GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ισόβια για τον διασημότερο γκάνγκστερ της Ολλανδίας

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο διασημότερος γκάνγκστερ της Ολλανδίας επειδή είχε διατάξει την «εκκαθάριση» πέντε προσώπων αλλά κα...

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο διασημότερος γκάνγκστερ της Ολλανδίας επειδή είχε διατάξει την «εκκαθάριση» πέντε προσώπων αλλά και την απαγωγή του «βαρόνου» της μπύρας Φρέντι Χάινεκεν τη δεκαετία του 1980.

Η ζωή του 61χρονου Γουίλεμ Χολεέντερ «καθοριζόταν από την απληστία, τη δίψα για εξουσία και τη βία», είπε ο δικαστής του δικαστηρίου του Άμστερνταμ.

Ο επονομαζόμενος «Η Μύτη», λόγω του εντυπωσιακού μεγέθους της μύτης του, είχε οργανώσει το 1983 την απαγωγή του Φρέντι Χάινεκεν, εγγονού του ιδρυτή της διάσημης μάρκας ολλανδικής μπύρας, και του οδηγού του.

Η ιστορία αυτής της απαγωγής, η οποία είχε συγκλονίσει την Ολλανδία, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, πρώτα στην Ολλανδία και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2015 («Kindnapping Mr. Heineken», «Η απαγωγή του κ. Χάινεκεν»).

Καθώς είχε συλληφθεί επανειλημμένα στη συνέχεια για φόνους και εκβιασμούς, «Η Μύτη» είχε γίνει μια μικρή διασημότητα όταν ήταν έξω από τη φυλακή. Εμφανιζόταν τακτικά στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα με συνεντεύξεις του σε τηλεοπτικές εκπομπές. Πόζαρε συχνά για σέλφι στους δρόμους του Άμστερνταμ και το 2007 εκδόθηκε γραμματόσημο με τη μορφή του.

Η δημόσια εικόνα του έκρυβε τη ζωή του ως εγκληματία: Έβαζε να σκοτώσουν ανελέητα όποιον απειλούσε τη θέση του ως αρχηγού του τοπικού υποκόσμου. Είχε δώσει τη διαταγή για τον θάνατο του φίλου του, του Κορ βαν Χουτ, συνεργού του κατά την απαγωγή του Χάινεκεν και πατέρα των παιδιών της αδελφής του. Ο Κορ βαν Χουτ σκοτώθηκε το 2003 στο Άμστερνταμ, μπροστά από ένα εστιατόριο.

Ο Χολεέντερ, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από το 2014, κατηγορείται ακόμη ότι είχε παραγγείλει από το κελί του την απόπειρα δολοφονίας των αδελφών του και ενός δημοσιογράφου, που είχαν καταθέσει εναντίον του.

Σύμφωνα με τον δικαστή, ο Χολεέντερ, ο οποίος θα ασκήσει έφεση, «ήταν αδίστακτος και αδιάφορος για τη ζωή και τον θάνατο».

Η απαγωγή του Χάινεκεν είναι το πιο διάσημο από τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στην Ολλανδία. Ο «βαρόνος» της μπύρας και ο οδηγός του είχαν τελικά απελευθερωθεί έναντι λύτρων ύψους 35 εκατομμυρίων φλορινιών, δηλαδή 15,8 εκατομμυρίων ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού δεν βρέθηκε ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση