GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διαγνωστικά κέντρα: Aναστολή των κινητοποιήσεων - Μόνο με τη συμμετοχή οι εξετάσεις - ΤΩΡΑ

Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων, έπειτα από τη σ...

Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων, έπειτα από τη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν επί της πρότασης που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας, στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, έπειτα από αυτή την εξέλιξη λήγει η “ομηρία” εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων και πλέον οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις τους, όπως συνήθως, πληρώνοντας μόνο το ύψος της συμμετοχής τους, δηλαδή το 15% του κόστους της εξέτασης.

Νωρίτερα το μεσημέρι, συναντήθηκαν στο υπουργείο Υγείας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης και η Συντονιστική Επιτροπή των διαγνωστικών εργαστηρίων.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι «αναγνωρίζοντας το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργεί η αύξηση των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) που καλούνται να καταβάλουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, το υπουργείο Υγείας κατέβαλε ειλικρινή προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης ρεαλιστικής και εφαρμόσιμης στην παρούσα χρονική συγκυρία».

Η πρόταση του υπουργείου Υγείας

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόταση που παρουσιάστηκε από τον Ανδρέα Ξανθό στο Συντονιστικό των Διαγνωστικών Εργαστηρίων και Κέντρων, με στόχο να γεφυρώσει τις διάφορες και να εκτονώσει την κατάσταση, περιλαμβάνει:

1.Την προσαύξηση κατά 30 εκατ. ευρώ του κλειστού προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2019. Αν συνυπολογίσουμε ότι ο προϋπολογισμός ήταν ήδη αυξημένος κατά 9 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018 προκύπτει μια συνολική ενίσχυση περίπου 10% στη διαγνωστική δαπάνη και κατά συνέπεια μια σημαντική υποχώρηση του ύψους των αναμενόμενων επιστροφών.

2. Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των υποχρεωτικών επιστροφών για το 2018 και εντεύθεν, με την πρόβλεψη ενός σταθερού ποσού (της τάξης των 4.000- 5.000 ευρώ) που θα αφαιρείται από το clawback. Με αυτό τον τρόπο και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ μειώνεται η επιβάρυνση στο 70% των παρόχων, δηλαδή στην πλειονότητα των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων της χώρας.

3. Την επιτάχυνση της διαδικασίας ενσωμάτωσης διαγνωστικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έτσι ώστε να ελεγχθεί με επιστημονικά κριτήρια η ζήτηση εξετάσεων και σε βάθος χρόνου να περιοριστεί δραστικά η υπέρβαση και το clawback. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη παρέμβαση που καθιστά το σύστημα βιώσιμο, αλλά που προφανώς δεν μεταβάλλει άμεσα τη σημερινή πραγματικότητα.

4. Την επιτάχυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών (μέχρι το 2011) των ασφαλιστικών ταμείων προς τους παρόχους μέσω ΕΦΚΑ.

5. Την αξιοποίηση της σταδιακής αύξησης των δημόσιων δαπανών υγείας στο ύψος του 6% του ΑΕΠ σε βάθος 4ετίας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός , για την ενίσχυση των προϋπολογισμών που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τις παροχές του ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών εξετάσεων.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως «Είναι απολύτως σαφές ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε προεκλογική περίοδο καμία ρύθμιση που προϋποθέτει νομοθέτηση και έχει δημοσιονομικό κόστος. Άρα το βασικό αίτημα που είναι η προσαύξηση κατά 55 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις του 2018 είναι ανέφικτο να ικανοποιηθεί. Μπορεί όμως να υπάρξει διευκόλυνση στην καταβολή της οφειλής μέσω των υπαρχουσών ρυθμίσεων για πολλαπλές δόσεις».

Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έγινε σαφές πως «η απόφαση για εξυπηρέτηση των πολιτών με την υποχρέωση να καταβάλλουν το 85% του κόστους των εξετάσεων είναι παράνομη και εκβιαστική και δεν προβλέπεται από τις υπάρχουσες συμβάσεις των εργαστηρίων από τον ΕΟΠΥΥ, θα δημιουργήσει σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταγγελία των συμβάσεων. Το ερώτημα είναι γιατί επιλέγεται αυτό το χρονικό διάστημα η σκλήρυνση της στάσης και ποιος ωφελείται από αυτήν».

Πάντως σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Υγείας προκειμένου να διευκολύνει την εξυπηρέτηση των πολιτών απέστειλε σήμερα εγκύκλιο με την οποία καλούνται οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και οι διοικητές των Νοσοκομείων, σε συνεργασία με τους επιστημονικά υπεύθυνους των εργαστηρίων, να οργανώσουν την ευχερή και δωρεάν πρόσβαση όσων ασφαλισμένων επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τις μικροβιολογικές ή απεικονιστικές εξετάσεις τους στο ΕΣΥ.

Ξέσπασε "πόλεμος"

Για το θέμα, υπήρξε έντονος διάλογος στην ΕΡΤ1, και αλληλοκατηγορίες μεταξύ του αντιπροέδρου του ΙΣΑ κ. Πατσουράκου και του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, κ. Γεωργακόπουλου.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1 «Πρωινή Βάρδια», με τους Μάνο Νιφλή και Κώστα Αλατζά, ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ, Φώτιος Πατσουράκος, υποστήριξε ότι η κινητοποίηση των διαγνωστικών κέντρων, δεν είναι πολιτικά υποκινούμενη, ούτε υποκινούμενη από μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, αφού αυτοί που κινδυνεύουν να κλείσουν, «είναι τα μικρά διαγνωστικά κέντρα της γειτονιάς, που φεύγουν και στο εξωτερικό».

«Μας υποχρέωσαν σε μία τέτοια κινητοποίηση, γιατί αυτή τη στιγμή καταστρέφονται όλα τα εργαστήρια. Πρέπει να μας βοηθήσουν. Από την κινητοποίησή μας εξαιρούνται τα έκτακτα περιστατικά και οι καρκινοπαθείς, οι οποίοι θα εξετάζονται δωρεάν. Το υπουργείο πρέπει να βοηθήσει να λυθεί το θέμα. Είναι μία απλή λογιστική τακτοποίηση για το 2018, που μπορεί να γίνει κατέληξε».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Πέτρος Γεωργακόπουλος, κατηγόρησε τους ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων, ότι «οδηγούν τον κλάδο σε ανεδαφικές διεκδικήσεις. « Η βασική διεκδίκησή σας είναι να καταργηθεί το clawback», είπε στον κ. Πατσουράκο με έντονο τρόπο και συμπλήρωσε. «Παίζετε το θέατρο του παραλόγου και η απόφασή σας να χρεώνετε στο 85% της ασφαλιστικής τιμής, είναι ένα ακραίο αντικοινωνικό μέτρο και μία αντισυμβατική συμπεριφορά. Είναι ανάλγητη κοινωνικά απόφαση».

Δείτε τον έντονο διάλογο στην εκπομπή της ΕΡΤ:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση