GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πώς απάντησε η Γροιλανδία στον Τραμπ για το ενδιαφέρον αγοράς

Η Γροιλανδία απέρριψε την ιδέα ότι μπορεί να πωληθεί έπειτα από δημοσίευμα της WSJ ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει συζητήσ...

Η Γροιλανδία απέρριψε την ιδέα ότι μπορεί να πωληθεί έπειτα από δημοσίευμα της WSJ ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει συζητήσει ιδιωτικά με τους συμβούλους του το ενδεχόμενο να αγοράσει το μεγαλύτερο νησί του κόσμου.

«Είμαστε διαθέσιμοι για δουλειές, αλλά ΟΧΙ για πώληση», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γροιλανδίας Άνε Λόνε Μπάγκερ στο πρακτορείο Reuters.

Ο Τραμπ πρόκειται να επισκεφθεί τον Σεπτέμβριο την Κοπεγχάγη και η Αρκτική θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη στη διάρκεια των συναντήσεών του με τους πρωθυπουργούς της Δανίας και της Γροιλανδίας, η οποία είναι αυτόνομο έδαφος της Δανίας.

Τα περί αγοράς της Γροιλανδίας αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από την εφημερίδα Wall Street Journal.

Μερικοί σύμβουλοι θεώρησαν αστείο την ιδέα να αγοραστεί η Γροιλανδία, όμως άλλοι στον Λευκό Οίκο την πήραν περισσότερο στα σοβαρά, είπαν την Πέμπτη, στο Reuters δύο πηγές εξοικειωμένες με την κατάσταση.

Δανοί πολιτικοί περιγέλασαν την ιδέα.

Η Γροιλανδία κερδίζει την προσοχή παγκόσμιων υπερδυνάμεων όπως η Κίνα, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της στρατηγικής της θέσης και των μεταλλευτικών της πόρων.

Τον Μάιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε πως η Ρωσία συμπεριφέρεται με επιθετικό τρόπο στην Αρκτική και πως και οι κινήσεις της Κίνας εκεί πρέπει να παρακολουθούνται εκ του σύνεγγυς.

Μια αμυντική συμφωνία ανάμεσα στη Δανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες που ανάγεται στο 1951 δίνει στις ΗΠΑ στρατιωτικά δικαιώματα στην Αεροπορική Βάση Τούλε στη βόρεια Γροιλανδία.

Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η πώληση της Γροιλανδίας θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών του Τραμπ με Δανούς αξιωματούχους.

Το 1917 η Δανία πούλησε τα τότε δανικά νησιά των Δυτικών Ινδιών έναντι 25 εκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που τα μετονόμασαν Ηνωμένες Πολιτείες των Παρθένων Νήσων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση