GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ντιμιτρόφ: Στόχος μας να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πριν από το τέλος του έτους

«Στόχος μας είναι να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ πριν από το τέλος του έτους», δήλωσε ...

«Στόχος μας είναι να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ πριν από το τέλος του έτους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικόλα Ντιμιτρόφ σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.

«Υπάρχουν φέτος αναμφισβήτητοι λόγοι για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία» εκτιμά ο Νικόλα Ντιμιτρόφ και προσθέτει: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η Freedom House και πολλοί οικονομολόγοι, επιβεβαίωσαν ότι σημειώνουμε πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την ελευθερία του Τύπου, το κράτος δικαίου και την υπευθυνότητα των πολιτικών. Επιπλέον, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, δεν έχουμε σοβαρές συγκρούσεις με τις πέντε γειτονικές μας χώρες. Έχουμε υπογράψει συμφωνία φιλίας με τη Βουλγαρία και έχουμε διευθετήσει τη διαφωνία για το ονοματολογικό με την Ελλάδα».

Ο Ντιμιτρόφ εκφράζει την ελπίδα ότι «η απόφαση της ΕΕ για την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα ληφθεί το συντομότερο δυνατόν, διότι ζούμε σε ευμετάβλητους καιρούς. Πιστεύω ότι μαζί με τη Γερμανία και τα άλλα κράτη της ΕΕ, θα έχουμε την ευκαιρία να το επιτύχουμε».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας τονίζει ότι «στα Βαλκάνια χρειαζόμαστε θετική και όχι αρνητική δυναμική. Η διαφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό διήρκεσε σχεδόν μια γενιά. Βάζουμε τα πάντα στον ευρωπαϊκό χάρτη. Αλλά διακυβεύονται πολλά και για την ΕΕ. Επειδή εάν χαθεί αυτή η ευκαιρία, τότε η ΕΕ θα χάσει κάθε επιρροή στην περιοχή. Το μήνυμα θα είναι: δεν αξίζει να παίρνουμε δύσκολες πολιτικές αποφάσεις».

Ο Ντιμιτρόφ υποστηρίζει ότι υπάρχει απειλή επιστροφής στον εθνικισμό εάν δεν αρχίσουν σύντομα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις επειδή «οι σκεπτικιστές θα μπορούσαν τότε να πουν: αφού η Ευρώπη δεν κάνει κάτι σοβαρό για εμάς, θα πρέπει να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις.. Η περιοχή μας συνδέεται οικονομικά με την ΕΕ. Πάνω από τα τρία τέταρτα του εμπορίου διακινείται στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Περισσότερο από το 70% των άμεσων επενδύσεων στα Βαλκάνια προέρχεται από χώρες της ΕΕ. Εάν χρησιμοποιηθούν αυτοί οι μοχλοί σωστά, τότε η περιοχή έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Η χώρα μας δείχνει τι μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την προοπτική ένταξης στην ΕΕ».

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Ντιμιτρόφ τονίζει ότι ο Γάλλος Πρόεδρος χαιρέτισε τη λύση για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας ως ευρωπαϊκή επιτυχία στη συνάντηση των Δυτικών Βαλκανίων τον Απρίλιο στο Βερολίνο. «Έχουμε αρκετά επιχειρήματα για να πείσουμε τον Γάλλο Πρόεδρο ότι η πρόοδός μας είναι σύμφωνη με τις ιδέες του για τη μεταρρύθμιση ολόκληρης της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα προσχωρήσουμε αύριο στην ΕΕ. Θα περάσουν πολλά χρόνια μεταξύ της έναρξης του ταξιδιού και της στιγμής που θα χτυπάμε την πόρτα της ΕΕ».-

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση