότι κινδυνεύουν.

Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ,«πρόκειται για ένα έγγραφο ομολογίας ήττας από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Η επιλογή αυτή προκαλεί τεράστια σύγχυση στις αστυνομικές υπηρεσίες και ουσιαστικά μπορεί να αφήνει απροστάτευτα δεκάδες άτομα που μπορεί να κινδυνεύουν από μία ενδεχόμενη επίθεση».

Από την πλευρά της η ΕΛ.ΑΣ, με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το γραφείο Τύπου κάνει λόγο για παρερμηνεία και διαστρέβλωση της πραγματικότητας, που δεν εξυπηρετούν την αντικειμενικότητα της ενημέρωσης.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. :

Με το σημερινό άρθρο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» με τίτλο: «Φρουρήστε όποιον νομίζετε εσείς…» επιχειρείται να διαστρεβλωθεί η ουσία και το πνεύμα διαταγής, που εκδόθηκε την 24η Μαΐου 2019 από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, με θέμα την ένταση μέτρων προστασίας ευπαθών στόχων.

Είναι προφανές ότι το περιεχόμενο του συγκεκριμένου άρθρου απομονώνει επιλεκτικά φράσεις, που εμπεριέχονται στη διαταγή, τις οποίες παρερμηνεύει, προκειμένου να καταλήξει στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι: «η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ζητεί από τους αστυνομικούς να διαβάζουν εφημερίδες και να φρουρούν κατά…βούληση…».

Ειδικότερα:

  • η αναφορά στο περιεχόμενο της διαταγής ότι: «λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα επικαιρότητα παρακαλούμε όπως…….εντατικοποιήσετε τα μέτρα προστασίας σημαινόντων στόχων…» δηλώνει σαφώς ότι στο σχεδιασμό των μέτρων λαμβάνεται σοβαρά υπόψη το γενικότερο περιβάλλον ασφάλειας, όπως αυτό συνδιαμορφώνεται από την τρέχουσα επικαιρότητα,

  • στο πλαίσιο αυτό, ο ισχυρισμός στο άρθρο ότι : «η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ζητεί από τους αστυνομικούς να διαβάζουν εφημερίδες και να φρουρούν κατά…βούληση…» διαστρεβλώνει καταφανώς το πνεύμα της διαταγής, επιχειρώντας να απαξιώσει το μοντέλο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, καθώς,

  • είναι προδήλως γνωστό ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός εκπονείται σε επιτελικό επίπεδο και όχι από απλούς αστυνομικούς που: «..διαβάζουν εφημερίδες…..»,

  • επιπλέον, η αναφορά στο περιεχόμενο της διαταγής ότι: «εν κατακλείδι, να εφαρμοσθεί κάθε πρόσθετο πρόσφορο – νόμιμο μέτρο, κατά την κρίση σας, το οποίο θα επαυξήσει στον ύψιστο βαθμό την ασφάλεια των ως άνω στόχων…» προφανώς έχει παρερμηνευτεί στο άρθρο, προκειμένου να προβληθεί ο ισχυρισμός ότι δήθεν δίδεται η εντολή: «…Φρουρήστε όποιον νομίζετε εσείς…», καθώς,

  • είναι απόλυτα σαφές ότι η φράση «…κατά την κρίση σας…» παραπέμπει αποκλειστικά και μονό στην επιλογή – εφαρμογή κάθε «…πρόσθετου πρόσφορου – νόμιμου μέτρου…» και όχι βεβαίως στην επιλογή του στόχου.

Επισημαίνεται ακόμα ότι οι διαταγές απευθύνονται σε αστυνομικές Υπηρεσίες, οι οποίες - κατά κανόνα - διαθέτουν την υπηρεσιακή εμπειρία και επάρκεια να κατανοήσουν την ουσία και το πνεύμα του περιεχομένου τους και να τις εντάξουν στον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό και προγραμματισμό.

Στο πλαίσιο αυτό η συγκεκριμένη διαταγή απευθύνεται στις υφιστάμενες Διευθύνσεις Αστυνομίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και εμπεριέχει τις γενικές κατευθύνσεις, για την περαιτέρω έκδοση από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας, εξειδικευμένων διαταγών προς τις υφιστάμενες τους αστυνομικές Υπηρεσίες για την ένταση των μέτρων προστασίας.

Τέλος, κρίνεται σκόπιμο να τονιστεί ότι όσοι σχολιάζουν υπηρεσιακές διαταγές ενδείκνυται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αξιολόγηση τους, ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις παρερμηνείας και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, που δεν εξυπηρετούν την αντικειμενικότητα της ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση