GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το παρασκήνιο πίσω από το "διαζύγιο" ΣΥΡΙΖΑ-Κοτζιά

Πλούσιο είναι το παρασκήνιο του «διαζυγίου» του Νίκου Κοτζιά με τον ΣΥΡΙΖΑ, που επισημοποιήθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο μετά την ανακο...

Πλούσιο είναι το παρασκήνιο του «διαζυγίου» του Νίκου Κοτζιά με τον ΣΥΡΙΖΑ, που επισημοποιήθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο μετά την ανακοίνωση του Πράττω, στην οποία γινόταν γνωστό πως η Κίνηση της οποίας ηγείται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν θα πάρει μέρος στις εκλογές.
Ο κ. Κοτζιάς φέρεται να είναι εξοργισμένος με όσα διαρρέονται σχετικά με τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος και αυτό αποτυπώνεται στο «δηλητηριώδες» tweet που έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης.
«Το ψέμα και η υποκρισία δεν είναι αριστερά. Ούτε το να λες «καλύτερα δεξιός δήμαρχος παρά του Πράττω». Ή να διαρρέεις ότι Πράττω ζήτησε εκλόγιμη θέση στο επικρατείας. Ποτέ μου δεν ζήτησα θέση και ουδείς αυτή τη φορά μου πρότεινε οτιδήποτε. Σύντροφοι κόφτε το», έγραψε ο κ. Κοτζιάς, διαψεύδοντας κατηγορηματικά όσους υποστηρίζουν ότι είχε ζητήσει μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Ακόμα δεν έχει γίνει σαφές τι ακριβώς έφταιξε και οδηγηθήκαμε στο τέλος της συνεργασίας του Πράττω με τον ΣΥΡΙΖΑ όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κίνηση του κ. Κοτζιά είχε προτείνει 10 υποψηφίους για να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ανά τη χώρα και κάποιες από αυτές τις υποψηφιότητες δεν έγιναν δεκτές από τις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Το Πράττω βέβαια σημειώνει ότι αρχικά οι υποψηφιότητες που είχε προτείνει ήταν 16 και για να βοηθηθεί η κατάσταση τις μείωσε στις 10. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι μερικές δεν έγιναν δεκτές και δεν υπήρχε λόγος να αποχωρήσει το Πράττω.
Αυτό τόνισε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στον ALPHA, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η απώλεια έχει να κάνει με την απόφαση του Νίκου Κοτζιά να μην είναι στην επόμενη βουλή. Ήταν δική του απόφαση. Πάντα θα μιλώ με τα καλύτερα λόγια για τον Νίκο Κοτζιά. Έχουμε πετύχει κάτι σημαντικό και θα του πιστώνω πάντα μεγάλο μέρος». Είπε ακόμη ότι «δεν κατάφερα να τον μεταπείσω. Υπήρξαν προστριβές, εκείνος πρότεινε κάποιους υποψηφίους στους οποίους αντέδρασαν οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα έχουμε την απόφαση αλλά είμαι βέβαιος ότι θα βρεθούμε σε κοινά μετερίζια στο μέλλον».
Μια από αυτές τις υποψηφιότητες ήταν προφανώς ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φλώρινας, για τον οποίο ο κ. Κοτζιάς έκανε ειδική αναφορά, καλώντας τον κ. Τσίπρα να απαντήσει για ποιον λόγο δεν πήρε το "πράσινο φως" η υποψηφιότητά του.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πράττω, είχε κατατεθεί πρόταση εκλογικής συνεργασίας προς την κυβέρνηση από τον περασμένο Ιανουάριο, χωρίς όμως να πάρει απάντηση για μήνες. «Πρόταση που δεν απαντήθηκε επί μήνες, παρά μόνο μετά από μια νέα συνάντηση στις 3 Ιουνίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε ουσιαστικά όλες τις προτάσεις υποψηφιοτήτων του ΠΡΑΤΤΩ, σε αυτές ασφαλώς δεν συμπεριλαμβανόταν ο πρόεδρός του» ανέφερε το Πράττω που έκανε κάλεσμα στα μέλη του να «ψηφίσουν δημοκρατικά, πατριωτικά, προοδευτικά και αριστερά, σύμφωνα με τη συνείδησή τους». Εκτός από την ανακοίνωση, εστάλη σκληρή επιστολή και στην ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία εκφράστηκε η λύπη του Πράττω για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε τον τελευταίο χρόνο από το κυβερνών κόμμα: "ευλυγισία απέναντι σε «νεοαποκτηθέντες» συνεργαζόμενους, εχθρότητα απέναντί μας".
Η απόρριψη των υποψηφιοτήτων που πρότεινε το Πράττω ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον κ. Κοτζιά ωστόσο φαίνεται ότι το «διαζύγιο» ήταν προδιαγεγραμμένο εδώ και πολύ καιρό, ακόμη και πριν από το επεισοδιακό υπουργικό συμβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο και την μετέπειτα παραίτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών. Κι αυτό, γιατί ο κ. Κοτζιάς αισθανόταν ότι στην κόντρα του με τον Πάνο Καμμένο, δεν είχε την ανάλογη στήριξη τόσο από το Μαξίμου όσο και από υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.
Φαίνεται λοιπόν ότι είχε χαθεί η εμπιστοσύνη εκ μέρους του κ. Κοτζιά, ενώ το τελευταίο διάστημα η συνεννόηση των δύο πλευρών ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.
Πάντως, παρά την οριστική ρήξη, κύκλοι του Πράττω επιμένουν ότι «μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να συνεργαστεί και εφόσον αυτό δεν κατέστη δυνατόν δεν θα συνεργαστεί με κανένα άλλο κόμμα, δεν θα κατέβει στις εκλογές». Διαψεύδουν έτσι όλες τις φήμες, που κυκλοφόρησαν, όπως αυτές περί σύμπραξης με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, κάνοντας μάλιστα λόγο για «προβοκάτσια».
Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει η γνώμη τους για τον κ. Κοτζιά. Τον θεωρούν ένα πολύ σημαντικό υπουργό που θεωρούν ότι χάραξε στρατηγική στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιδίως για το θέμα των Πρεσπών, κάτι που έγινε σαφές και από όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση