GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πάνοπλοι αστυνομικοί σε αποβάθρες και εκδοτήρια του μετρό

Πάνοπλοι αστυνομικοί συμμετέχουν στο νέο σχέδιο αστυνόμευσης των 47 σταθμών του μετρό στην Αττική που εφαρμόζει από την αρχή της εβδομάδα...

Πάνοπλοι αστυνομικοί συμμετέχουν στο νέο σχέδιο αστυνόμευσης των 47 σταθμών του μετρό στην Αττική που εφαρμόζει από την αρχή της εβδομάδας η αστυνομία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».
Συγκεκριμένα, 130 ένστολοι αστυνομικοί (με μαύρη στολή και όχι τη συνήθη μπλε) και με βαρύ οπλισμό περιπολούν στις αποβάθρες και στα εκδοτήρια των σταθμών. Πρόκειται ουσιαστικά για υλοποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης, που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2018 και προέβλεπε δωρεάν χρήση του δικτύου από αστυνομικούς, με αντάλλαγμα τη φύλαξη των σταθμών από την ΕΛ.ΑΣ. Το μέτρο στοχεύει στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας.
Ειδικότερα, ο σχεδιασμός της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, που έχει την ευθύνη εφαρμογής του μέτρου, προβλέπει ότι σε κάθε σταθμό περιπολεί ένας τουλάχιστον αστυνομικός ανά βάρδια. Η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. είναι συνεχής, από την έναρξη λειτουργίας του μετρό μέχρι τη λήξη της βάρδιας, τα μεσάνυχτα. Στους μεγάλους σταθμούς μετεπιβίβασης, όπως η Ομόνοια, το Σύνταγμα, η Αττική και το Μοναστηράκι, διατίθενται περισσότεροι από ένας αστυνομικοί, ενώ οι σταθμοί με μικρότερη επιβατική κίνηση θα επιτηρούνται από δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και τα πληρώματα περιπολικών της Αμεσης Δράσης.
Οι 130 αστυνομικοί που μετέχουν στην εφαρμογή του σχεδίου διατέθηκαν από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα. Η δύναμη είναι σταθερή και μάλιστα οι ένστολοι που μετέχουν σε αυτή παρακολούθησαν διήμερο πρόγραμμα εκπαίδευσης στη ΓΑΔΑ. Η παρουσία των ένστολων και οπλισμένων αστυνομικών εκτιμάται από τους επιτελείς της ΓΑΔΑ ότι θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των επιβατών, περιορίζοντας τα κρούσματα μικροεγκληματικότητας σε αποβάθρες και συρμούς. Προκειμένου, μάλιστα, η παρουσία των αστυνομικών στους σταθμούς να είναι περισσότερο εμφατική, αποφασίστηκε να φορούν μαύρη στολή, διαφορετική από τη συνήθη μπλε.
Κάτι αντίστοιχο επελέγη και για τους άνδρες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ), που τις τελευταίες περίπου δύο εβδομάδες περιπολούν γύρω από τουριστικά αξιοθέατα της πρωτεύουσας. Σκοπός και αυτού του μέτρου, που υιοθετεί πρακτικές ξένων αστυνομιών, είναι να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας σε κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας. Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί εκτελούν υπηρεσία σε ομάδες των πέντε ατόμων και μετακινούνται με ειδικά βανάκια της ΕΛ.ΑΣ.
Η εφαρμογή του σχεδίου αστυνόμευσης των 47 σταθμών του μετρό εποπτεύεται από βαθμοφόρους των κατά τόπους αστυνομικών διευθύνσεων της Αττικής, ενώ δύο ακόμα αξιωματικοί βρίσκονται καθ’ όλη τη διάρκεια της βάρδιας, ο πρώτος στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ και ο δεύτερος στο επιχειρησιακό κέντρο του μετρό, στο Σύνταγμα. Αρμόδιοι αστυνομικοί, όπως και στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνουν ότι το μέτρο στοχεύει στο να ανταποκριθεί στην προσπάθεια για ενίσχυση της εμφανούς αστυνόμευσης στην πρωτεύουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση