GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

DW: Δύσκολη αρχή για τον Μπόρις Τζόνσον

Δύσκολη αρχή για τον νέο πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον: πριν σχηματίσει καλά-καλά το υπουργικό συμβούλιο, άρχισαν...

Δύσκολη αρχή για τον νέο πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον: πριν σχηματίσει καλά-καλά το υπουργικό συμβούλιο, άρχισαν ήδη οι πρώτες διαμαρτυρίες από τους πιο σκληρούς οπαδούς του Brexit.

Ο Στιβ Μπάρκερ, πρώην υφυπουργός του υπουργείου Βrexit υπό τoν Ντέιβιντ Ντέιβις και ιδεολογικός καθοδηγητής της ομάδας που αποκαλείται European Research Group- βήμα των εχθρών της ΕΕ μέσα στο Συντηρητικό Κόμμα με 60 βουλευτές, που είχαν δυναμιτίσει την κυβέρνηση Μέι- αρνήθηκε το ρόλο του υφυπουργού Brexit, με την αιτιολογία πως το υπουργείο έχει υποβαθμιστεί και δεν παίζει πια ουδένα ρόλο.

Ο πρώην υφυπουργός κατηγορεί τον πρωθυπουργό για υποχώρηση όσον αφορά την άμεση και δίχως συμφωνἰα έξοδο. Στο πλευρό του, οι σκληροί ευρωφοβικοί προειδοποιούν πως θα καταψηφίσουν όποιο σχἐδιο περιέχει έστω και ένα συγκεκαλυμένο backstop, δηλαδή τη ρήτρα για την ασφάλεια των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία.

Παράλληλα αναλυτές υποστηρίζουν πως το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον είναι πάει σε εκλογές αμέσως μετά την εκπνοή της ημερομηνίας αποχώρησης, την 31η Οκτωβρίου, είτε με την επίτευξη συμφωνίας είτε και χωρίς αυτήν. Γνωρίζει καλά πως και στις δυο περιπτώσεις υπάρχει η απειλή να χάσει την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, οπότε οι εκλογές γίνονται αναπόφευκτες.

Μη διπλωματική παρέμβαση από Δουβλίνο

Σε όλα αυτά προστέθηκε η αναφορά του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, στην ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Μιλώντας σε συνέδριο στο Δουβλίνο, ο Ιρλανδός ηγέτης προειδοποίησε πως η Βρετανία οδηγείται σε διάσπαση, αν δεν υπάρξει συμφωνία. Πρόκειται για πρωτοφανή και μη διπλωματική ανάμιξη ηγέτη στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις μιας ξένης χώρας. Μια δήλωση που εκτιμάται πως θα δυσαρεστήσει πολλούς Ευρωπαίους ηγἐτες και τις Βρυξέλες, ειδικά σε μια τόσο ευαίσθητη για τις δύο πλευρές χρονική στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση