GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποιος είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο νέος Έλληνας Επίτροπος στην Κομισιόν

Ο νέος Έλληνας Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος π...

Ο νέος Έλληνας Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πρόκειται να ενημερώσει άμεσα τη νέα πρόεδρο του Κολλεγίου των Επιτρόπων Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Εκείνο που απομένει είναι να γίνει γνωστό το χαρτοφυλάκιο που θα κληθεί να αναλάβει ο νέος Έλληνας Επίτροπος. Υπενθυμίζεται ότι βούληση και επιδίωξη του Πρωθυπουργού είναι να αναλάβει η Ελλάδα ένα παραγωγικό χαρτοφυλάκιο.
Με αφορμή την τοποθέτησή του, παρακολουθούμε τα βήματα του κ. Σχοινά από τη γέννησή του στη Θεσσαλονίκη, γιου δημόσιων υπαλλήλων, έως και τις Βρυξέλλες όπου αναλαμβάνει θέσεις ευθύνης. Επεδίωξε την ευρωπαϊκή καριέρα από τότε που σπούδαζε στο Κολέγιο της Ευρώπης στην Μπριζ. Άρχισε να εργάζεται σε γραφεία Επιτρόπων, ώσπου γνωρίστηκε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και κέρδισε την εμπιστοσύνη του. Έγινε ο άνθρωπός του, ο Έλληνας που τον ενημέρωνε για τις κρίσιμες εξελίξεις στη χώρα κατά τη δύσκολη διαπραγμάτευση του 2015.


Είναι γεννημένος το 1962 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ, Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική στο London School of Economics και Κοινοτική Διοίκηση στο Κολέγιο της Ευρώπης στη Bruges με υποτροφία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Υπήρξε ερευνητικός υπότροφος Robert Schuman στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1990 και έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης στα Ιδιαίτερα Γραφεία ξένων Επιτρόπων:
• 1993-1994 Μέλος του γραφείου των επιτρόπων Matutes και Oreja.
• 1999-2004 Αναπληρωτής Διευθυντής στο γραφείο της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Loyola de Palacio.
• 2004-2007 Διευθυντής του γραφείου του πρώτου Επιτρόπου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κ. Μάρκου Κυπριανού.
Από το 1994-1999 διετέλεσε Διευθυντής Ενημέρωσης στην Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα.
Υπηρετώντας τις παραπάνω θέσεις ασχολήθηκε με θέματα μεταφορών, ενέργειας, ενημέρωσης, πολιτισμού και επικοινωνίας, καταναλωτών και δημόσιας υγείας.
Τον Σεπτέμβριο του 2007 εξελέγη Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία αντικαθιστώντας τον κ. Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Σχοινάς υπήρξε τακτικό μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων. Μετά την ολοκλήρωση της θητείας του τον Ιούλιο του 2009, επανήλθε στην οργανική του θέση στην Κομισιόν ως Κύριος Σύμβουλος και Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τον τότε πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Τον Απρίλιο του 2013 διορίστηκε Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων, ενώ στη συνέχεια διορίστηκε εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.
Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Είναι παντρεμένος με τη Mercedes Alvargonzalez και έχουν μαζί δυο παιδιά, τον Στέργιο και τον Γιάννη.
Έγινε ο πρώτος Έλληνας εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιλογή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον οποίο έγιναν φίλοι πριν από αρκετά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση