GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μακελειό στο Τέξας: Έκανε το σώμα του "ασπίδα" για να προστατεύσει τη σύζυγό του

Ο Χουάν Διός Βελάσκες μετακόμισε πριν από έξι μήνες στο Ελ Πάσο, μαζί με τη σύζυγό του, την Εστέλα Νικολάσα, από τη Σιουδάδ Χουάρες, ...

Ο Χουάν Διός Βελάσκες μετακόμισε πριν από έξι μήνες στο Ελ Πάσο, μαζί με τη σύζυγό του, την Εστέλα Νικολάσα, από τη Σιουδάδ Χουάρες, στην άλλη πλευρά των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού.

Το πρωί του Σαββάτου, το ζευγάρι πήγε να ψωνίσει σε ένα πολυκατάστημα Walmart. Στο πολυκατάστημα όπου θα εκτυλισσόταν η επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους και τον τραυματισμό άλλων 24 ανθρώπων, πέραν από τους δυο τους.

Ο Χουάν, 77 ετών, και η 65χρονη Εστέλα, ήταν έτοιμοι να μπουν στο κατάστημα όταν άρχισαν να ακούγονται οι πυροβολισμοί, σύμφωνα με την ανιψιά τους Νόρμα Ράμος.

Ο 77χρονος μπήκε μπροστά στη σύζυγό του για να την προστατεύσει από τα πυρά του δράστη.

“Η σφαίρα τον διαπέρασε και χτύπησε τη θεία μου, την Εστέλα", είπε η Ράμος μιλώντας στο Reuters.

Ο Χουάν “χτυπήθηκε στην πλάτη”, διευκρίνισε η Ράμος.

Ο ηλικιωμένος έχει ήδη υποβληθεί σε αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις στο Ιατρικό Κέντρο Ντελ Σολ του Ελ Πάσο, και ενδέχεται να χρειαστεί να χειρουργηθεί ξανά καθώς η σφαίρα χτύπησε ζωτικά όργανα σύμφωνα με τη Ράμος.

Η Εστέλα τραυματίστηκε στο στομάχι, χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση.

Ο κυβερνήτης του Τέξας, ο Γκρεγκ Άμποτ, δήλωσε ότι η σφαγή του Σαββάτου φαίνεται πως είχε ρατσιστικά κίνητρα. Η αστυνομία επικαλείται ένα “μανιφέστο”, συντάκτης του οποίου φέρεται να είναι ο Πάτρικ Κρούσιους, 21 ετών.

Στο Ελ Πάσο ζουν χιλιάδες λατινοαμερικανοί, κυρίως Μεξικανοί. Η πόλη αποτελεί μαγνήτη για πολλούς Μεξικανούς, που συχνά επιλέγουν να εγκατασταθούν εκεί μαζί με τις οικογένειές τους, σε απόσταση αναπνοής από την πατρίδα τους, ή πάνε απλώς να ψωνίσουν.

Οι Αρχές στο Μεξικό ανακοίνωσαν τα ονόματα των επτά Μεξικανών που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση. Οι περισσότεροι κατάγονταν από παραμεθόριες μεξικανικές πολιτείες.

Η σφαγή προκάλεσε μεγάλη αγανάκτηση στο Μεξικό, όπου η κυβέρνηση του Προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανακοίνωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να κινήσει νομικές διαδικασίες και να ζητήσει την έκδοση του δράστη, καθώς μιλά για “τρομοκρατική ενέργεια” εναντίον των Μεξικανών μεταναστών στις ΗΠΑ. Εκτός από τους επτά Μεξικανούς που έχασαν τη ζωή τους, άλλοι πέντε τραυματίστηκαν.

Αμερικανός εισαγγελέας έχει δηλώσει ότι οι Αρχές θα ζητήσουν να επιβληθεί η θανατική ποινή στον Κρούσιους εάν, όπως αναμένεται, κριθεί ένοχος.

Για τον Πρόεδρο Λόπες Ομπραδόρ, η επίθεση είχε κίνητρο το μίσος και τον φόβο. Ωστόσο, ο κεντροαριστερός Πρόεδρος επέλεξε να δώσει την έμφαση στην κοινή ιστορία της Χουάρες και του Ελ Πάσο, πόλης που ανήκε άλλοτε στη μεξικανική επικράτεια. “Υπάρχει σχέση βαθιάς φιλίας κι αδελφοσύνης” ανάμεσα στις δύο πόλεις, τόνισε, ενώ “πολλοί από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους είναι συμπατριώτες μας, από την [Πολιτεία] Τσιουάουα”.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που τραυματίστηκαν είναι τρία μέλη της ίδιας οικογένειας, ο πατέρας, η μητέρα και η 10χρονη κόρη τους, αναφέρουν συγγενείς τους σε αναρτήσεις τους στο Facebook. Ο Μάριο δε Άλμπα Μόντες, 45 ετών, χτυπήθηκε στην πλάτη, η γυναίκα του, η Ολίβια Μαρισκάλ Ροδρίγκες, 44 ετών, χτυπήθηκε στο στήθος και στην πλάτη, η κόρη τους τραυματίστηκε στο πόδι.

Για τη Νόρμα Ράμος, η επίθεση του Σαββάτου δεν είχε ουσιαστικά διαφορά από τις επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων που έχουν τέσσερα ή περισσότερα θύματα— τα οποία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Το Μεξικό βιώνει επίσης φέτος νέα έξαρση των φόνων, αλλά η Ράμος επισημαίνει πως η κατάσταση στη χώρα της έχει διαφορά, διότι πολλά από τα θύματα συνδέονται με τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος. Αντιθέτως “στις ΗΠΑ, δολοφονούνται αθώοι, σκοτώνονται καλοί άνθρωποι”.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση