GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εικόνες αποκάλυψης στη Χαλκιδική: Επτά νεκροί - Περισσότεροι από 100 τραυματίες - Μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Επτά νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες είναι ο απολογισμός των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν χθες το βράδυ τη Χαλκιδική και άλ...

Επτά νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες είναι ο απολογισμός των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν χθες το βράδυ τη Χαλκιδική και άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Θανάσιμα τραυματίστηκε μια 54χρονη γυναίκα από τη Ρουμανία και ο γιος της. Νεκροί βρέθηκαν και δύο ηλικιωμένοι από την Τσεχία, που παραθέριζαν με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη όπου το όχημα ανατράπηκε από σφοδρούς ανέμους. Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους, που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους, που είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.

Ακόμη δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην Νέα Ποτίδαια, όπου δένδρο καταπλάκωσε 39χρονο Ρώσο και τον γιο του, περίπου δύο ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.
Έρευνες διεξάγει το Λιμενικό Σώμα στην θαλάσσια περιοχή της Καλλικράτειας για τον εντοπισμό 62χρονου ψαρά. Όπως έγινε γνωστό, είχε πάει με την ξύλινη βάρκα του, την Τετάρτη γύρω στις 18.00 για ψάρεμα. Έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής.
Σορός εντοπίστηκε στις 13:35 από ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού 6,8 ναυτικά μίλια του αλιευτικού καταφυγίου στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα δεν είναι ακόμα γνωστό αν η συγκεκριμένη σορός ανήκει στον 62χρονο αλιέα που αγνοείται.
Δείτε τις εικόνες καταστροφής:






Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί στο δημαρχείο Ν. Μουδανιών υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος στη συνέχεια επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές.

Σημειώνεται πως λόγω της φονικής κακοκαιρίας η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι τον ενημερώνουν για την εξέλιξη των ακραίων καιρικών φαινομένων και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι διασώστες.
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή και τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.
"Έχει υπάρξει παρέμβαση στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, τον κ. Μανουσάκη και περιμένουμε να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι ενέργειές τους για την αποκατάσταση του ρεύματος" τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος από τα Νέα Μουδανιά.
Ο ίδιος είπε ακόμη ότι "με εντολή του Πρωθυπουργού έχει ήδη παρέμβει και το τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων -και με εντολή του κ. Παναγιωτόπουλου - ώστε να παρέχει γεννήτριες σε συνεργασία με την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, τους τρεις δήμους και την Περιφέρεια".
Σε ό,τι αφορά τις ζημιές σε υποδομές και κατοικίες ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και ότι θα καλυφθούν κανονικά οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες, ενώ πρόσθεσε ότι και το ΥΠΕΣ θα δώσει έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους τρεις δήμους που έχουν πληγεί".

Προβλήματα ηλεκτροδότησης στο πρώτο και το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής - Τι δήλωσαν στον Realfm 97,8 ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας
Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης είναι μεγάλα και σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος μίλησε στον Realfm 97,8 ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να εστιάσει στην αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς η περιοχή φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες.
"Τα προβλήματα αφορούν κυρίως στη διακοπή του ρεύματος που υπάρχει σε όλο το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής αλλά και σε κάποιες περιοχές του δεύτερου ποδιού. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα γιατί είμαστε σε τουριστική περίοδο, είναι μια τουριστική περιοχή, έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες αυτή την περίοδο και αυτή η ζημιά στο δίκτυο και έχει διακοπεί το ρεύμα δημιουργεί προβλήματα και στις επιχειρήσεις και στα ξενοδοχεία και ταλαιπωρεί τους πολίτες και τους επισκέπτες. Εμείς πιέζουμε τη ΔΕΔΔΗΕ να αποκατασταθούν άμεσα οι βλάβες. Αυτό είναι το κυρίαρχο πρόβλημα" ανέφερε.
"Άμεσα να προχωρήσουμε σε ένα νέο ξεκίνημα και σε ένα νέο πλαίσιο για την πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Λόγω της κλιματικής αλλαγής θα πηγαίνουμε σε πιο τροπικό κλίμα" τόνισε.
"Πιέζω να βγουν τα κλιμάκια της ΔΕΔΔΗΕ για να αποκατασταθούν οι βλάβες το συντομότερο. Το κυρίαρχο πρόβλημα που πρέπει να εστιάσει όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι η αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος" πρόσθεσε.
Ακούστε το ηχητικό:
"Η ένταση του φαινομένου ήταν τόσο μεγάλη που είχαμε την πτώση των πυλώνων κοντά στη διώρυγα της Ποτίδαιας, δεν είναι οι κλασικοί πυλώνες, είναι που για λόγους αισθητικής είχαν ζητήσει να τοποθετηθούν. Έπεσαν, νομίζω τέσσερις πυλώνες έχουν επηρεαστεί. Οι ειδικοί του ΑΔΜΗΕ έχουν πάει στο σημείο" δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
"Είναι καθοδόν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, έχω μιλήσει και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ. Τρέχουμε με όσο μεγαλύτερες ταχύτητες μπορούμε να τρέξουμε, αντιλαμβάνεστε είμαστε δύο ημερών κυβέρνηση. Η κατεύθυνση του Πρωθυπουργού είναι να χειριστούμε το θέμα με ψυχραιμία, με ταχύτητα γιατί υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες και κάτοικοι και μπορεί να επηρεαστεί ακόμα και η υδροδότηση λόγω των αντλιοστασίων" συμπλήρωσε.
"Ο ίδιος έχω ασχοληθεί για να βρούμε λύσεις επούλωσης του προβλήματος μέχρι την τοποθέτηση των νέων πυλώνων δηλαδή πήρα τηλέφωνα όλους τους μεγάλους παίκτες της ενεργειακής αγοράς της χώρας για να δούμε αν υπάρχουν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, για να σταλούν επειγόντως εκεί. Υπάρχουν αλλά λίγα. Είμαστε σε επαφή με το υπουργείο Αμύνης για να στείλει και ο στρατός ότι γεννήτριες έχει. Χρειαζόμαστε 70MW" ανέφερε.
"Θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Η κατεύθυνση που έχει δοθεί από τον Διευθύνοντα του ΑΔΜΗΕ είναι να πάνε όσο πιο γρήγορα οι τεχνικοί. Θέλουν λίγο παραπάνω ώρα για να το εκτιμήσουν. Θα βγει ανακοίνωση τις επόμενες ώρες. Προληπτικά προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για την ηλεκτροδότηση. Με κάποια εταιρεία που μιλήσαμε απευθύνθηκε μέχρι και στο Βέλγιο για να καταλάβετε, αλλά από το Βέλγιο χρειάζονται τρεις ημέρες να έρθουν. Είναι μια διαχείριση κρίσης, ξεπερνάω τα αντιπολιτευτικά, είμαι δύο ημερών υπουργός, θα κάνουμε τα πάντα μέσα στο πλαίσιο του δυνατού, θα ξενυχτήσουμε, θα κάνουμε τα πάντα. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις συνέπειες και για τον τουρισμό και για την τοπική οικονομία και για την καθημερινότητα των ανθρώπων" πρόσθεσε.
Ακούστε το ηχητικό:

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Έχουμε έξι επιβεβαιωμένους νεκρούς
"Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπαράστασή μας σε όσους έχουν υποστεί ζημιές. Δυστυχώς έχουμε έξι επιβεβαιωμένους νεκρούς, πολλούς τραυματίες και έναν αγνοούμενο ψαρά" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινή Βάρδια" με τον Μάνο Νιφλή και τον Κώστα Αλατζά στην ΕΡΤ1 για τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική. Ο κ. Πέτσας είπε ότι "μεταβαίνει στην περιοχή κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών" και πρόσθεσε ότι "αυτό που προέχει είναι η αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας". Σε ερώτηση για το αν θα γίνουν κάποιες ενέργειες για αποζημιώσεις για όσους έχουν πληγεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το οικονομικό επιτελείο έχει ενημερωθεί και πέρα από τις προβλεπόμενες ενέργειες θα γίνουν και κάποιες έκτακτες.
Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:
Συνολάκης στο enikos.gr: Είναι παράδοξο ένα χρόνο μετά το Μάτι να μην λειτουργούν τα συστήματα ενημέρωσης
«Είναι παράδοξο ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά στο Μάτι να μην λειτουργούν τα συστήματα ενημέρωσης του πολίτη», δήλωσε στο enikos.gr ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών,Κώστας Συνολάκης.
Ο κ. Συνολάκης επισήμανε ότι «το βασικό που πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα είναι το σύστημα με τα sms για έκτακτες ανάγκες. Δεν μπορεί οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών να είναι έτοιμες και να μην εφαρμόζεται γιατί δεν υπήρχε η πολιτική βούληση»
Επίσης, ο κ. Συνολάκης εκτίμησε ότι ένα ακόμη θέμα που πρέπει να εξεταστεί είναι οι χάρτες επικινδυνότητας καθώς είναι υποχρέωση των δήμων και της περιφέρειας να υπάρχουν. Με αυτούς, άνθρωποι της πολιτικής προστασίας θα μπορούσαν να έχουν επισκεφθεί τις παραλίες και να ενημερώνουν τον κόσμο.Εικόνες - σοκ από την ταβέρνα στην οποία σκοτώθηκαν μάνα και γιος
Εικόνες βιβλικής καταστροφήςείδαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι κάτοικοι κοντά στην ταβέρνα, όπου έχασαν τη ζωή τους η 54χρονη μητέρα και το παιδί της.



Σοκ προκαλεί η μαρτυρία ενός άνδρα που βρισκόταν στην ταβέρνα στα Νέα Πλάγια Χαλκιδικήςόταν έπεσε το στέγαστρο και καταπλάκωσε τους θαμώνες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μία 54χρονη γυναίκα από τη Ρουμανία και ένα 8χρονο παιδί.
“Τα γκρέμισε όλα, τα πάντα. Τρέξαμε, βγάλαμε όσους μπορούσαμε, περίπου 10 τραυματίες” είπε εμφανώς σοκαρισμένος ο άνδρας.
“Την γυναίκα δεν μπορούσαμε να τη βγάλουμε. Το παιδάκι ήταν εδώ έξω, δεν ήταν τραυματισμένο, σταμάτησε να αναπνέει. Το πήρε η γυναίκα μου το πήγε στο ΕΣΥ όπου και κατέληξε. Η γυναίκα και το παιδάκι ήταν ξένοι, έχει πολύ τουρισμό αυτή την εποχή. Δεν έχουμε ζήσει ξανά κάτι τέτοιο. Σήκωσε από τα άλλα μαγαζιά τα κιόσκια και τα έφερε εδώ”, πρόσθεσε.
Πηγή φωτογραφιών: seleo.gr, thestival.gr, life-events, voria.gr, fosonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση