GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τραμπ για τη συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν: Είναι μία μεγάλη ημέρα για τον κόσμο

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Πιονγκγιάνγκ Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκαν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσα ...

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Πιονγκγιάνγκ Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκαν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κορέα.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας δέχτηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε το Σάββατο ο Αμερικανός Πρόεδρος για να τον συναντήσει στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ). Με την κίνηση αυτή, ο Τραμπ έγινε ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που πάτησε στο έδαφος της Βόρειας Κορέας.

"Είναι μια μεγάλη ημέρα για τον κόσμο ", ανέφερε ο Τραμπ, δηλώνοντας έτοιμος να υποδεχθεί τον Κιμ Γιονγκ Ουν στις ΗΠΑ. "Αυτό θα γίνει κάποτε", σημείωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος πριν από τη συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη είχε πει επίσης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου: "Ευχαρίστως θα τον καλούσα αμέσως στον Λευκό Οίκο".

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι δυνατό να "ξεπεραστούν τα εμπόδια" χάρη στην "εξαιρετική" σχέση με τον Τραμπ.

"Το γεγονός ότι οι δύο χώρες, παρά την μακρά τους σχέση εχθρότητας, μπόρεσαν να δώσουν τα χέρια για την ειρήνη στον τόπο που συμβολίζει τη διαίρεση (...) δείχνει ότι το παρόν είναι καλύτερο από το παρελθόν", σημείωσε.

Κατά την συνάντησή τους οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την επανάληψη των συνομιλιών για το πυρηνικό ζήτημα, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

"Η συνάντηση αυτή ήταν πολύ καλή, πολύ δυνατή (...) Θα δούμε τι μπορεί να γίνει", σημείωσε ο Τραμπ.

Οι δύο πλευρές θα συστήσουν ομάδες οι οποίες θα προχωρήσουν τις συνομιλίες για την εγκατάλειψη των πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες τώρα έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, σημείωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, δηλώνοντας πως δεν βιάζεται για μία συμφωνία.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η σημερινή συνάντηση δεν αναμένεται να αρκέσει για την ρύθμιση του πυρηνικού ζητήματος με την Βόρεια Κορέα. Ωστόσο έχει συμβολική σημασία για τις δύο χώρες, οι οποίες μόλις πριν από ενάμιση χρόνο απειλούσαν η μία την άλλη με αφανισμό.

Προτού φτάσει χθες, Σάββατο, στη Νότια Κορέα, ο Τραμπ προσκάλεσε μέσω ανάρτησης του στο Twitter τον Κιμ Γιονγ Ουν να έρθει στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα για να του πει "καλημέρα".

Ωστόσο λίγες ώρες πριν από την προβλεπόμενη ώρα επίσκεψης του Τραμπ στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη, ακόμη δεν είχε γίνει γνωστό αν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας θα πήγαινε στο ραντεβού.

"Το θέλει πάρα πολύ", διαβεβαίωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας πως έτσι και αλλιώς στα σύνορα θα τον συνοδεύει ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν. "Θα είναι κάτι πολύ σύντομο, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει. Μια χειραψία σημαίνει πολλά", πρόσθεσε αναφερόμενος στην συνάντηση.

Κατά την άφιξή του στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβηκε σε μια πλατφόρμα από την οποία φαινόταν το έδαφος της Βόρειας Κορέας --κυρίως μια τεράστια σημαία που είχε υψωθεί σε έναν ιστό ύψους 160 μέτρων.

"Υπήρχε μια μεγάλη σύγκρουση πριν από την συνάντησή μας στην Σιγκαπούρη", δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. "Έκτοτε ο κίνδυνος εξαφανίστηκε", πρόσθεσε.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί, η συνάντηση αυτή δεν αρκεί για την επίλυση του ευαίσθητου θέματος της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας, που είναι και αυτό στο οποίο προσκρούει η προσέγγιση με την Ουάσινγκτον. Η κυβέρνηση Τραμπ αξιώνει από την Πιονγκγιάνγκ να απαρνηθεί οριστικά το πυρηνικό της πρόγραμμα προτού εξετάσει το ενδεχόμενο μιας άρσης των διεθνών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί, κάτι το οποίο αρνείται η Βόρεια Κορέα.

Με εξαίρεση τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν επισκεφθεί την Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη, λόγω του συμβολικού της χαρακτήρα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα τηρούσε την παράδοση και θα επισκεπτόταν τον έντονα συμβολικό αυτόν τόπο στη διάρκεια μιας πρώτης επίσκεψής του στη Νότια Κορέα το 2017, αλλά το ελικόπτερο που τον μετέφερε δεν μπορούσε να προσγειωθεί λόγω ομίχλης.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Πηγή ΦΩΤΟ: Kevin Lamarque/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση