GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δεύτερη ευκαιρία για περισσότερα από 400.000 αυθαίρετα μέσω της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης

Δεύτερη ευκαιρία σε περισσότερα από 400.000 αυθαίρετα με πολύ μεγάλες παραβάσεις και για τα οποία προβλέπεται κατεδάφιση έπειτα από 3...

Δεύτερη ευκαιρία σε περισσότερα από 400.000 αυθαίρετα με πολύ μεγάλες παραβάσεις και για τα οποία προβλέπεται κατεδάφιση έπειτα από 30 χρόνια αναμένεται να δώσει η Ψηφιακή Τράπεζα Γης μέσω της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης.

Τη λύση στο χρόνιο πρόβλημα επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση με το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει και θα θέσει σε διαβούλευση πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα. Η χρυσή… τομή έρχεται συγκεκριμένα μέσα από τις διατάξεις της ΨΤΓ, από την οποία δημιουργείται μια αγορά δικαιωμάτων δόμησης με χρηματική αξία, που είχε προτείνει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός και αναμένεται να νομοθετηθεί.

Η Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης είναι ένας θεσμός δεκαετιών, αλλά έμενε συνέχεια στον πάγο. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν εκδοθεί τίτλοι µεταφοράς συντελεστή από διατηρητέα, µνηµεία και ρυµοτοµούµενα ακίνητα που αντιστοιχούν σε πάνω από 1.100.000 τ.µ., με την αξία των οποίων να εκτιµάται ότι υπερβαίνει τα 185 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, έχουν εκδοθεί συγκεκριμένα 244.000 τίτλοι από διατηρητέα και 184.000 τίτλοι από ρυμοτομούμενα ακίνητα. Ωστόσο, το γεγονός ότι η διαδικασία δεν προχώρησε ποτέ στην πράξη έχει ως αποτέλεσμα οι εν λόγω ιδιοκτήτες να έχουν μεν τους τίτλους, χωρίς όμως να τους δοθεί η δυνατότητα να αποζημιωθούν.

Το σκεπτικό δημιουργίας της ΜΣΔ ήταν να καλυφθούν οι περιπτώσεις ακινήτων των οποίων ο ιδιοκτήτης δεν επιτρέπεται να αξιοποιήσει ολόκληρο το συντελεστή που ισχύει για την περιοχή. Απ’ αυτές τις κατηγορίες ακινήτων µπορεί να ζητήσει την έκδοση τίτλου Μεταφοράς Συντελεστή Δόµησης, ο οποίος θα του δίνει το δικαίωµα να µεταφέρει ή να μεταβιβάσει σε τρίτο τον υπόλοιπο συντελεστή του ακινήτου του. Το δικαίωμα αυτό της αποζημίωσης αφορά ιδιοκτήτες διατηρητέων, πρώην στρατόπεδα, ρυμοτομούμενα ακίνητα κ.τ.λ. Ωφελούμενοι θα είναι κυρίως όσοι έχουν αυθαίρετα µε µεγάλες παραβάσεις που υπερβαίνουν το 40% και στερούνται οικοδοµικής άδειας. Ειδικότερα, αφορά την 5η κατηγορία αυθαιρέτων, που έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση για 30 χρόνια και έχουν υποχρέωση αγοράς συντελεστή για τη νομιμοποίησή τους, εφόσον ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός. Πρόκειται σταθερά για το 35% περίπου των δηλώσεων τακτοποίησης. Η ανάγκη για διαθέσιμο συντελεστή εκτιμάται σε 5-10 εκ. τ.μ. συνολικά.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει ήδη την πρόταση του ΤΕΕ για την Ψηφιακή Τράπεζα Γης, την έχει ενσωματώσει και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή σε λίγους μήνες. Κατά τις ίδιες πηγές, το γεγονός πως όλες οι σχετικές διαδικασίες θα γίνονται ηλεκτρονικά αποτελεί και το «καλύτερο» χαρτί, δεδομένου ότι δεν θα μπορεί κανείς να προχωρήσει σε τυχόν παρεμβάσεις.

Η Ψηφιακή Τράπεζα Γης διαμορφώνει έναν απλό και αποτελεσματικό μηχανισμό, προκειμένου να καταστεί δυνατή η Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης από ακίνητα προσφοράς σε ακίνητα υποδοχής συντελεστή δόμησης. Παράλληλα, επιλύει χρόνια προβλήματα της πολεοδομίας και χωροταξίας, με συνταγματικά και επιστημονικά ορθό τρόπο.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος"

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση