GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αγωγή-μαμούθ για το σκάνδαλο στην Ακρόπολη

Του Αλέξανδρου Κόντη Με ένα ιλιγγιώδες ποσό απειλούνται να επιβαρυνθούν οι Έλληνες φορολογούμενοι, εξαιτίας του «μπλόκου» που έστησα...

Του Αλέξανδρου Κόντη

Με ένα ιλιγγιώδες ποσό απειλούνται να επιβαρυνθούν οι Έλληνες φορολογούμενοι, εξαιτίας του «μπλόκου» που έστησαν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στην οικοδόμηση νέου ξενοδοχείου, στην περιοχή Μακρυγιάννη, νοτίως της Ακρόπολης.

Όπως αποκάλυψε η Realnews της Κυριακής, μέσα στις επόμενες ημέρες, η εταιρία των επενδυτών του πεντάστερου ξενοδοχείου θα καταθέσει αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, διεκδικώντας συνολικά 61 εκατομμύρια ευρώ. Η κατάθεση της αγωγής αποτέλεσε το ύστατο μέσο προάσπισης της επένδυσης η οποία, αν και είχε λάβει αρχικώς όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις, έφτασε να βάλλεται το προηγούμενο χρονικό διάστημα, από μία άνευ προηγουμένου δυσφημιστική διαδικτυακή εκστρατεία, πίσω από την οποία βρίσκονται συμφέροντα ιδιοκτητών ακινήτων της περιοχής.

Η επενδυτική εταιρία έχει σχεδιάσει ένα νέο υπερπολυτελές ξενοδοχείο, στο μοναδικό αδόμητο οικόπεδο της ευρύτερης περιοχής και από το 2017 έχει δαπανήσει εκατoμμύρια ευρώ για την αγορά του ακινήτου και τα υπόλοιπα απαιτούμενα έξοδα. Το εννεαώροφο ξενοδοχείο θα έχει ύψος 28,5 μέτρα, το οποίο είναι εντός των προβλεπόμενων νομίμων ορίων. Τον Σεπτέμβριο του 2018, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για την κατασκευή του ξενοδοχείου, κρίνοντας ότι αυτό θα ενταχθεί αρμονικά στον ευρύτερο χώρο της Ακρόπολης. Στη συνέχεια, το σχέδιο του ξενοδοχείου έλαβε και το «πράσινο φως» του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και προέγκριση οικοδομικής άδειας. Επιπλέον, μόλις στις 4 Μαρτίου 2019, η Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας ενέκρινε την επιδότηση του ίδιου ξενοδοχείου, με 3,37 εκατ. ευρώ.

Fake news

Τα δεδομένα όμως ανατράπηκαν πλήρως όταν ξεκίνησε η εκστρατεία, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως η επιτομή των fake news. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η διαδικτυακή εκστρατεία με τίτλο «Όχι κτίρια-μαμούθ στην Ακρόπολη», έλαβε τεράστια δημοσιότητα από μερίδα των ΜΜΕ, ενώ συγκέντρωσε περίπου 26.000 υπογραφές υποστήριξης από διάφορους πολίτες. Ωστόσο, η εκστρατεία ήταν πλήρως παραπλανητική, καθώς χρησιμοποιούσε τη φωτογραφία άλλου ξενοδοχείου, η κατασκευή του οποίου έχει αποπερατωθεί. Πλέον, το ξενοδοχείο που απεικονιζόταν ετοιμάζεται να λειτουργήσει άμεσα, ενώ αυτό που επλήγη από την εκστρατεία ήταν το πεντάστερο κατάλυμα, που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να κατασκευάζεται. Κι αυτό διότι, δύο υπουργεία έσπευσαν να ταχθούν στο πλευρό της εκστρατείας παραπληροφόρησης παραβλέποντας τις νόμιμες διαδικασίες. Αρχικά, το υπουργείο Περιβάλλοντος αναιτιολόγητα εξέδωσε απόφαση για την αναστολή όλων των οικοδομικών αδειών, που αφορούν κτίρια άνω των 17,5 μέτρων, στην περιοχή νοτίως της Ακρόπολης. Έπειτα από αυτό, το ΚΑΣ συνεδρίασε για να συζητήσει ξανά εάν το ξενοδοχείο δημιουργεί «οπτική όχληση» προς τον Ιερό Βράχο. Προς έκπληξη ακόμα και των έγκριτων ακαδημαϊκών που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, το ΚΑΣ άλλαξε την προηγούμενη εισήγησή του, κρίνοντας αυτή τη φορά ότι θα υπάρξει οπτική όχληση. «Οποιοσδήποτε εχέφρων άνθρωπος ανεβαίνει την οδό Φαλήρου θα αντιληφθεί, πριν φτάσει στην συμβολή με την Οδό Μακρυγιάννη, ότι η Ακρόπολη είναι απούσα από τη θέαση. Παρότι η απόσταση που τον χωρίζει ως πεζό από τον Ιερό Βράχο είναι πολύ μικρή, εντούτοις δεν βλέπεις τίποτα», είχε δηλώσει σε εκείνη τη συνεδρίαση του ΚΑΣ, ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Δημήτρης Καρύδης, δίχως όμως να εισακουστεί. «Είναι πολύ περίεργο να επικαλούνται τώρα μέλη του ΚΑΣ θέματα τα οποία σχετίζονται με τη βλάβη του μνημείου της Ακρόπολης, που δεν τα επικαλέστηκαν την προηγούμενη φορά. Τι άλλαξε;», διερωτήθηκε ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ. Έτσι, στις 6 Μαΐου, το υπουργείο Πολιτισμού αναίρεσε την έγκριση του αιτήματος ανέγερσης νέου ξενοδοχείου, κρίνοντας μεταξύ άλλων, πως το νέο κτίριο δεν εντάσσεται αρμονικά στο υφιστάμενο δομημένο περιβάλλον και θα προκαλέσει οπτική όχληση στα μνημεία και στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Η υπουργική απόφαση μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί σκανδαλώδης, καθώς στην περιοχή υπάρχουν αρκετά άλλα υψηλότερα κτίρια από το ξενοδοχείο που θα σχεδιαστεί. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως οι μόνοι που ευνοούνται από τη μη ανέγερση του ξενοδοχείου είναι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που νοικιάζονται σε τουρίστες από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και κάτοικοι παρακείμενων κτιρίων, με εξόφθαλμες πολεοδομικές παραβάσεις.

Εκτός από την αγωγή – «μαμούθ» των 61 εκατομμυρίων ευρώ κατά του Ελληνικού Δημοσίου, οι δικηγόροι της εταιρίας του ξενοδοχείου έχουν ήδη καταθέσει από τον περασμένο Μάιο, αίτηση ακύρωσης της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος που «παγώνει» τις οικοδομικές άδειες για τα κτίρια άνω των 17,5 μέτρων ενώ καταθέτουν και αίτηση ακύρωσης κατά της ανάκλησης της έγκρισης ανέγερσης του ξενοδοχείου, που αποφάσισε το υπουργείο Πολιτισμού.

«Μετά ταύτα, ποιος θα κληθεί ‘να πληρώσει το μάρμαρο’; Ο κ. Σταθάκης ή η κα Ζορμπά; Όχι, όπως πάντα, τα 61 εκατομμύρια Ευρώ θα φορτωθούν στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων», αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση