GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προκαλεί η Τουρκία: Παίρνει αντίμετρα για την έκδοση των διεθνών ενταλμάτων από την Κύπρο - ΦΩΤΟ

Αποφασισμένη να απαντήσει στην απόφαση της Κύπρουνα εκδώσει διεθνή εντάλματα παρουσιάζεται η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκ...

Αποφασισμένη να απαντήσει στην απόφαση της Κύπρουνα εκδώσει διεθνή εντάλματα παρουσιάζεται η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, «Yeni Safak».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση Ερντογάν σχεδιάζει τη λήψη έξι αντίμετρων και αυτά είναι τα εξής;

α. Αν οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. αποπειραθεί να εφαρμόσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης για Τούρκο πολίτη (σύλληψη, έκδοση στην Κυπριακή Δημοκρατία κλπ), τότε η Τουρκία θα παγώσει οποιαδήποτε συμφωνία έκδοσης με τη χώρα αυτή, θα προβεί σε διαμαρτυρίες μεγάλης έκτασης, ενώ θα φθάσει μέχρι την ανάκληση του πρέσβη της από τη χώρα αυτή.

β. Θα κλείσουν όλες οι πύλες εισόδου από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου προς τα κατεχόμενα, μέχρι να τερματιστεί η σύλληψη του ατόμου εις βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

γ. Μπροστά στην απόφαση αυτή του "κράτους ληστή", η Τουρκία θα στείλει αμέσως το πλωτό γεωτρύπανο "Γιαβούζ" σε ένα από τα αδειοδοτημένα θαλάσσια τεμάχια 1,4,5,6 και 7 για να κάνει γεώτρηση. Όπως είναι γνωστό, η τουρκική υφαλοκρηπίδα εισέρχεται μέσα στα θαλάσσια τεμάχια που έχει οριοθετήσει η ΚΔ.

δ. Σε περίπτωση οποιασδήποτε σύλληψης, η Τουρκία θα κλείσει τα "τουρκικά στενά" για τα πλοία που φέρουν κυπριακή σημαία. Από τώρα θα πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα επιτήρησης των πλοίων με κυπριακή σημαία που διέρχονται από τα Στενά και από τη θάλασσα του Μαρμαρά, για θέματα ασφάλειας και ρύπανσης των θαλασσών.

ε. Από το 1987, τα πλοία με κυπριακή σημαία δεν μπορούν να επισκεφθούν τα λιμάνια της Τουρκίας. Το 1997 επεκτάθηκε ο σχετικός νόμος και απαγορεύθηκε η προσέγγιση ακόμα και εκείνων των πλοίων που έχουν ως διαχειρίστρια εταιρεία που έχει έδρα την ΚΔ. Τελευταία ρύθμιση αποτελεί ο Κανονισμός 74874 της 26ης Σεπτεμβρίου του 2017, με τον οποίο προστίθενται μια σειρά από απαγορευτικές διατάξεις για το θέμα. Στο πλαίσιο αυτό δίνεται άδεια προσέγγισης στα λιμάνια της Τουρκίας μόνο σε επιβατηγά και σε σκάφη αναψυχής που έχουν σημαία της ΚΔ. Σε περίπτωση που γίνει οποιαδήποτε σύλληψη, το Υπουργείο Μεταφορών θα άρει αμέσως και αυτές τις άδειες.

ζ. Η Ακτοφυλακή της ΤΔΒΚ* θα πρέπει να συλλαμβάνει τους Έλληνες ψαράδες που εισέρχονται στα χωρικά ύδατά της, κυρίως νοτίως της Καρπασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση