GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους η Δούρου για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα - Τι ανέφερε στην απολογία της

Της Άννας Κανδύλη Έπειτα από μία πολύωρη απολογία στην 7η τακτική ανακρίτρια που διερευνά την υπόθεση για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδ...

Της Άννας Κανδύλη

Έπειτα από μία πολύωρη απολογία στην 7η τακτική ανακρίτρια που διερευνά την υπόθεση για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα που στοίχισε τη ζωή σε 25 συνανθρώπους μας το Νοέμβριο του 2017, ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε η απερχόμενη Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Η κ.Δούρου είναι μεταξύ των εννέα κατηγορουμένων που προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους Μάνδρας, Ελευσίνας , Μεγαρέων καθώς και τα αρμόδια δασαρχεία, εις βάρος των οποίων η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει ασκήσει ποινική δίωξη για τα αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα που αφορούν, ανά περίπτωση:

- Πλημμύρα από αμέλεια

- Ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή

- Σωματική βλάβη από υπόχρεο δια παραλείψεως κατά συρροή και

- Παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως.

Ρένα Δούρου: Φταίνε οι προηγούμενοι

Κατά τη διάρκεια της απολογίας της η κ. Δούρου αρνήθηκε ότι φέρει οποιαδήποτε ευθύνη τόσο η ίδια όσο και οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής για την καταστροφή στη Μάνδρα, επικαλούμενη και δύο σχετικές πραγματογνωμοσύνες: των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Οι οποίες , όπως είπε, αγνοήθηκαν από την έρευνα, ενώ ζητήθηκαν εξηγήσεις και στη συνέχεια ασκήθηκαν διώξεις μόνο εις βάρος της για θέμα που ανάγεται στο 2014, «δείχνοντας» ευθέως τον προκάτοχό της Γιάννη Σγουρό για «ευθείες και άμεσες παραλείψεις». Όπως επεσήμανε μάλιστα στον ανακριτή, εκείνη προσέφυγε πρώτη στη Δικαιοσύνη, το ίδιο βράδυ της τραγωδίας στη Μάνδρα, καταθέτοντας αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την οποία ζητούσε τη διερεύνηση των αιτίων της καταστροφής. Ωστόσο όπως είπε, η έρευνα «φορτώνει» στην περιφερειάρχη τις αναρίθμητες, υπάρχουσες ή όχι, παραλείψεις ή πλημμέλειες του οποιουδήποτε υπαλλήλου, οποιασδήποτε υπηρεσίας της Περιφέρειας, χωρίς να στρέφεται προς τις πραγματικές πράξεις ή και παραλείψεις που θα μπορούσαν να αφορούν τις άμεσες αρμοδιότητες ενός περιφερειάρχη.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις του ανακριτή, η κ. Δούρου υποστήριξε για όσα της αποδίδονται ότι εν ολίγοις δεν ήταν μέσα στις αρμοδιότητές της και πως αφενός επί θητείας της τα αντιπλημμυρικά έργα πενταπλασιάστηκαν, αφετέρου ένα τέτοιο φαινόμενο σύμφωνα με τους επιστήμονες συμβαίνει μία φορά στα 200 χρόνια ή κατά άλλους μία φορά στα 500 χρόνια. Συγκεκριμένα είπε ότι :

  • Δεν έλεγξε τις Πολεοδομίες γιατί αυτές ανήκουν στην αρμοδιότητα της δημάρχου Μάνδρας .
  • Δεν άσκησε την εποπτεία του έργου της οδού Κοροπούλη γιατί την αρμοδιότητα αυτή την έχει το Δημαρχείο Μάνδρας,

3) Δεν προχώρησε στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων γιατί αυτή ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση (τον Συντονιστή κ. Σπύρο Κοκκινάκη),

4)Για την καθυστέρηση στην κατασκευή του δρόμου Μάνδρας – Ελευσίνας είπε πως αυτό δεν αποτελεί αντιπλημμυρικό έργο, δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας αλλά όπως και τόσα άλλα έργα (όπως η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, η στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων) υλοποιείται από τη Διοίκηση Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής.

Τα ερωτήματά της.

Παράλληλα η κ.Δούρου στο υπόμνημά της έθεσε και μία σειρά ερωτημάτων όπως:

α) γιατί δεν κλήθηκε για εξηγήσεις και ο τέως περιφερειάρχης Γ. Σγουρός, που δεν είχε χαρακτηρίσει κατεπείγον το αίτημα προς το δασαρχείο Αιγάλεω για την έκδοση πράξης χαρακτηρισμού του έργου της Αγίας Αικατερίνης, στις 7/4/2014 που το κατέθεσε;

β) Πώς και γιατί αποδίδονται για το θέμα αυτό ευθύνες στην ίδια όταν η ορεινή υδρονομία ανήκει απολύτως στις αρμοδιότητες της αποκεντρωμένης διοίκησης (δασαρχείο);

γ) Γιατί ενώ εκείνη είχε μεταβιβάσει τις αντιπλημμυρικές αρμοδιότητες όπως ορίζει ο νόμος, το εισαγγελικό πόρισμα τη θεωρεί υπεύθυνη ως επικεφαλής του φορέα της Περιφέρειας Αττικής, ενώ για τις ευθύνες του αρμόδιου δασαρχείου στρέφεται κατά των προϊσταμένων και όχι κατά του επικεφαλής του φορέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται το δασαρχείο;

Στο υπόμνημα, γίνεται εξιστόρηση όσων έγιναν ή δεν μπόρεσαν να γίνουν στα δύο ρέματα της Μάνδρας, τονίζοντας «Το 2003 εγκρίθηκε η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Μάνδρας και τα δύο αυτά ρέματα εντάχθηκαν στον οικιστικό ιστό της πόλης, με συνέπεια το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης να μπαζωθεί και να εξαφανιστεί η κοίτη του.

Επί 7,5 χρόνια (2003 – 2010) δεν ενδιαφέρθηκε κανένας για την εξαφανισμένη αυτή κοίτη. Στις 21.12.2010 λαμβάνεται επιτέλους η απόφαση να ξεκινήσει, όχι το έργο, αλλά η διαδικασία εύρεσης μελετητή ο οποίος θα αναλάβει να εκπονήσει τη μελέτη κατασκευής του έργου.

Έπειτα από 19 μήνες, στις 12.7.2012, υπογράφηκε η σύμβαση με τον μελετητή, ο οποίος ανέλαβε την υποχρέωση να παραδώσει τη μελέτη εντός 15 μηνών, δηλαδή μέχρι την 13.10.2013. Δυστυχώς όμως, η μελέτη δεν μπορούσε να παραληφθεί την ημερομηνία αυτή, αφού δεν είχε εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οπότε δόθηκε παράταση συνολικά 10 μηνών για την παραλαβή της. Τελικά η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκρίθηκε από την αποκεντρωμένη διοίκηση στις 2.7.2014.

Καταλήγοντας η κ.Δούρου υποστήριξε ότι μέχρι την ημέρα που ανέλαβε (1.9.2014), η κατάσταση είχε ως εξής: από το 1993 μέχρι το 2003 δεν έγινε καμία ενέργεια. Από το 2003 έως το 2010 το ρέμα μπαζώθηκε, η κοίτη εξαφανίστηκε και παρόλα αυτά ακολούθησε πλήρης απραξία. Από το 2010 έως την 1.9.2014 δεν είχε ακόμη παραληφθεί, τυπικά και ουσιαστικά, η μελέτη κατασκευής του έργου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση