GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κόντρα Τζόνσον με Τουσκ: Θα μείνεις στην ιστορία ως "Ο κύριος Χωρίς Συμφωνία" - ΒΙΝΤΕΟ

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε σήμερα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι αν δεν συναινέσε...

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε σήμερα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι αν δεν συναινέσει να αλλάξει τη συμφωνία για το Brexit, ο Τουσκ θα μείνει στην ιστορία ως "Ο κύριος Χωρίς Συμφωνία".

Ο Τζόνσον απάντησε σε προηγούμενα σχόλια του Τουσκ ότι δεν θα συνεργαστεί στην προετοιμασία ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Τζόνσον έχει προειδοποιήσει την ΕΕ ότι το ιρλανδικό δίκτυ ασφαλείας (backstop), το οποίο χαρακτηρίζει αντιδημοκρατικό και διχαστικό, πρέπει να εγκαταλειφθεί αν το μπλοκ θέλει να καταλήξει σε μια συμφωνία διαζυγίου για το Brexit.

"Θα πω στους φίλους μας στην ΕΕ ότι αν δεν θέλουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, τότε θα πρέπει να απαλλαγούμε από το backstop. Αν ο Ντόναλντ Τουσκ δεν θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο 'κύριος Χωρίς Συμφωνία', τότε ελπίζω ότι θα λάβει και εκείνος υπόψη του αυτό το ζήτημα", είπε στους δημοσιογράφους ο Τζόνσον προσερχόμενος στο Μπιαρίτς της Γαλλίας για την τριήμερη σύνοδο της Ομάδας των 7 (G7).

Όπως πρόσθεσε, κατά την σύνοδο, θα καλέσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τον εμπορικό πόλεμο, ο οποίος ήδη αποσταθεροποιεί την οικονομική ανάπτυξη ανά τον κόσμο.

Ερωτηθείς αν θα του πει να μην κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα ο Τζόνσον απάντησε: "σίγουρα".

Σύμφωνα με τον βρετανό πρωθυπουργό, οι προτεραιότητές του για τη σύνοδο "είναι σαφώς η κατάσταση του παγκόσμιου εμπορίου. Ανησυχώ πολύ για τον τρόπο που εξελίσσεται, η αύξηση του προστατευτισμού ή των δασμών που παρακολουθούμε".

Ως προς την οικολογική καταστροφή που συντελείται από τις φωτιές στον Αμαζόνιο, ο Τζόνσον συμφώνησε ότι η σύνοδος θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στην "τραγωδία την οποία η ανθρωπότητα επιβάλλει στον φυσικό κόσμο", αλλά καταφέρθηκε εναντίον των χωρών της ΕΕ που έχουν υπαινιχθεί ότι η καταστροφή του Αμαζονίου πιθανόν να επηρεάσει τις εμπορικές συμφωνίες με τη Βραζιλία.

"Υπάρχουν πολλοί τύποι ανθρώπων που θα δέχονταν οποιαδήποτε δικαιολογία ώστε να εμπλακεί το εμπόριο και να ματαιωθούν εμπορικές συμφωνίες. Δεν θα θελα να το δω αυτό", είπε ο Τζόνσον, σύμφωνα με το πρακτορείο Press Association.

Τα σχόλιά του φαίνεται ότι ήταν η απάντηση σε δηλώσεις του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με τις χώρες του Μercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη) κινδυνεύει να πληγεί.

ΠΗΓΗ: ΑΠE, BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση