GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τραμπ: Η αγορά των S-400 είναι πρόβλημα - Ανυποχώρητος ο Ερντογάν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η εξαγορά από την Άγκυρα των S-40...

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η εξαγορά από την Άγκυρα των S-400 είναι "ένα πρόβλημα".

"Είναι ένα πρόβλημα, αυτό είναι αναμφισβήτητο", δήλωσε ο Τραμπ κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στην Οσάκα.

"Η Τουρκία είναι μια φιλική χώρα", σημείωσε προσθέτοντας ότι "έχουμε κάνει σπουδαία πράγματα μαζί, είμαστε ένας πολύ σημαντικός εμπορικός εταίρος".

Η συνάντηση αυτή, κατά την οποία ο Ερντογάν κατηγόρησε την κυβέρνηση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την επιβολή όρων στην εξαγορά από την Τουρκία πυραύλων Patriot, έχει περιγραφεί ως η τελευταία ευκαιρία της Άγκυρας να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα σήμερα είχε δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση όσον αφορά τη συμφωνία για την απόκτηση του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας ρωσικής κατασκευής S-400, προσθέτοντας ότι "τα βλέμματα είναι στραμμένα στη διαδικασία παράδοσης", η οποία αναμένεται να γίνει κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι θα επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία εάν προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας για την των S-400. Ωστόσο η Τουρκία έχει απορρίψει τις προειδοποιήσεις αυτές και έχει δηλώσει ότι δεν θα υποχωρήσει.

Στις δηλώσεις που έκανε πριν από τις συνομιλίες που θα είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στην Ιαπωνία, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η συμφωνία για τους S-400 δείχνει τη βελτίωση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

"Τώρα πιστεύω ότι τα βλέμματα είναι στραμμένα στην διαδικασία παράδοσης σε αυτό το ζήτημα, αλλά δεν υπάρχουν υποχωρήσεις στην συμφωνία μας έτσι κι αλλιώς", σημείωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι είναι προτεραιότητα για την Τουρκία η συμφωνία αυτή να περιλαμβάνει την κοινή παραγωγή των συστημάτων και μία μεταφορά τεχνολογίας.

Η εξαγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από την Ρωσία αφήνει την Τουρκία ευάλωτη σε αμερικανικά αντίποινα βάσει νόμου του 2017 που είναι γνωστός ως Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act. Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι το S-400 δεν είναι συμβατό με το αμυντικό δίκτυο του ΝΑΤΟ και θα μπορούσε να υπονομεύσει τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία σχεδιάζει επίσης να αγοράσει η Τουρκία.

Ο Ερντογάν σημείωσε πως είναι σημαντικό για την Άγκυρα να ολοκληρωθεί ο πρώτος αντιδραστήρας στον πυρηνικό σταθμό του Άκουγιου ως το 2023, προσθέτοντας ότι η προμήθεια του μη πυρηνικού εξοπλισμού του σταθμού θα πρέπει να γίνει από την Τουρκία.

Το Άκουγιου είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας και κατασκευάζεται από την ρωσική Rosatom στις ακτές της Μεσογείου. Το κόστος του αναμένεται σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του Ερντογάν να ξεπεράσει τα 20 δισ. Δολάρια.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Πηγή ΦΩΤΟ: dailysabah.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση