GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΑΛΑΜΑΝΗ: «Θα κάνω τα αδύνατα δυνατά για να πάμε μπροστά το έργο για τα ζώα που ξεκινήσαμε στον Δήμο Αθηναίων!»

Συνέντευξη στον Στάθη Παλαιολόγο Την προηγούμενη Τρίτη, συναντήσαμε όχι τον “Κακλαμάνη” αλλά τον “Νικήτα”, σε μια χαλαρή κουβέντα επί...

Συνέντευξη στον Στάθη Παλαιολόγο

Την προηγούμενη Τρίτη, συναντήσαμε όχι τον “Κακλαμάνη” αλλά τον “Νικήτα”, σε μια χαλαρή κουβέντα επί παντός -φιλοζωικού- επιστητού. Μας εξήγησε αναλυτικά τι έγινε στην Αθήνα την περίοδο που ο ίδιος ήταν δήμαρχος. «Έγινε πολλή δουλειά. Είχα άξιους και πολύτιμους συνεργάτες που πραγματικά πάνω μαζί σκύψαμε πάνω απ’ τα προβλήματα της Αστικής Πανίδας με ιδιαίτερο ζήλο. Μαζί υλοποιήσαμε τις δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα προστασίας των αδέσποτων ζώων, αλλά και για την υπεύθυνη κηδεμονία των ζώων συντροφιάς» μας τόνισε.
Και μετά τη δική του δημαρχιακή θητεία, τι ακολούθησε; Όταν έφθασε εκεί η συζήτησή μας, η φωνή του πήρε έναν πολύ πιο αυστηρό τόνο. «Το δικό μας έργο ήταν ένα ολοκληρωμένο έργο φροντίδας των ζώων, το οποίο ο κ. Καμίνης και η παρέα του βάλθηκαν επιμελώς να αποκρύψουν και τελικά να το καταστρέψουν» μας είπε θυμωμένα. Τώρα ως βουλευτής δηλώνει ότι «θα κάνω τα αδύνατα δυνατά με έγκαιρες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για να πάμε μπροστά το πρόγραμμα που είχαμε υλοποιήσει και να το εξελίξουμε με βάση τις νέες συνθήκες στην Αθήνα» κι εκφράζει την εμπιστοσύνη του στο νέο δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη που «είναι γνωστός φιλόζωος, οπότε θα γίνει κι ένας άξιος Δήμαρχος!»
Με γνωστή και δεδομένη την αγάπη του για τα ζώα, ο Νικήτας Κακλαμάνης εξηγεί και το φαινομενικά παράδοξο να μην έχει αποκτήσει δικό του ενώ με μια ιδιαίτερη ευαισθησία –και ως γιατρός- μας λέει ότι «το ζώο μάς δείχνει καθημερινά πόσο πρέπει να φροντίζουμε και να αγαπάμε τους γύρω μας» γιατί «τα ζώα είναι στην ουσία ‘δάσκαλοι’ και οδηγοί της ζωής, από εκείνα μπορούμε να πάρουμε τα πιο ουσιαστικά μαθήματα αγάπης, καλοσύνης και αφοσίωσης...»

-Κύριε Κακλαμάνη, σας ευχαριστώ για τη σημερινή συνέντευξη. Ξέρω πως ο χρόνος σας είναι πολύ περιορισμένος αυτόν τον καιρό.
Καταρχάς, ας το γυρίσουμε στον ενικό. Η χαρά είναι δική μου, αλλά θα προτιμούσα να μιλάμε απλά με τα μικρά μας ονόματα.

-Ωραία. Υποθέτω λοιπόν πως ενόψει εκλογών έχεις μεγάλο φόρτο δουλειάς και ταυτόχρονα πρέπει να παρουσιάσεις στους πολίτες της Α’ Αθήνας τις προτάσεις σου στους επιμέρους τομείς της καθημερινότητάς τους. Με τα ζητήματα των ζώων της πόλης λοιπόν, τι γίνεται;
Θα σου πω. Ασφαλώς γνωρίζεις όσα πρότεινα και όσα έγιναν επί δημαρχίας μου. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα που είχαμε τότε παρουσιάσει περιελάμβανε την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων από ειδικά εκπαιδευμένα και εξοπλισμένα συνεργεία, την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή τους σε ειδικά σχεδιασμένη βάση δεδομένων, τη στείρωση και γενικότερα την κτηνιατρική παρακολούθηση και φροντίδα τους, αλλά και την προσωρινή παραμονή τους σε ειδικό χώρο φιλοξενίας για περιπτώσεις αποθεραπείας. Στη συνέχεια προωθούνταν για υιοθεσία.

-Από όλα αυτά τι έγινε;
Έγινε πολλή δουλειά. Είχα άξιους και πολύτιμους συνεργάτες που πραγματικά πάνω μαζί σκύψαμε πάνω απ’ τα προβλήματα της Αστικής Πανίδας με ιδιαίτερο ζήλο. Μαζί υλοποιήσαμε τις δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα προστασίας των αδέσποτων ζώων, αλλά και για την υπεύθυνη κηδεμονία των ζώων συντροφιάς. Ξέρεις πως η εκπαίδευση του κοινωνικού συνόλου είναι το Α και το Ω για μια σωστή και έντιμη στάση στο μέλλον.

-Πέρα από αυτές τις δράσεις όμως, τι άλλο προχωρήσατε;
Προχωρήσαμε όσα προγραμματίσαμε. Περισυλλέχτηκαν, καταγράφηκαν και εντάχτηκαν στο πρόγραμμα στείρωσης 1.540 αδέσποτοι σκύλοι ενώ 2.424 ήταν οι ασθενείς αδέσποτοι που έλαβαν την κατάλληλη κτηνιατρική φροντίδα στα συνεργαζόμενα κτηνιατρεία.
Λειτούργησε ένας ειδικός χώρος φύλαξης και καθημερινής φροντίδας των αδέσποτων σκύλων. Ασφαλώς γνωρίζεις την τότε «Στέγη Ζώων” του Δήμου Αθηναίων. Εκεί φιλοξενούνταν 100 αδέσποτοι σκύλοι την ημέρα με σκοπό την αποθεραπεία τους, την παρακολούθησή και την προώθησή τους για υιοθεσία. Εκείνο το διάστημα υιοθετήθηκαν πάνω από 500.
Φτιάξαμε σταθερά σημεία παροχής νερού για τα αδέσποτα ζώα και σε συνεργασία με τοπικές φιλοζωικές ομάδες, φροντίσαμε για την καθημερινή σίτιση τους. Ήταν ένα ολοκληρωμένο έργο φροντίδας των ζώων, το οποίο ο κ. Καμίνης και η παρέα του βάλθηκαν επιμελώς να αποκρύψουν και τελικά να το καταστρέψουν.

-Τι έκανε δηλαδή;
Έθεσε, λέει, τις βάσεις! Στα λόγια όμως, όχι στα έργα. Αδιαφόρησε για τα ζώα και για τη δουλειά που παρέλαβε από εμάς και τα γκρέμισε όλα. Το καταφύγιο αδέσποτων ζώων του δήμου Αθηναίων στα Μέγαρα, που χρηματοδοτήθηκε από την Έλεν Γουίν, εξαιτίας των δικών του χειρισμών μετατράπηκε σε κολαστήριο ζώων...
Χωρίς κατάλληλο προσωπικό και κτηνίατρο, με αφύλακτες εγκαταστάσεις, με ελλείψεις σε πόσιμο νερό και σίτιση, με ελλιπείς εμβολιασμούς και αποπαρασιτώσεις. Με νεκρά ζώα, ακαθαρσίες, λύματα παντού και φυλακισμένα ζώα...
Ήταν εξωφρενικές οι συνθήκες ζωής, τόσο που ξεσήκωσαν τις φιλοζωικές αλλά και τους πολίτες.

-Τώρα, σ’αυτήν την κατάσταση που έχουμε φτάσει, τι μπορεί να γίνει; Και τι μπορείς να κάνεις εσύ στην Α’ Αθήνας;
Καταρχάς, από την πλευρά μου ως βουλευτής θα κάνω τα αδύνατα δυνατά με έγκαιρες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για να πάμε μπροστά το πρόγραμμα που είχαμε υλοποιήσει και να το εξελίξουμε με βάση τις νέες συνθήκες στην Αθήνα, αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία της διεθνούς πρακτικής. Θεωρώ ότι τα ζώα της πόλης είναι “συμπολίτες” μας. Έχουν όμως την... ατυχία να μη μιλάνε και να μην... ψηφίζουν.
Ταυτόχρονα έχω απεριόριστη εμπιστοσύνη στον νέο μας Δήμαρχο, τον Κώστα τον Μπακογιάννη και ξέρω πως θα προχωρήσει ουσιαστικά και στην πράξη όλα όσα έχει ήδη σχεδιάσει. Εξάλλου ο Κώστας είναι γνωστός φιλόζωος, οπότε θα γίνει κι ένας άξιος Δήμαρχος!

-Επειδή ξέρω την αγάπη σου για τα ζώα, αναρωτιέμαι γιατί δεν έχεις αποκτήσει ποτέ δικό σου...
Μα ακριβώς επειδή τα σέβομαι και τα αγαπάω δεν απέκτησα δικό μου! Ως παιδί στην Άνδρο είχα πάντα μια παρέα σκύλων -ή καλύτερα φίλων!- που τους φρόντιζα και παίζαμε ώρες ατέλειωτες. Η πρώτη αγάπη μου για την Ιατρική ήρθε μέσα από τη φροντίδα των άρρωστων ζώων. Μετά, ερχόμενος στην Αθήνα για να σπουδάσω δεν είχα να διαθέσω τον απαραίτητο χρόνο, επειδή το πρόγραμμα σπουδών με κρατούσε συνέχεια μακριά απ’το σπίτι. Και αργότερα, αλλά μέχρι και σήμερα, νιώθω πως αν υιοθετούσα θα ‘καταδίκαζα’ το ζωάκι μου σε μια απέραντη μοναξιά. Γι’αυτό λέω ότι τα αγαπώ τόσο, που τα αντιμετωπίζω σαν ισότιμο μέλος του σπιτιού μου. Δε θα τα έβαζα σε δεύτερη μοίρα εξαιτίας του τρελού τρεξίματος που έχω στην καθημερινότητά μου.
Και η αλήθεια είναι ότι δυο φορές βρέθηκα στο “τσακ” να υιοθετήσω, αλλά με συνέφερε μια φίλη μου.

-Τελικά, τι πιστεύεις ότι παίρνουμε εμείς από τα ζώα;
Θα σου απαντήσω με κάτι που διάβασα πρόσφατα και με συγκίνησε πολύ. Εξηγούσε γιατί τα ζώα συντροφιάς ζουν λιγότερο από τους ανθρώπους... Την απάντηση τελικά την έδωσε ένας εξάχρονος μπόμπιρας. Ο σκύλος του, γεροντάκος πλέον, είχε καρκίνο τελικού σταδίου και δυστυχώς ο γιατρός αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ευθανασία.
Την επόμενη μέρα και ενώ όλοι στην οικογένεια περίμεναν πως θα αντιδρούσε ο εξάχρονος στην κατάσταση πένθους όπου βρέθηκαν, το παιδί ψύχραιμα συζήτησε με τον κτηνίατρο, που τον επισκέφτηκε ξανά για να του εξηγήσει ότι η ζωή των κατοικίδιων δεν διαρκεί όσων των ανθρώπων.
Η αντίδραση του μικρού ήταν εκπληκτική. Είπε πως “όλοι ερχόμαστε στον κόσμο για να μάθουμε να αγαπάμε τους άλλους και να είμαστε καλοί άνθρωποι. Ε λοιπόν, αφού τα ζώα έχουν ήδη γεννηθεί γνωρίζοντας πως να το κάνουν, δεν χρειάζεται να μείνουν για όσο μένουμε εμείς στην ζωή!”.
Αυτό μού απέδειξε πόσο πολύτιμος είναι ο τρόπος σκέψης των παιδιών στη ζωή μας. Και κάτι ακόμα. Ότι το ζώο μάς δείχνει καθημερινά πόσο πρέπει να φροντίζουμε και να αγαπάμε τους γύρω μας. Ότι πρέπει να εκφράζουμε τον ενθουσιασμό και την αλήθεια μας. Να μη φοβόμαστε να παίξουμε, να τρέξουμε, να αγγίξουμε. Να μη ‘δαγκώνουμε’, αλλά να ‘γρυλλίσουμε’ όταν χρειαστεί να προστατεύσουμε τον εαυτό μας ή τη ζωή μας. Έτσι νιώθω. Και πιστεύω πως και τα ζώα είναι στην ουσία ‘δάσκαλοι’ και οδηγοί της ζωής. Γιατί από εκείνα μπορούμε να πάρουμε τα πιο ουσιαστικά μαθήματα αγάπης, καλοσύνης και αφοσίωσης...

-Πραγματικά πολύ όμορφο... Σ’ευχαριστώ για τη σημερινή κουβέντα. Και σου εύχομαι καλή επιτυχία στην Α’ Αθήνας.
Εγώ ευχαριστώ. Θα τα πούμε ξανά μετά τις εκλογές, για να μιλήσουμε για όσα ξεκινούν από την επομένη των εκλογών.
Πηγή: "Η Εφημερίδα των Σκύλων"

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση