GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυτοκριτική Γιούνκερ για τα greek statistics: Ήταν και δική μου ευθύνη...

Αυτοκριτική για το λάθος που έκανε πριν από την εκδήλωση της ελληνικής κρίσης το 2009, να μην δώσει μεγαλύτερη εξουσιοδότηση στην Ευρ...

Αυτοκριτική για το λάθος που έκανε πριν από την εκδήλωση της ελληνικής κρίσης το 2009, να μην δώσει μεγαλύτερη εξουσιοδότηση στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν ΚλοντΓιούνκερ. Παράλληλα, άσκησε κριτική σε πολιτικούς που εμφανίζονται να διεκδικούν εύσημα για τη διάσωση της Ελλάδας.

Σε ομιλία που έκανε σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Σίντρα της Πορτογαλίας, ο κ. Γιούνκερ έκανε αναφορά σε δύο ελληνικά μαθήματα από την πορεία του ευρώ. Το πρώτο μάθημα αφορά στην περίοδο 2004-2009 και το δεύτερο τα γεγονότα του 2015 και το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Τον Οκτώβριο του 2009, είπε ο Γιούνκερ, η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι τα επίσημα στοιχεία διαστρέβλωναν την εικόνα για το πραγματικό χρέος και τα ελλείμματα της χώρας για χρόνια. Από το 2004 έως το 2010 η Κομισιόν είχε στείλει δέκα φορές αντιπροσωπείες στην Αθήνα με σκοπό τη βελτίωση της αξιοπιστίας των στοιχείων.

«Ήταν και δική μου ευθύνη», πρόσθεσε, «επειδή τότε ήμουν μεταξύ εκείνων που ψήφισαν κατά της ενίσχυσης της αρμοδιότητας και της ανεξαρτησίας της Eurostat. Αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Αν όλα είχαν γίνει σωστά, δεν θα είχαμε ζήσει την ελληνική κρίση με τον τρόπο που την βιώσαμε», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο καλοκαίρι του 2015, όταν η Ελλάδα κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα βρέθηκε κοντά στην έξοδο από το κοινό νόμισμα. «Πολλοί ηγέτες», είπε, «έχουν πιστωθεί τώρα τη διάσωση της Ελλάδας μία νύχτα του Ιουλίου του 2015. Πιστεύω ότι υπάρχει κάποια «καλλιτεχνική άδεια» σε ορισμένα από αυτά τα απομνημονεύματα. Η επιτυχία έχει πολλούς γονείς, αλλά η αποτυχία είναι πάντα ορφανή!», σημείωσε.

Για αυτούς που ήταν στο επίκεντρο της καταιγίδας, σημείωσε, οι διαπραγματεύσεις ήταν μακρές και τεταμένες.

«Δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε την Ελλάδα εντός ευρώ. Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται εκεί όπου ανήκει, στην καρδιά της Ευρώπης και του ευρώ», είπε, προσθέτοντας:

«Μία μάχη για να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις, οι ιδεολογίες και η κακή διαχείριση. Μία μάχη για να πετύχουμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την ευθύνη, αλλά και να προστατεύσουμε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνολικά. Μία μάχη, κατά την οποία οι απαιτούμενες προσπάθειες θα έπρεπε να βγάζουν νόημα για τις ζωές των Ελλήνων. Μία μάχη για να βρεθούν ευρωπαϊκές λύσεις σε ευρωπαϊκά προβλήματα», ανέφερε.

«Βέβαια, η πραγματική προσπάθεια και το πραγματικό κουράγιο ήταν του ελληνικού λαού. Η δουλειά μας ήταν να τους στηρίξουμε», υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ.

1 σχόλιο

  1. Στην Αποικία "Η ΕΛΛΑΣ/ΚΑΦΕΝΕΙΟ" ΠΕΡΆΣΤΕ ΚΟΣΜΕ ΚΑΙ .... ΓΜΣΤΕ και ΑΣΕΛΓΗΣΤΕ ΚΟΣΜΕ!


    .... ΕΛΛΑΣ ΌΧΙ ΤΑ ΓΚΑΡΣΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΛΛΑ ΤΑ ΓΚΑΡΣΟΝΙΑ ΤΗΣ ΥΦΗΛΙΟΥ!!!!

    ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΡΕ!!

    Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ '21 ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ. .. ΣΥΝΕΧΕΙΖΕΤΑΙ!

    ΕΜΠΡΟΣ ΕΛΑΣ ΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ [ΕΛΛΑΣ] ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση