GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διεθνής κατακραυγή για την επανέναρξη του κυνηγιού φαλαινών στην Ιαπωνία

Διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η απόφαση της Ιαπωνίας να αρχίσει ξανά, έπειτα από 30 χρόνια, το κυνήγι της φάλαινας. Από το περασ...

Διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η απόφαση της Ιαπωνίας να αρχίσει ξανά, έπειτα από 30 χρόνια, το κυνήγι της φάλαινας.

Από το περασμένο έτος, το Τόκιο είχε ανακοινώσει πως εγκαταλείπει την Διεθνή Επιτροπή Φαλαινών (IWC) και πως από 1ης Ιουλίου θα ξαναρχίσει το κυνήγι τους στην εθνική της αποκλειστική ζώνη.

Ακτιβιστές από πολλές χώρες προσπάθησαν να ασκήσουν πιέσεις στους ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο της G20 στην Οζάκα, να μη στηρίξουν την «ωμή επίθεση κατά των φαλαινών».

Η Ιαπωνία υποστηρίζει πως η κατανάλωση κρέατος φάλαινας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του πολιτισμού της και πως τα περισσότερα είδη των φαλαινών δεν διατρέχουν κίνδυνο εξαφάνισης. Από το 1986 ισχύει ένα διεθνές μορατόριουμ κατά του κυνηγιού της φάλαινας, όμως η Ιαπωνία είχε αρχίσει να παρεκκλίνει από τις διεθνείς συμφωνίες, ονομάζοντας το άτυπο τούτο κυνήγι ως «επιστημονικό ψάρεμα φαλαινών στον Βόρειο Ειρηνικό». Μία πρακτική, που οι επικριτές της επεσήμαιναν πως είναι μία κεκαλυμμένη μεν, αλλά καθαρά εμπορική δραστηριότητα. Το 2015 το δικαστήριο του ΟΗΕ απαγόρευσε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, στην εκλογική περιφέρεια του οποίου ανήκει το φαλαινοθηρικό κέντρο Σιμονοσέκι, είχε ταχθεί από καιρό υπέρ της επανάληψης της φαλαινοθηρίας, όμως η σχετική βιομηχανία της χώρας δεν είναι πλέον σε ανθηρά επίπεδα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση