GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΤΗ ΚΑΡΥΔΑ: «Η αγάπη στα ζώα είναι υπόθεση όλων...»

Έχει φιλοξενήσει επανειλημμένως στις εκπομπές του «Κοινή Λογική» και «Brainstorming» εκπροσώπους φιλοζωικών οργανώσεων και μάλιστα, κάθε...

Έχει φιλοξενήσει επανειλημμένως στις εκπομπές του «Κοινή Λογική» και «Brainstorming» εκπροσώπους φιλοζωικών οργανώσεων και μάλιστα, κάθε φορά, τις εντυπώσεις έκλεβαν οι τετράποδοι πρωταγωνιστές που βρίσκονταν στο στούντιο.
Ο Φώτης Καρύδας, δημοσιογράφος και υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών μιλάει στην «Εφημερίδα των Σκύλων» για τις ανάγκες των ζώων συντροφιάς αλλά και των κατοίκων των αστικών κέντρων -και όχι μόνο. Αναφέρει τους τρόπους που θα μπορέσει να καλλιεργηθεί η φιλοζωική κουλτούρα στη χώρα μας, πώς θα αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η εγκατάλειψη των ζώων, ο πολλαπλασιασμός των αδέσποτων, τα φρικτά περιστατικά κακοποίησης αλλά και η μη τοποθέτηση τσιπ, ενώ τονίζει την σημασία της υιοθεσίας και της αναδοχής. 
Τέλος, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι εντός των πρώτων 6 μηνών της νέας διακυβέρνησης –εφόσον ο λαός εμπιστευθεί τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου- η χώρα μας θα αποκτήσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο το οποίο δεν θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τα πιο προχωρημένα νομικά πλαίσια τα οποία έχουν σήμερα Ευρωπαϊκές σύγχρονες χώρες.

Ποια είναι η σχέση σας με τα ζώα;
Τα αγαπώ πολύ. Όταν ήμουν μικρός, συνήθως ο πατέρας μου φρόντιζε διάφορα ζωάκια στο σπίτι μας στο Ηράκλειο. Θυμάμαι ότι κάποια περίοδο στον κήπο μας αλώνιζαν επτά γάτες, δύο πάπιες και μία κότα (!).
Τα οικόσιτα ζώα αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη σχέση με τους ανθρώπους, συναισθηματική σχέση, έντονη. Γίνονται μέλη της οικογένειας κατά κάποιο τρόπο και παίζουν ρόλο στις ισορροπίες της. Βοηθούν τα παιδιά στην ανάπτυξή τους, είναι φύλακες, αλλά και οι καλύτεροι ακροατές!
Οι άνθρωποι έχουμε πολλά να πάρουμε από αυτή τη σχέση με τα ζώα.

Άρα γνωρίζετε καλά τις ανάγκες των ζώων… Ποιοι είναι οι στόχοι σας σε σχέση με τα ζώα συντροφιάς και τους κατοίκους, και γιατί αποτελούν μέρος του προγραμματικού σας λόγου;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δεσμευθεί ότι εντός των πρώτων 6 μηνών της νέας διακυβέρνησης –εφόσον ο λαός εμπιστευθεί τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου- η χώρα μας θα αποκτήσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο το οποίο δεν θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τα πιο προχωρημένα νομικά πλαίσια τα οποία έχουν σήμερα Ευρωπαϊκές σύγχρονες χώρες.
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, με αφορμή την οικονομική κρίση έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα εγκατάλειψης ζώων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλά ζώα που δεν είχαν στειρωθεί και βρέθηκαν στον δρόμο, να έχουν μοιραία πολλαπλασιάσει τον πληθυσμό των αδέσποτων. Η εγκατάλειψη ενός ζώου συνιστά ουσιαστικά μια μορφή κακοποίησης και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Δεν έχω την απαίτηση από τον κόσμο να αγαπάει τα ζώα όσο εγώ, ή πόσοι άλλοι άνθρωποι στη χώρα μας, αλλά τουλάχιστον οφείλουν να τα σέβονται ως έμβια όντα τα οποία έχουν και αυτά τον δικό τους συναισθηματικό κόσμο.
Καθημερινά στα social media βλέπω φρικτά εγκλήματα, σοκαριστικές επιθέσεις ανθρώπων σε ζώα με όπλα, σίδερα, ξύλα ακόμη και κλωτσιές ή ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ένα τέτοιο μυαλό. Κι όσα καταφέρουν να επιβιώσουν επειδή κάποιοι συνάνθρωποί μας θα φροντίσουν να τους δώσουν τις πρώτες βοήθειες και την φροντίδα που χρειάζονται, αυτά τα ζώα δεν κρατούν κακία παρά τον πόνο που έχουν βιώσει.
Όλα αυτά τα φαινόμενα κακοποίησης λοιπόν, πρέπει να εξαλειφθούν και αυτό θα το καταφέρουμε μόνο με ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο προσαρμοσμένο στα ευρωπαϊκά.
Επίσης, το τσιπ. Για κάποιον λόγο η βάση για το τσιπάρισμα των ζώων βρίσκεται, σήμερα, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο κανονικά θα πρέπει, να ασχολείται με τα παραγωγικά ζώα και όχι με τα ζώα συντροφιάς. Αντίθετα όμως, είναι το Υπουργείο Εσωτερικών -το Υπουργείο το οποίο έχει την εποπτεία της τοπικής αυτοδιοίκησης- που θα πρέπει να έχει και την κεντρική αρμοδιότητα καθώς δεν νοείται κανένα ουσιαστικό πλαίσιο προστασίας των ζώων χωρίς την συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα πρέπει όμως να δούμε και το θέμα του κόστους της τοποθέτησης ενός τσιπ, καθώς για κάποιες οικογένειες όσο κι αν το θέλουν μπορεί να είναι αρκετά επιβαρυντικό σε συνδυασμό με τον υπόλοιπο σταθερό κτηνιατρικό έλεγχο του ζώου.
Άλλο σημαντικό θέμα είναι η προώθηση της αναδοχής και της υιοθεσίας των αδέσποτων. Δεν αγοράζουμε ένα γατάκι ή ένα κουταβάκι δώρο στο παιδί μας για τις γιορτές, εάν δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι μπορεί –πάντα σαφώς με την δική μας επίβλεψη και υποστήριξη- να αναλάβει σοβαρά την ευθύνη του. Κι αφού φέρουμε το νέο «μέλος της οικογένειας» στο σπίτι μας, φροντίζουμε και την δημόσια υγιεινή όταν το βγάζουμε βόλτα. Γιατί, ξέρετε πάσχουμε και σε αυτό. Δεν είσαι φιλόζωος μόνο όταν αγαπάς και φροντίζεις το ζωάκι σου. Αναλαμβάνεις και δεσμεύσεις απέναντι στο περιβάλλον και την δημόσια υγιεινή και υποχρεούσαι να μαζεύεις τις ακαθαρσίες του ζώου σου όταν το βγάζεις βόλτα και να το έχεις πάντα με λουρί.
Ο Έλληνας υστερεί στην φιλοζωική κουλτούρα, αλλά είναι κάτι το οποίο μπορούμε και οφείλουμε να διορθώσουμε.


Πώς θα διαμορφωθεί κουλτούρα υπέρ των ζώων σε όλη την Ελλάδα;
Αν δεν υπάρξει ενημέρωση και εκπαίδευση, τότε θα αντιμετωπίζεται με άγνοια οτιδήποτε σχετίζεται με τα ζώα, από όσους δεν έρχονται σε άμεση επαφή μαζί τους. Πρέπει να γίνει πιο ενεργό κομμάτι της σχολικής εκπαίδευσης η επαφή των ανθρώπων με τα ζώα. Σίγουρα, τέτοια ενημερωτικά προγράμματα μπορούν να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν πανελλαδικά και για μεγαλύτερους ανθρώπους.

Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα περιστατικά κακοποίησης ζώων;

Θα έπρεπε να υπάρχει στην Ελληνική Αστυνομία, ένα γραφείο προστασίας ζώων, ένας πενταψήφιος αριθμός, τον οποίο να καλούμε όταν υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο αφορά στα ζώα. Παράλληλα, δεν υπάρχουν συσκευές ανίχνευσης, τσιπ. Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν. Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε όσο το δυνατόν περισσότερα ζώα να είναι τσιπαρισμένα. Θα πρέπει να θέσουμε ρεαλιστικούς κι εφικτούς στόχους και να καταφέρουμε να μην έχουμε κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο. Διότι αυτό πραγματικά συμβαίνει στις ανεπτυγμένες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα κάνατε ως εκλεγμένος κοινοβουλευτικός αντιπρόσωπος σχετικά με τα ζώα;
Νομίζω πως είναι κρίσιμο να δώσουμε τον λόγο σε όσους έχουν μελετήσει κάθε θέμα παραπάνω από τους υπόλοιπους αλλά και τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Θα καλούσα λοιπόν φιλοζωικές οργανώσεις, περιβαλλοντικούς φορείς καθώς και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ούτως ώστε να αναπτύξουμε ένα εθνικό σχέδιο με τοπική υλοποίηση, η οποία θα περιλάμβανε διαδημοτικά κέντρα περίθαλψης αδέσποτων ζώων, πάρκα για ζώα στα πρότυπα του εξωτερικού και ανταλλαγή καλών πρακτικών ανάμεσα σε περιφέρειες και δήμους.

Πιστεύετε ότι τα αστικά κέντρα, αφού αναφερθήκατε σε αυτά νωρίτερα, είναι φιλικά προς τα ζώα;
Κάποια όχι, κάποια ναι. Σε πολλές περιοχές οι δήμαρχοι έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά με πάρκα αποκλειστικά και μόνο για ζώα αλλά και με συσκευές στους δρόμους όπου μπορούμε να προμηθευτούμε δωρεάν σακούλες ή χαρτάκια για να μαζέψουμε τις ακαθαρσίες των ζώων μας. Αυτούς λοιπόν θα πρέπει να τους έχουμε ως πρότυπο και να τους συμβουλευτούν άλλοι δήμοι προκειμένου αυτή η κατάσταση να γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Ποια είναι η σχέση σας με το περιβάλλον και τον αθλητισμό;

Μου αρέσει πάρα πολύ ο αθλητισμός. Είναι ένα κομμάτι που έχω βάλει από νωρίς στη ζωή μου. Σίγουρα μέρα παρά μέρα θα βγω στη γειτονιά για τρέξιμο, ακόμα και αργά το βράδυ. Στο running η συντροφιά του σκύλου είναι αναντικατάστατη. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με το Krav Maga, μια πολεμική τέχνη η οποία προέρχεται από τον στρατό, είναι άκρως αποτελεσματική και φέτος τελείωσα τη σχολή εκπαιδευτών.

Και μια πολιτική ερώτηση: Γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών;
Επειδή αυτές τις περιοχές τις γνωρίζω καλά. Έχω μεγαλώσει στο Νέο Ηράκλειο και τη Νέα Ιωνία, λαϊκές γειτονιές. Τα τελευταία 10 χρόνια ζω στην Κηφισιά, μια πολύ καλή περιοχή. Άρα, έχω ζήσει αυτούς δυο διαφορετικούς κόσμους, γιατί όπως ξέρετε ο βόρειος τομέας έχει δύο «ταχύτητες». Πραγματικά υπάρχουν δύο κόσμοι, οι οποίοι όμως ζουν αρμονικά. Κι εγώ τους γνωρίζω και τους δύο αυτούς κόσμους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους και θέλω να τους εκπροσωπήσω για να ζήσουμε όλοι καλύτερα.
Πηγή: "Η Εφημερίδα των Σκύλων"

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση