GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πετρόπουλος: Η ΝΔ ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο ριφιφί στο ασφαλιστικό σύστημα

"Η ΝΔ ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο ριφιφί στο ασφαλιστικό σύστημα μειώνοντας έσοδα από την κύρια σύνταξη πάνω από όλα αλλά και από...

"Η ΝΔ ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο ριφιφί στο ασφαλιστικό σύστημα μειώνοντας έσοδα από την κύρια σύνταξη πάνω από όλα αλλά και από την επικουρική οριστικά" τονίζει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή με τον Δημήτρη Καμπουράκη και τη Στεφανία Κασίμη.
"Οι λογαριασμοί που κάνουν επιφανή στελέχη της ΝΔ ότι το ποσό δεν είναι μεγάλο για το έλλειμμα που θα προκύψει, η αλήθεια είναι ότι το ποσό θα είναι αρκετά μεγάλο και πάει στην κατεύθυνση αξιοποίησης για ιδιωτικούς λόγους. Εν τέλει από το επικουρικό θα φύγουν αρκετοί πόροι, όλα τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης που θα προκύψουν από αυτό τον τρόπο ασφάλισης, την ιδιωτική είτε από τους νέους είτε από άλλα επαγγέλματα- δεν κάνει διάκριση- θα τους βάλει να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένοι. Είναι ριφιφί στο ασφαλιστικό σύστημα γιατί τα έσοδα της ασφάλισης θα κατευθυνθούν στην ιδιωτική" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος και πρόσθεσε: "3,2 δισ. ευρώ ετησίως είναι οι εισφορές που καταβάλλονται για επικουρικές και εφάπαξ άρα αν όλο αυτό το ποσό πάει εκτός συστήματος, πρόκειται για μεγάλο ποσό".
Σχετικά με τις εισφορές ο κ. Πετρόπουλος υποστήριξε ότι "εμείς κάναμε μείωση εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες γιατί πραγματικά είναι χρήματα δικά τους" και πρόσθεσε σχετικά με το σχέδιο της ΝΔ ότι "αν κάνεις μείωση εισφορών στον εργοδότη, αφαιρείς ένα μέρος του μισθού του εργαζόμενου που αντιστοιχεί στην εισφορά που κατέβαλε ο εργοδότης για τη σύνταξή του. Πρόκειται για απαλλαγή του εργοδότη από την υποχρέωσή του προς τους εργαζόμενους. Είναι μια άμεση μείωση μισθών κατά το μέρος που αυτός ο μισθός πήγαινε για τη σύνταξη του εργαζομένου και πλέον δεν θα καταβάλλεται από τους εργοδότες. Μείωση μισθών 2,5% είναι αυτό, δεν είναι ελάφρυνση εισφορών. Για τους εργοδότες εμείς κάναμε μείωση εισφορών και ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Από την αρχή που φτιάξαμε τον νόμο έχω πει ότι μόλις τελειώσει ο ΕΦΚΑ και μπορεί να έχει καλά αποθεματικά πρέπει να προχωρήσουμε σε μείωση εισφορών".
Σχετικά με τα ενημερωτικά σημειώματα ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι "δεν είναι ζήτημα δικής μας ιδιοτροπίας που δεν αποστέλλονται. Καθένας ξέρει τι χρήματα πήρε, περισσότερα ή λιγότερα. Δεν μπορούμε να γελάσουμε κανέναν. Η καθυστέρηση αποστολής τους είναι απολύτως τεχνικό θέμα καθώς η ΗΔΙΚΑ είναι επιφορτισμένη με πάρα πολλά θέματα που πρέπει να διευθετήσει, με ελάχιστο προσωπικό και περιορισμένα τεχνικά μέσα. Και δίνεται μια προτεραιότητα στα ζητήματα σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν. Θα βγουν τα εκκαθαριστικά και πρέπει να βγουν. Είναι μια παράλειψη σημαντική αλλά δεν οφείλεται στο ότι δεν θέλουμε να τα βγάλουμε. Είναι υποχρεωτικό".
Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είπε ότι "αυτές βρίσκονται σε μια εξέλιξη θετικότερης αντιμετώπισης και ταχύτερης έκδοσης. Αν δείτε συγκριτικά στοιχεία ως προς τον χρόνο έκδοσης για τις επικουρικές σε σχέση με το παρελθόν δίνονται πιο γρήγορα τώρα. Υπάρχουν κάποιοι που παίρνουν πιο γρήγορα τα χρήματά τους γιατί δεν έχουν την περιπλοκότητα υπολογισμού διαφορετικών χρόνων ασφάλισης. Υπάρχουν όμως και προβλήματα. Δεν ισχύει ο αριθμός των 200.000 ως προς τις εκκρεμείς συντάξεις. Είναι γύρω στις 47.000 οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις, περίπου 42.000 οι επικουρικές και 25.000 τα εφάπαξ. Κύριες συντάξεις μετά τον νόμο 4387 του ΕΦΚΑ έχουν βγει ακόμη και σε έναν μήνα και σε τέσσερις μήνες. Καθυστερήσεις υπάρχουν στις συντάξεις με χρόνους σε άλλα ασφαλιστικά Ταμεία και το Δημόσιο. Εγώ δεν κρύβω τίποτα γιατί είναι προβλήματα που έρχονται από παλιά. Και αν έχω μια ενοχή είναι που δεν μπόρεσα να λύσω νωρίτερα παλιά προβλήματα".
Για τις 120 δόσεις στα Ταμεία, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι υπάρχουν εμπόδια εκεί όπου δεν έχουμε το σύνολο της οφειλής. "Από τον Δεκέμβριο του 2016 είχα εκδώσει υπουργική απόφαση να δώσουν στο ΚΕΑΟ όλες τις οφειλές τα Ταμεία ώστε να είμαστε έτοιμοι, όμως ακόμη κι αυτό δεν μπορούσε να γίνει από κάποια Ταμεία γιατί δεν είχαν συγκεντρωτικά στοιχεία έτοιμα".
Ακούστε το ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση