GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Ξεπαγώνει" η μεταφορά του συντελεστή δόμησης

Δεύτερη ευκαιρία, μέσω της ψηφιακής τράπεζας γης που θα ενεργοποιεί τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης, δίνει η κυβέρνηση σε ιδιοκτήτ...

Δεύτερη ευκαιρία, μέσω της ψηφιακής τράπεζας γης που θα ενεργοποιεί τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης, δίνει η κυβέρνηση σε ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα τα οποία δεν μπορούν να αξιοποιήσουν.

Πρόκειται για ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων , δημοσίων εκτάσεων -προς απόσυρση , εγκαταλειμμένων βιομηχανιών αλλά και ξενοδοχείων και ιδιοκτήτες κοινοφελών χρήσεων τα οποία έχουν δεσμευτεί και οποίοι έως σήμερα βρίσκονται σε ομηρία. H διαδικασία αυτή προβλέπεται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που συζητήθηκε στο Yπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να τεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση με στόχο να ψηφιστεί μέσα στον Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα", η Τράπεζα Γης ως έννοια δημιουργήθηκε για την ανταλλαγή εκτάσεων ή συντελεστή δόμησης, από ακίνητα που δεσμεύονται. ( για παράδειγμα διατηρητέα, απαλλοτριωμένα).

Η μέχρι σήμερα πρακτική που εφαρμόζεται στην πράξη για τέτοιες περιπτώσεις, δημιούργησε μία παράλληλη «παράτυπη» αγορά τίτλων με αξίες που αντιστοιχούν σε «μαύρα χρήματα».

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτός ο τρόπος διάθεσης ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας για λόγους χωροταξικού σχεδιασμού.

Η Ψηφιακή Τράπεζα Γης με απλά λόγια διαμορφώνει έναν απλό μηχανισμό προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεταφορά του συντελεστή δόμησης από ακίνητα προσφοράς σε ακίνητα υποδοχής συντελεστή δόμησης.

Η διαδικασία

Η διαδικασία έχει σχεδιαστεί ως εξής: για κάθε δικαιούμενο ακίνητο εκδίδεται ηλεκτρονικά τίτλος μεταφοράς συντελεστή δόμησης από το αρμόδιο υπουργείο. Ο τίτλος κατοχυρώνεται στην ψηφιακή Τράπεζα Γης και αποκτά αξία βάσει της τιμής ζώνης που αντιστοιχεί σε τετραγωνικά που έχει. Στη συνέχεια, ο αγοραστής καταχωρεί το ζητούμενο συντελεστή δόμησης για ακίνητο που βρίσκεται σε Ζώνη Υποδοχής συντελεστή και το σύστημα υπολογίζει την αντίστοιχη αξία.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση