GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έρχονται αλλαγές στον συντελεστή δόμησης - Νομοθετείται η Ψηφιακή Τράπεζα Γης

Επίλυση στο πρόβλημα των αποζημιώσεων, τόσο για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων όσο και για εκείνους που τα ακίνητά τους απαλλοτρ...

Επίλυση στο πρόβλημα των αποζημιώσεων, τόσο για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων όσο και για εκείνους που τα ακίνητά τους απαλλοτριώθηκαν αλλά δεν τους έχουν καταβληθεί ακόμη τα χρήματα από το κράτος, αναμένεται να δώσει η Ψηφιακή ΤράπεζαΓης (ΨΤΓ) μέσω της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης.

Το εργαλείο που έχει προτείνει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, και αναμένεται να νομοθετήσει η σημερινή κυβέρνηση, δημιουργεί στην πράξη έναν μηχανισμό από τον οποίο ναι μεν θα αποζημιώνονται οι πολίτες που ήταν μέχρι πρότινος στον αέρα, αλλά αυτό θα συμβαίνει χωρίς να επιβαρύνεται το Δημόσιο.

Μεγάλο πλεονέκτημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποτελεί η δυνατότητα να μπορούν να ανακαινιστούν όλα τα διατηρητέα που «ρημάζουν» στις πόλεις. Ταυτόχρονα, το σχέδιο περιλαμβάνει σειρά μέτρων, μεταξύ αυτών τη δυνατότητα να εξοικονομηθούν πόροι για να γίνουν μετέπειτα «πράσινα έργα».

Μέσα στην επόμενη τριετία, όλοι οι ΟΤΑ της χώρας, στο πλαίσιο των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, θα ορίζουν Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική κατάσταση που επικρατεί με βάση τις δηλώσεις αυθαιρέτων και τα στοιχεία υπαρχόντων κτιρίων και σχεδιασμού.

Η Τράπεζα Γης ως έννοια δημιουργήθηκε για την ανταλλαγή εκτάσεων ή συντελεστή δόμησης, από ακίνητα που δεσμεύονται (διατηρητέα, απολλοτριούμενα κ.λπ.). Ωστόσο, μέχρι σήμερα παρέμεινε ανεφάρμοστη.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει ήδη την πρόταση του ΤΕΕ και θα παρουσιάσει στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο τις σχετικές ρυθμίσεις ώστε να τεθεί η Ψηφιακή Τράπεζα Γης, ηλεκτρονικά, σε εφαρμογή σε λίγους μήνες.

Έτσι, ο κάθε πολίτης που χρειάζεται συντελεστή δόμησης (για παράδειγμα ιδιοκτήτης αυθαιρέτου στην κατηγορία 5, οι οικοπεδούχοι σε ΖΥΣ κ.λπ.) να επωφεληθούν από το νέο εργαλείο.

Η διαδικασία

– Για κάθε δικαιούμενο ακίνητο εκδίδεται ηλεκτρονικά τίτλος μεταφοράς (υπερβάλλοντος) συντελεστή δόμησης από το αρμόδιο υπουργείο.

– Ο τίτλος καταχωρείται στην Ψηφιακή Τράπεζα Γης και αποκτά την αξία βάσει τιμής ζώνης που αντιστοιχεί στα τετραγωνικά που έχει.

– Ο αγοραστής καταχωρεί το ζητούμενο συντελεστή δόμησης, για ακίνητο που βρίσκεται σε ΖΥΣ και το σύστημα υπολογίζει την αντίστοιχη αξία, την οποία χρεώνεται ο αγοραστής.

– Το σύστημα αντιστοιχεί ηλεκτρονικά και απρόσωπα το συντελεστή πωλητών και αγοραστών, κατά προτεραιότητα εντός του ιδίου ή όμορου δήμου.

– Η πλεονάζουσα αξία χρησιμοποιείται για χρηματική ροή. Η αξία που «χρηματοδοτεί» τη λειτουργία της Ψηφιακής Τράπεζας Γης

δημιουργείται από τη διαφορά μεταξύ προσφερόμενης και ζητούμενης ποσότητας αλλά και της διαφοράς μεταξύ αξιών στις τιμές ζώνης κ.λπ.

Τα διατηρητέα;

– Ο ιδιοκτήτης διατηρητέου αρχικά λαμβάνει μόνο το 30% της αποζημίωσης, με τον όρο της αποκατάστασης της πρόσοψης του διατηρητέου που διαθέτει ώστε να έχει κεφάλαιο κίνησης για να κάνει τις εργασίες που επιθυμεί. Το υπόλοιπο 70% το λαμβάνει με την περάτωση και πιστοποίηση των εργασιών.

– Ο αγοραστής λαμβάνει το συντελεστή που αγόρασε και ο αντίστοιχος συντελεστής διαγράφεται από το ακίνητο προσφοράς. Όλα τα ανωτέρω εκτελούνται με αντίστοιχες εγγραφές στο κτηματολογικό γραφείο ή υποθηκοφυλακείο.

– Οι συναλλασσόμενοι με την Ψηφιακή Τράπεζα Γης επιβαρύνονται με ένα ποσοστό 5% επί της αξίας της συναλλαγής προς χρηματοδότηση δράσεων περιβαλλοντικού ισοζυγίου στο Πράσινο Ταμείο.

Παράδειγμα:

Ένα διατηρητέο στην Κυψέλη, 300 τ.μ. με τιμή ζώνης τα 1.000 ευρώ. Η αποζημίωση είναι 300.000 ευρώ. Από αυτά, το 5% θα πάνε στο Πράσινο Ταμείο, ποσό που αντιστοιχεί στα 15.000 ευρώ. Η προκαταβολή θα είναι 30%, δηλαδή στα 90.000 ευρώ που λαμβάνει ο ιδιοκτήτης ως κεφάλαιο κίνησης για να φτιάξει, υποχρεωτικά, τουλάχιστον την πρόσοψη του διατηρητέου του. Σε δεύτερο χρόνο και αφού ανακαινίσει την πρόσοψη του κτιρίου αλλά και γίνει ο απαραίτητος έλεγχος από τον ελεγκτή δόμησης, θα πάρει το υπόλοιπο ποσό της αποζημίωσης που δικαιούται.

! Το ίδιο μοτίβο, σύμφωνα με πηγές, θα ακολουθηθεί και για τους κοινόχρηστους χώρους από τα χρήματα που θα έχει η Τράπεζα Γης μέσα από τα διατηρητέα, ακίνητα του Δημοσίου κ.λπ. Εκεί προβλέπεται οι χρονίζουσες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, που αποτελούν μεγάλο βραχνά στα οικονομικά των δήμων, να δίνονται μέσα από τις αξίες που θα δημιουργήσει η Τράπεζα Γης.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος"

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση