GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Haber Turk: Η Τουρκία ετοιμάζει συμφωνία με τη Λιβύη για ΑΟΖ

Ως το πιο σοβαρό βήμα της Τουρκίας μετά το ’74 χαρακτηρίζει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Haber Turk» το άνοιγμα της περίκλειστης πόλη...

Ως το πιο σοβαρό βήμα της Τουρκίας μετά το ’74 χαρακτηρίζει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Haber Turk» το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, καθώς, σύμφωνα με αρθρογράφο της, «αυτό δείχνει ότι η Τουρκία αποφάσισε να ξαναμοιράσει την τράπουλα στην ανατολική Μεσόγειο».

Η «Haber Turk», όμως, δεν μένει μόνο σε αυτό, αφού επισημαίνει πως αυτή η κίνηση σημαίνει και κάτι άλλο και δη υπογραμμίζει ότι «ενώ από τη μία πλευρά το δεύτερο γεωτρύπανο ετοιμάζεται να κατέβει στη Μεσόγειο, από την άλλη η Άγκυρα ετοιμάζεται να ανακοινώσει την ΑΟΖ της ή να υπογράψει συμφωνία με τη Λιβύη για την ΑΟΖ. Αυτό τουλάχιστον λέει η πολιτική ρητορική».

Ταυτόχρονα ο δημοσιογράφος που υπογράφει το άρθρο, ο Μουχαρέμ Σαρίκαγια υπογραμμίζει ότι η κατάσταση θα περιπλακεί ακόμη περισσότερο αν η Τουρκία ανακοινώσει ΑΟΖ, ενώ επισημαίνει ότι «οι δύο χώρες έχουν καταρχήν συμφωνήσει στο ότι το επιθυμούν και γι’ αυτό οι διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη είναι συνεχείς».

Όλες αυτές οι διεργασίες πάντως στην ανατ. Μεσόγειο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι που ωθούν την Τουρκία στο να προχωρά επίσης τα σχέδιά της για εγκατάσταση λιμανιού στα Κατεχόμενα, προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανή ‘εισβολή’ στις ενεργειακές θαλάσσιες ζώνες της στην ανατολική Μεσόγειο.

Ήδη το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει υποβάλει τις αναφορές του στο Υπουργείο Εξωτερικών για τη ναυτική βάση.

Μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση, φυσικά οι Ελληνοκύπριοι δεν πρόκειται να μείνουν αδρανείς, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Μουχαρέμ Σαρίκαγια, θα μπορούσαν να σταματήσουν τις μονομερείς γεωτρήσεις και να συμφωνήσουν να τις διεξάγουν από κοινού με το ψευδοκράτος.

Με πληροφορίες από το sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση