GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Περιοδεία στη Μέση Ανατολή ξεκινά ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας Χάικο Μάας αφίχθη την Παρασκευή στην Ιορδανία, τον πρώτο σταθμό της τετραήμερης περιοδείας...

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας Χάικο Μάας αφίχθη την Παρασκευή στην Ιορδανία, τον πρώτο σταθμό της τετραήμερης περιοδείας του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ταξιδέψει επίσης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Ιράν.

Το κρισιμότερο σκέλος του ταξιδιού του Γερμανού ΥΠΕΞ ξεκινά τη Δευτέρα, όταν θα αφιχθεί στην Τεχεράνη. Εκεί αναμένεται να συζητήσει με τους Ιρανούς ηγέτες τρόπους για να παραμείνει σε ισχύ η διεθνής συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας που είχε συναφθεί το 2015.

Χθες το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι αντιπρόσωποι της χώρας είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν αποκλειστικά για μόνο για αυτή τη συμφωνία, το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), κατά την επίσημη ονομασία της.

«Το να εξεταστούν ζητήματα εκτός της συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας θα ήταν άσχετο και δεν θα βοηθούσε [την προσπάθεια των συμβαλλομένων μερών που παραμένουν σε αυτή να περισώσουν] τη συμφωνία», ανέφερε εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας.

Τον Μάιο του 2018 οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από το ΚΟΣΔ, με την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επικαλείται διάφορους λόγους, μεταξύ άλλων την ιρανική φερόμενη εμπλοκή σε ένοπλες συρράξεις στη Μέση Ανατολή. Οι βαριές κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν και σε χώρες που συναλλάσσονται μαζί του επανήλθαν σε ισχύ, δυσχεραίνοντας σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες ειδικά των Ευρωπαίων να κρατήσουν τη συμφωνία ζωντανή.

Τον περασμένο μήνα, έναν χρόνο μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον, η Τεχεράνη ανήγγειλε ότι θα πάψει να μεταφέρει εκτός χώρας το εμπλουτισμένο ουράνιο που παράγει και ότι θα ξαναρχίσει τον εμπλουτισμό σε υψηλότερα επίπεδα, δίνοντας προθεσμία ως την 7η Ιουλίου στα υπόλοιπα να αντιδράσουν κατά τρόπο που θα την έπειθε να μην προχωρήσει σε αυτά τα μέτρα.

Στην Ιορδανία, ο Μάας πρόκειται να επισκεφθεί τους Γερμανούς στρατιωτικούς που είναι ανεπτυγμένοι σε αεροπορική βάση και συμμετέχουν στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού υπό την Ουάσινγκτον εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Η γερμανική Πολεμική Αεροπορία συνεισφέρει αναγνωριστικά αεροσκάφη Tornado κι ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού.

Στα ΗΑΕ, όπου θα αφιχθεί αύριο Κυριακή, οι επαφές του Μάας αναμένεται να επικεντρωθούν στον πόλεμο στην Υεμένη. Τα Εμιράτα είναι ένας από τους πυλώνες της στρατιωτικής συμμαχίας που ενεπλάκη στον πόλεμο αυτό το 2015 για να υποστηρίξει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη σύγκρουση με τους σιίτες αντάρτες Χούθι, το κίνημα των οποίων θεωρείται ότι πρόσκειται στο Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση