GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Oλονύχτιες διμερείς επαφές Τουσκ, Μακρόν, Μέρκελ με τους ηγέτες - Στο τραπέζι ξανά η υποψηφιότητα Τίμερμανς

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίoυ Στις 21:20 με 3 ώρες και 20 λεπτά καθυστέρηση ξεκίνησε το δείπνο των 28 στις Βρυξέλλες. Μέχρι εκείνη τ...

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίoυ

Στις 21:20 με 3 ώρες και 20 λεπτά καθυστέρηση ξεκίνησε το δείπνο των 28 στις Βρυξέλλες. Μέχρι εκείνη την ώρα συνεχίζονταν οι εντατικές διμερείς και πολυμερείς επαφές των αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, καθώς οι ηγέτες του ΕΛΚ έχουν απορρίψει εκ πρώτης όψεως το πακέτο της Οζάκα για προεδρία Τίμερμανς στην Κομισιόν και αναζητείται νέα διαφορετική συμβιβαστική λύση.

Στις 23:10 τοπική ώρα Βρυξελλών, ο Πρόεδρος Τουσκ διέκοψε εκ νέου το δείπνο για να ξεκινήσει διμερείς επαφές με τους ηγέτες. Η διακοπή κράτησε ως τις 04:20. Κατά το διάστημα αυτό συνάντησε έναν έναν τους ηγέτες, παρουσιάζοντάς τους πακέτο με τρεις διαφορετικές παραλλαγές, αναζητώντας να δει ποιο θα συγκέντρωνε πλειοψηφία. Επαφές πραγματοποιήσουν ταυτόχρονα, τόσο η Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η υποψηφιότητα Τίμερμανς για την Κομισιόν παρουσιάστηκε έντονα. Προωθήθηκε δε και από τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπρίσοφ,. "Ο Τίμερμανς είναι πιο έμπειρος στην Κομισιόν και ο Βέμπερ στο Κοινοβούλιο", φέρεται να μετέφερε σε άλλους ηγέτες που συναντούσε κατ` ιδίαν. Στις 04:30 ξεκίνησε νέος γύρος επαφών.

Πριν την έναρξη του δείπνου, η Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε εκ νέου με του ηγέτες του ΕΛΚ στο περιθώριο του Συμβουλίου, ενώ τόσο ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Τουσκ, όσο και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν συνεχίζουν σειρά επαφών με πολλούς από τους ομολόγους τους. Ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Βαράντκαρ ξεκαθάρισε δημόσια και προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ότι υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις στο πακέτο της Όζακα και το ΕΛΚ δεν θα παραδώσει τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν "χωρίς μάχη".

Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα σήμερα στο δείπνο, τότε η συζήτηση θα συνεχιστεί το πρωί σε πρόγευμα των ηγετών. Aν και πάλι δε βρεθεί η χρυσή τομή, τότε διπλωματικές πληροφορίες αναφέρουν τη 14η και 15η Ιουνίου ως επόμενη ημερομηνία για πιθανή νέα συνάντηση των ηγετών.

Μετά την επίσημη ανταλλαγή απόψεων των 28 με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο τελευταίος εξήγησε στον Τύπο ότι κατά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ερμηνεία της διαδικασίας του "επικεφαλής υποψηφίου - spitzenkandidat" είναι πως το Συμβούλιο οφείλει να προτείνει τον επικεφαλής υποψήφιο από την παράταξη που "κέρδισε τις εκλογές". Κατά τον ίδιο "είναι θεμιτό" να έχουν προσδοκίες και οι υποψήφιοι των άλλων παρατάξεων, αλλά το μόνο προηγούμενο που υπάρχει είναι αυτό του Γιούνκερ και ερμηνεύεται με τον παραπάνω τρόπο. Επανέλαβε δε ότι ο μόνος υποψήφιος που στηρίζει το ΕΛΚ , είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Από την άλλη πλευρά, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πορτογάλο ομόλογο του Αντόνιο Κόστα στο περιθώριο της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμφώνησαν "να δώσουμε σήμερα μαζί τη μάχη, για να τερματιστεί η 15χρονη κυριαρχία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην προεδρία της Κομισιόν, στηρίζοντας την υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς", όπως ο ίδιος έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter.

Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση