GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί εκ νέου προς άμεση κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Αποστολή στη Φινλανδία/Ελσίνκι, Θάνος Αθανασίoυ Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί εκ νέου προς άμεση κατάπαυση του πυρός στη Συρία, αλλά και πλ...

Αποστολή στη Φινλανδία/Ελσίνκι, Θάνος Αθανασίoυ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί εκ νέου προς άμεση κατάπαυση του πυρός στη Συρία, αλλά και πλήρη, απόλυτη και χωρίς διακρίσεις τήρηση του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου, αλλά και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, σύμφωνα με δήλωση της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η ΕΕ ανησυχεί βαθύτατα για την κατάσταση στα βορειοδυτικά της Συρίας, στις επαρχίες Ιντλίμπ και βόρεια Χάμα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τα χτυπήματα δυνάμεων του Συριακού καθεστώτος - υποστηριζόμενα από τη Ρωσία - που κατέστρεψαν στρατόπεδα προσφύγων, σχολεία και εγκαταστάσεις υγείας.

"Περισσότεροι από 230 πολίτες έχασαν τη ζωή τους, περισσότεροι από 330.000 έφυγαν σε μόλις έξι εβδομάδες και άλλα τρία εκατομμύρια παραμένουν σε κίνδυνο. Μετά από περισσότερο από οκτώ χρόνια σύγκρουσης, ο συριακός πληθυσμός εξακολουθεί να υφίσταται αδιάκριτα βομβαρδισμούς, αεροπορικές επιδρομές, βομβαρδισμούς και επιθέσεις", καταγράφει η ΕΕ.

Η ΕΕ καλεί κατηγορηματικά όλες τις πλευρές να σεβαστούν πλήρως το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Καταδικάζουμε έντονα τις αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αμάχων, νοσοκομείων και σχολείων. Η ΕΕ επιβεβαιώνει τη σταθερή της αποφασιστικότητα να λογοδοτήσουν όσοι παραβιάζουν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο (ΔΑΔ).

Η συνεχιζόμενη παρουσία και οι δραστηριότητες των απαριθμούμενων από τον ΟΗΕ τρομοκρατικών ομάδων στην περιοχή συμβάλλουν στην υπονόμευση των πολιτών και παραμένουν σοβαρές πηγές ανησυχίας. Ωστόσο, η καταπολέμηση τρομοκρατικών ομάδων δεν μπορεί να δικαιολογήσει παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, προειδοποιεί η ΕΕ.

Η ΕΕ καλεί όλες τις πλευρές να αποκαταστήσουν την άμεση κατάπαυση του πυρός και απαιτεί να τηρηθεί από όλες τις πλευρές, εξασφαλίζοντας την προστασία και την ανεμπόδιστη ανθρωπιστική βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό και αφήνοντας χώρο για την έναρξη μιας πραγματικής πολιτικής συριακής διαδικασίας.

Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες που έχει αναλάβει ο ΟΗΕ για μία πολιτική διευθέτηση σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά τονίζει πως δεν υπάρχει ελπίδα για πρόοδο ενώ συνεχίζεται η βία.

Η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση στη Συρία. Μόνο μια αξιόπιστη, διαπραγματευόμενη πολιτική λύση μπορεί να θέσει τέλος στην κρίση της Συρίας.

Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση