GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ! Ερχονται μεγάλες ανατροπές με «γερμανικό μοντέλο» στο εκλογικό σύστημα...

Αν και ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών, τα κομματικά επιτελεία μελετούν από τώρα τις κινήσεις τους για τη νέα πολιτική σεζόν η οποία θα ...

Αν και ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών, τα κομματικά επιτελεία μελετούν από τώρα τις κινήσεις τους για τη νέα πολιτική σεζόν η οποία θα βρει τους πρωταγωνιστές της σε ρόλους διαφορετικούς και απέναντι σε καινούργιες προκλήσεις. Επί του παρόντος, όλοι αναγνωρίζουν -ακόμη και από την αντιπολίτευση- ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κλείνει τον πρώτο μήνα της στην εξουσία με θετικό ισοζύγιο. Τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν, οι πρωτοβουλίες που ελήφθησαν και η ταχύτητα με την οποία κινείται δίνουν μια εικόνα εντελώς διαφορετική από του παρελθόντος και η παραγωγή έργου είναι το πρώτο στοίχημα που κερδίζει ο κ. Μητσοτάκης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την πλευρά τους αρκούνται στη στοιχειώδη κριτική και οι βολές που εξαπολύουν είναι συγκρατημένες όχι μόνο γιατί είναι νωρίς αλλά και διότι είναι εμφανές ότι η κοινή γνώμη καλύπτει με πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης.

Το απόθεμα δημοφιλίας που συγκεντρώνουν τώρα ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του αναμένεται να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο το φθινόπωρο, όταν θα αρχίσουν οι πρώτες δυσκολίες. Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν τρέφουν αμφιβολίες ότι από τον Σεπτέμβριο ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να ανασυνταχθεί για να βρεθεί όσο γίνεται ταχύτερα σε «θέση μάχης». Κι αυτό όχι γιατί υπάρχει περίπτωση οι εκλογικοί συσχετισμοί να τεθούν υπό οποιαδήποτε αμφισβήτηση αλλά για να κάνει δυσκολότερη την εδραίωση της πολιτικής ηγεμονίας του κ. Μητσοτάκη ο οποίος έχει σαφές σχέδιο και στρατηγική «οκταετίας». Έτσι κι αλλιώς πάντως στελέχη της Κουμουνδούρου παραδέχονται ότι, αν και ο νέος προϋπολογισμός θα αποτελέσει τον πρώτο σκόπελο της κυβέρνησης, νωρίτερα από του χρόνου τέτοια εποχή δεν θα μπορεί να γίνει, εκτός απροόπτου, σοβαρός απολογισμός των πεπραγμένων της.

Καθώς μάλιστα συνεχίζονται τα ανοίγματα σε πρόσωπα και επιλογές πέραν των παραδοσιακών τειχών της ΝΔ, επιβεβαιώνεται ότι ο «ενδιάμεσος χώρος» θα αποτελέσει σταθερά, εφεξής, το μήλον της έριδος για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δρομολόγησε, από την τελευταία φάση της κυβερνητικής του θητείας, την προσπάθεια απορρόφησης των «αριστερών» παρυφών του κέντρου κυρίως μέσω των πασοκογενών στελεχών, η ΝΔ τώρα δείχνει ότι επιχειρεί να κάνει το αντίστοιχο μέσω των «κεντροδεξιών» διόδων. Η τακτική αυτή μπορεί να προκαλεί επί του παρόντος εσωκομματικούς ψιθύρους, αλλά ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να έχει καλύψει τα νώτα του. Άλλωστε αν οι σχέσεις του με στελέχη όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς δοκιμαστούν ανοικτά, αυτό θα συμβεί σε άλλα πεδία, ενώ η προ ημερών συγκρότηση των προεδρείων των κοινοβουλευτικών επιτροπών έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι τάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, να μην μείνει χώρος για «αντάρτικα» αλλά και να δημιουργηθεί «πάγκος» για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, οψέποτε χρειαστεί.

Τούτων δοθέντων, οι συμπληγάδες πέτρες απειλούν στην παρούσα φάση περισσότερο το Κίνημα Αλλαγής. Ακόμη και στο εσωτερικό της νυν Κοινοβουλευτικής Ομάδας του τα λοξοκοιτάγματα, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη πτέρυγα, αποτελούν κοινό μυστικό εν όψει της μετάβασης σε εποχές νέου δικομματισμού. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιταχύνει και την απορρόφηση του χώρου από τους δύο άλλους ισχυρούς παίκτες. Κι αν τώρα μέτρα όπως η επικείμενη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ή οι ρυθμίσεις για το Ελληνικό προκαλούν ελεγχόμενες εσωτερικές αναταράξεις, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβεί το ίδιο όταν έρθει η στιγμή του εκλογικού νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας» μάλιστα είναι λίαν πιθανόν να επιχειρηθεί, μέσω του νέου εκλογικού συστήματος, μια γενικότερη αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Ήδη ένα από τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπει την εισαγωγή μιας παραλλαγής του γερμανικού μοντέλου αφενός με σπάσιμο όλων των εκλογικών περιφερειών σε μονοεδρικές και αφετέρου με εκλογή ενός μεγάλου αριθμού βουλευτών μέσω λίστας. Πρόκειται δηλαδή για ένα μεικτό σύστημα. Το ίδιο μοντέλο προβλέπει όριο εισόδου στην Βουλή, που σήμερα στην χώρα μας είναι στο 3%, αλλά λέγεται ότι θα έχει και μια προσαρμογή για τη διατήρηση του ορίου αναλογικότητας ώστε να διευκολύνεται ο σχηματισμός κυβέρνησης από το πρώτο κόμμα ανάλογα με το ποσοστό του.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ανάλογη πρωτοβουλία -που τελικώς δεν προχώρησε- είχε λάβει ως κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ το 2010 με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου και υπουργό Εσωτερικών τον Γ. Ραγκούση που σήμερα έχει γίνει κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Αμφότεροι έκαναν τότε λόγο για «τομή» που «θα εξυγιάνει και θα επιβάλει τη διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα». Υπέρ του γερμανικού μοντέλου είχε ταχθεί δημοσίως ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης σε συνδυασμό με την ανάγκη μείωσης του αριθμού των βουλευτών σε 200 από 300. Μια πτυχή της συζήτησης έχει να κάνει και με το εάν θα μπορούσε να καθιερωθεί, με την ευκαιρία της συνταγματικής αναθεώρησης, ως μόνιμο εκλογικό σύστημα.

Όπως γίνεται σαφές, το όλο θέμα του εκλογικού νόμου θα αποτελέσει σε κάθε περίπτωση βασικό καταλύτη των πολιτικών διεργασιών το αμέσως επόμενο διάστημα. Η ΝΔ έχει την πλειοψηφία για να προχωρήσει σε απλή νομοθετική αλλαγή που παρά τις πιθανές επιπλοκές θα ισχύσει όμως από τις μεθεπόμενες εκλογές. Για να το κάνει μέσω του Συντάγματος, χρειάζεται 180 ψήφους αλλά η Φ. Γεννηματά εμφανίζεται τώρα απρόθυμη -για γενικότερους λόγους- να διευκολύνει τον κ. Μητσοτάκη με τους 22 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ. Αν πάντως οι 10 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και οι 9 του ΜεΡΑ25 αθροιστούν με τους 158 της ΝΔ, υπολείπονται μόνο τρεις για να σχηματιστεί η απαιτούμενη συνταγματική πλειοψηφία...

Πολλά είναι τα διλήμματα που θα αντιμετωπίσει από την πλευρά του και ο ΣΥΡΙΖΑ αν και σε επίπεδο αρχής για τον εκλογικό νόμο υποστηρίζει την απλή αναλογική που έχει ψηφίσει. Τώρα που εδραιώνεται όμως ως κόμμα εξουσίας και κυρίαρχος πόλος στην κεντροαριστερά προκύπτουν νέα δεδομένα και αρκετοί θέτουν το ερώτημα τι θα γίνει εάν αργότερα φανεί ότι μπορεί να διεκδικήσει την επάνοδό του στα κυβερνητικά έδρανα. Οι προβληματισμοί αυτοί συνδέονται και με τη γενικότερη τακτική που θα ακολουθήσει ως αξιωματική αντιπολίτευση. Ορισμένοι ήδη διερευνούν τα πεδία πιθανών συναινέσεων γύρω από κρίσιμα και μεγάλα θέματα ενώ οι τόνοι της αντιπαράθεσης θα επηρεαστούν ακόμη και από το χειρισμό συγκεκριμένων υποθέσεων σκανδάλων και ακραίων συγκρούσεων. Ως προς αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι κ. Τσίπρας, οικοδομώντας ένα νέο προφίλ, επέλεξε τελικώς να μην μιλήσει και να μην ταυτιστεί αυτή τη φορά με τον κ. Πολάκη κατά την άρση της ασυλίας του από την Βουλή. Μένει να επιβεβαιωθεί εάν αυτό ήταν ένα γενικότερο σήμα...

Ανδρέας Καψαμπέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση