GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

FaceApp: To νέο trend του Διαδικτύου ή μία ακόμη απειλή για τα προσωπικά μας δεδομένα;

Πανικός έχει προκληθεί σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα τις τελευταίες μέρες για μια εφαρμογή, την FaceApp. Μέσω αυτής, χρήστες έχουν την δυνατ...

Πανικός έχει προκληθεί σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα τις τελευταίες μέρες για μια εφαρμογή, την FaceApp. Μέσω αυτής, χρήστες έχουν την δυνατότητα να «μεταμορφώσουν» τις φωτογραφίες τους παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους είτε πιο νέους είτε πιο μεγάλους. Και όλα αυτά με άψογη ταχύτητα και ακρίβεια μιας και η εφαρμογή χρησιμοποιεί αρκετά εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη.
Μάλιστα αυτό το παγκόσμιο trend έχει φτάσει και στα χέρια αστέρων του Διαδικτύου και άλλων ειδικοτήτων, με άτομα όπως ηθοποιούς, τραγουδιστές και αθλητές όλους να έχουν «ποστάρει» φωτογραφία τους με το πρόσωπο τους 20 με 30 χρόνια γηραιότερο.
Υπάρχουν όμως θέματα έκθεσης προσωπικών δεδομένων; Δυστυχώς η απάντηση είναι ναι.
Ύστερα από την δημοσιότητα που απέκτησε μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρό η συγκεκριμένη εφαρμογή, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το application αυτό χρησιμοποιεί λάθος τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του. Μάλιστα λόγος έγινε και για την περίπτωση η εφαρμογή κατευθείαν με το που ξεκινάει, να ανεβάζει όλες της φωτογραφίες του χρήστη στους server της. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό εάν ίσχυε θα αποτελούσε τεράστια παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.
Ευτυχώς για εμάς, επιβεβαιώθηκε από διάφορους ελεγκτές ασφαλείας, ότι αυτό δεν είναι η πραγματικότητα και ότι η εφαρμογή σε καμία περίπτωση δεν προσπαθεί να ανεβάσει όλες τις φωτογραφίες των χρηστών κατά την εκκίνηση της.
Παρόλα αυτά, είναι ξεκάθαρο και 100% επιβεβαιωμένο πως η επεξεργασία των φωτογραφιών γίνεται σε κάποιο από τους server της εφαρμογής. Αυτό έχει ως προαπαιτούμενο το ανέβασμα κάθε φωτογραφίας σας που θέλετε να τροποποιήσετε στο ίντερνετ. Για αυτό τον λόγο, δεν μπορούμε να ξέρουμε κατά πόσο είναι ασφαλείς οι προσωπικές σας φωτογραφίες μιας και αυτές αποθηκεύονται στους server της εφαρμογής. Θέματα ιδιωτικότητας μπορούν να τεθούν σχετικά με το πόσο χρονικό διάστημα μένουν αποθηκευμένες οι φωτογραφίες μας στο ίντερνετ και το πόση πρόσβαση έχει η εταιρία σε αυτές.
Πολλές ιστοσελίδες του εξωτερικού έχουν προσπαθήσει να έρθουν σε επικοινωνία με την αντίστοιχη εταιρία χωρίς όμως να λάβουν καμία απάντηση, γεγονός που το κάνει ακόμα πιο ανησυχητικό. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η πολιτική περί προσωπικών δεδομένων, (privacy policy), της εφαρμογής είναι εντελώς ασαφής και κάθε άλλο παρά καθησυχάζει τους χρήστες για τυχόν παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Μάλιστα σε κανένα μέρος δεν γίνεται λόγος για την έκθεση φωτογραφιών που επεξεργαζόμαστε στους server. Ουσιαστικά ο κάθε χρήστης δεν έχει καμία ιδέα ότι οι εικόνες που θέλει να τροποποιήσει πρόκειται να ανεβούν σε δομές της εταιρείας.
Σε όλες τις περιπτώσεις, η υπεύθυνη εταιρεία θα πρέπει να ενημερώσει την πολιτική περί προσωπικών δεδομένων της ώστε να δώσει στον χρήστη τον έλεγχο περί των φωτογραφιών του στους server της.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση