GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

OHE: Παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των θανάτων μεταναστών από χώρες της Λατινικής Αμερικής

Τουλάχιστον 380 μετανάστες από χώρες της Λατινικής Αμερικής έχασαν τη ζωή τους φέτος εν μέσω της πορείας τους, πολλοί εκ των εκ οποίω...

Τουλάχιστον 380 μετανάστες από χώρες της Λατινικής Αμερικής έχασαν τη ζωή τους φέτος εν μέσω της πορείας τους, πολλοί εκ των εκ οποίων Βενεζουελανοί πνίγηκαν στην Καραϊβική ή υπήκοοι κρατών της Κεντρικής Αμερικής που πέθαναν καθώς επιχειρούσαν να διασχίσουν τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού ανακοίνωσε ο ΟΗΕ και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Ο απολογισμός αυτός, που αποτελεί αύξηση άνω του 50% από τους 241 θανάτους που είχαν καταγραφεί το αντίστοιχο διάστημα πέρσι μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2018, συμπίπτει με την αυστηροποίηση των μέτρων ασφάλειας στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, γεγονός που συχνά οδηγεί τους μετανάστες να στρέφονται προς παράνομες οργανώσεις διακινητών και να επιλέγουν πιο ριψοκίνδυνες διαδρομές, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Η αμερικανική κυβέρνηση μάλιστα σήμερα περιέκοψε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια βοήθειας στο Ελ Σαλβαδόρ, την Γουατεμέλα και τις Ονδούρες, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στις τρεις κεντροαμερικανικές χώρες καθώς χιλιάδες από τους υπηκόους τους αναζητούν άσυλο φτάνοντας στα αμερικανικά σύνορα με το Μεξικό.

«Αυτός ο μήνας σηματοδοτήθηκε από πολυάριθμες τραγωδίες στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, όπου τουλάχιστον 23 άνθρωποι πέθαναν από τις 30 Μαΐου, που αντιστοιχεί σε περισσότερους από ένα θάνατο την μέρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Τζόελ Μίλμαν σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Τα στοιχεία του Οργανισμού μέχρι σήμερα αναφέρουν ότι 144 μετανάστες πιστεύεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Μεξικό, 143 στην Καραϊβική, 66 κατά μήκος των συνόρων του Μεξικού με χώρες της Κεντρικής Αμερικής και 27 στην Νότια Αμερική.

Επιπλέον διεξάγεται έρευνα για 42 θανάτους που έχουν αναφερθεί στο Μεξικό και ακόμη 12 επιπλέον πρόσφυγες και μετανάστες που διέσχισαν την ζούγκλα Νταριέν στον Παναμά.

«Παρατηρούμε έναν αριθμό νεκρών που δεν έχουμε δει στο παρελθόν. Επισημαίνουμε ότι το καλοκαίρι μόλις έχει ξεκινήσει, οπότε οι υψηλές θερμοκρασίες που το συνοδεύουν, μας κάνει να περιμένουμε επιδείνωση της κατάστασης», πρόσθεσε ο Μίλμαν .

Τέσσερις εκατομμύρια Βενεζουελανοί έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Οι περισσότεροι βρίσκονται στην Κολομβία, το Περού, τον Ισημερινό και τη Βραζιλία, χρησιμοποιώντας χερσαίες διαδρομές.

Αλλά σε εικόνες που θυμίζουν απελπισμένους Κουβανούς που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους εδώ και δεκαετίες, οι Βενεζουελανοί όλο και περισσότερο παίρνουν θαλάσσιες διαδρομές σε ριψοκίνδυνα σκάφη.

Στον συνολικό αριθμό θανάτων περιλαμβάνονται περισσότεροι από 80 Βενεζουελανοί που πέθαναν ή είναι αγνοούμενοι από τρία ναυάγια στην Καραϊβική τους τελευταίους δύο μήνες, δήλωσε ο Μίλμαν.

Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μπαμπάρ Μπαρόχ, ζήτησε καλύτερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για να σωθούν τους Βενεζουελανοί που διαφεύγουν μέσω της Καραϊβικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση