GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για το ασφαλιστικό μετά το δημοσίευμα της "Αυγής"

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με επίκεντρο το ασφαλιστικό. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου με αφορμή το...

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με επίκεντρο το ασφαλιστικό. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της "Αυγής" για το σχέδιο της ΝΔ για το ασφαλιστικό και την "παράδοσή του σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες", όπως έγραφε, δήλωσε ότι "τα στοιχεία αυτά όχι απλώς επιβεβαιώνουν το σχέδιο για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, αλλά του προσδίδουν μάλιστα και υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Η απάντηση ήρθε μέσω ανάρτησης του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Στέλιου Πέτσα στο Facebook, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο ασφαλιστικό, λέγοντας ότι η "Αυγή ανακαλύπτει δήθεν ριφιφί 75 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό από το σχέδιο κάποιων που δεν ανήκουν στη ΝΔ" και αναλύει ποιο είναι το πλάνο της ΝΔ για το συγκεκριμένο τομέα.

Η "Αυγή" επανέρχεται με σημερινό της δημοσίευμα και αναφέρει ότι "σε κλειστή σύσκεψη επιβεβαιώνεται ότι ο εισηγητής της "μεταρρύθμισης" Πλ. Τήνιος και ο επιστημονικός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη με εξειδίκευση στο ασφαλιστικό Μιλτ. Νεκτάριος εισηγούνται τον περιορισμό της εγγυημένης σύνταξης από το κράτος στο 50%".

Τα έξι ερωτήματα της Αχτσιόγλου

Μετά το δημοσίευμα της Τετάρτης της εφημερίδας "Αυγή" για το σχέδιο της ΝΔ για το ασφαλιστικό λέγοντας ότι σκοπεύει να δώσει μεγάλα τμήματά του σε ιδιώτες, η αντίδραση της Έφης Αχτσιόγλου ήταν άμεση.

"Ήρθαν στο φως της δημοσιότητας κάποια ιδιαιτέρως ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα της ΝΔγια την κοινωνική ασφάλιση. Τα στοιχεία αυτά, όχι απλώς επιβεβαιώνουν το σχέδιο για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, αλλά του προσδίδουν μάλιστα και υποχρεωτικό χαρακτήρα», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Αχτσιόγλου καλεί τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στα εξής:

1. Γιατί στην πρόσφατη παρουσίαση του προγράμματός του απέφυγε απολύτως συνειδητά να μιλήσει για το σχέδιό του για την κοινωνική ασφάλιση, τη στιγμή μάλιστα που δήλωσε ότι προτίθεται να καταργήσει το σημερινό ασφαλιστικό; Με τι επιθυμεί να το αντικαταστήσει;

2. Επιμένει στο σχέδιό του για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης;

3. Εγγυάται και με ποιον τρόπο το σημερινό επίπεδο και την καταβολή των επικουρικών συντάξεων 1.230.000 συνταξιούχων;

4. Εγγυάται και με ποιον τρόπο τις εισφορές των ασφαλισμένων;

5. Ποιο είναι το κόστος του σχεδίου του για τον κρατικό προϋπολογισμό;

6. Προτίθεται να κάνει δυσμενείς αλλαγές στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων;

Η εκπρόσωπος Τύπου του σχήµατος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία, Εφη Αχτσιόγλου, σχολίασε πως τα στοιχεία που είδαν το φως της δηµοσιότητας επιβεβαιώνουν απολύτως το σχέδιο για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και µάλιστα της προσδίδουν και υποχρεωτικό χαρακτήρα. Εξ αυτού του λόγου η Ν∆ καλείται να απαντήσει γιατί στην πρόσφατη παρουσίαση του προγράµµατός της απέφυγε συνειδητά να µιλήσει για το σχέδιό της για την κοινωνική ασφάλιση, δεδοµένου ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι προτίθεται να καταργήσει το σηµερινό Ασφαλιστικό και επίσης µε ποιο σχέδιο επιθυµεί να το αντικαταστήσει.

Η απάντηση του Στέλιου Πέτσα

Ο διευθυντής του πολιτικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη επέλεξε να απαντήσει με ανάρτησή του στο Facebook και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο ασφαλιστικό, λέγοντας ότι η "Αυγή ανακάλυψε ριφιφί 75 δις ευρώ στο ασφαλιστικό από το σχέδιο κάποιων που δεν ανήκουν στη ΝΔ" και αναλύει το σχέδιο ως εξής:

Για το ασφαλιστικό:

✅προτείνουμε ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα «τριών πυλώνων». Ο πρώτος είναι υποχρεωτικός, αναδιενεμητικός, δημόσιος (π.χ. ΕΦΚΑ). Ο δεύτερος, υποχρεωτικός, κεφαλαιοποιητικός, δημόσιος (π.χ. ΕΤΕΑΕΠ) ή «ιδιωτικός» (π.χ. Επαγγελματικά Ταμεία που μπορεί να συνεργάζονται με ιδιωτικούς φορείς για την καλύτερη απόδοση του χαρτοφυλακίου τους, υπό την αυστηρή εποπτεία της ΤτΕ). Ο τρίτος προαιρετικός, ιδιωτικός, εφόσον κάποιος επιθυμεί να έχει πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση.

✅στον δεύτερο πυλώνα θα μπαίνουν μόνο οι νέοι εργαζόμενοι μετά τη μεταρρύθμιση. Έτσι δεν θα υπάρχει «κενό» στην πρώτη δεκαετία περίπου της μετάβασης για τις παλιές επικουρικές συντάξεις, ενώ στις επόμενες δεκαετίες το όποιο μικρό κενό θα καλυφθεί από την υψηλότερη ανάπτυξη, τις νέες δουλειές, τους υψηλότερους μισθούς και τις εισφορές που αυτοί θα φέρουν στο σύστημα, αλλά και από το Κράτος που θα έχει πλέον ένα υγιές, αυτοχρηματοδοτούμενο ασφαλιστικό που θα δίνει συντάξεις (όχι «χαρτζιλίκι») και δεν θα «ρίχνει» δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.

✅όσοι διαβάζουν Αυγή, όσοι δεν πείθονται από τα παραπάνω και από το γεγονός ότι τα εφαρμόζουν οι πιο αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και του Ο.Ο.Σ.Α, ας αναρωτηθούν μόνο αυτό: «αφού είναι τόσο καταστροφικό το σύστημα που προτείνει η ΝΔ, πόσα ευρώ θα χάσει το μήνα ο νέος ασφαλισμένος που θα έχει κεφαλαιοποιητικό τον δεύτερο πυλώνα, αντί για αναδιενεμητικό»; Νομίζω ότι όσοι επικαλούνται την καταστροφή θα μπορούν και να την περιγράψουν.

Εγώ παραθέτω παράδειγμα με βάση τα όσα έγραψε η Αυγή για 7% εισφορά (όπως ίσχυε), 40 χρόνια ασφάλιση, για έναν νέο εργαζόμενο που ξεκινά τη δουλειά του με €800/μήνα, με συντηρητικές υποθέσεις εργασίας για τις αποδόσεις και με βάση τον Πίνακα Θνησιμότητας της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος.

Από αυτό προκύπτει ότι μετά από μια τέτοια μεταρρύθμιση, ο νέος ασφαλισμένος όχι μόνο δεν έχει να χάσει, αλλά θα παίρνει 324 ευρώ παραπάνω από τη μέση επικουρική σύνταξη του 2018 (€513, αντί €189). Αποκτά πλήρη έλεγχο των χρημάτων του, που του ανήκουν, αποταμιεύονται, επενδύονται, «γεννάνε»!

Πίστη, εμπιστοσύνη, ενότητα, σχέδιο ώστε να γυρίσουμε σελίδα με Ισχυρή Ανάπτυξη για Αυτοδύναμη Ελλάδα!

Επανήλθε η "Αυγή"

Με νέο δημοσίευμα η "Αυγή" και τίτλο "εγγύηση για μισή σύνταξη" αναφέρει ότι αυτή είναι η εισήγηση που έχει γίνει από τον Πλ. Τήνιο και Μιλτ. Νεκτάριο σε σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Στην εισήγησή τους αναλυτικά σημειώνουν ως "αναγκαία τη μεταρρύθμιση του Ν. 4387/2016 για να δημιουργηθεί χώρος για ζήτηση ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι με το σύστημα των τριών πυλώνων "οι ασφαλισμένοι θα καρπώνονται από την πορεία της οικονομίας και των αγορών και θα είναι συμμέτοχοι στο ρίσκο της οικονομίας και θα λειτουργούν ως μέτοχοι". Ουσιαστικά οι ίδιοι σύμβουλοι τιτλοφορούν την εισήγησή τους "Πλήρης ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού και εξατομίκευση του κινδύνου" όπως γράφει η "Αυγή" και συνεχίζει:

"Μπαίνοντας στην ουσία της πρότασής τους τονίζουν ότι ο πρώτος πυλώνας, δηλ. το δημόσιο σύστημα θα αποδίδει αναπλήρωση εισοδήματος 50% με τον δεύτερο και τρίτο πυλώνα να καλύπτουν το υπόλοιπο. Ακόμα κατά τους εισηγητές:

- οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα πρέπει να αφεθούν στην πρόνοια

- οι παλαιοί ασφαλισμένοι θα πρέπει να δεχθούν την περικοπή της "προσωπικής διαφοράς" δηλ. να μειωθούν οι συντάξεις τους

- θα πρέπει να καταργηθούν τα βαρέα και ανθυγιεινά

- να επιβληθεί ειδικός φόρος στην ενέργεια

- να μπουν υποχρεωτικά στην ιδιωτική επικουρική ασφάλιση ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες".

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση