GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έρχονται αλλαγές στη στρατιωτική θητεία - Ποια μέτρα εξετάζει το υπουργείο Άμυνας

Σειρά μέτρων εξετάζει η πολιτική και φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προκαλεί η υπογεννητι...

Σειρά μέτρων εξετάζει η πολιτική και φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προκαλεί η υπογεννητικότητα στο συνολικό αριθμό των στρατευμένων της χώρας μας.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός -και πρώην αρχηγός ΓΕΣ- Αλκιβιάδης Στεφανής, σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία, εξετάζουν λύσεις που δεν θα αυξάνουν στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων τη στρατιωτική θητεία, αλλά θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της λειψανδρίας που, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, παρατηρείται σήμερα στο στράτευμα. Είναι χαρακτηριστικό πως σε σύγκριση με την Τουρκία, το τελευταίο έτος γεννήθηκαν στη χώρα μας 35.000 περίπου αγόρια, ενώ στη γειτονική χώρα 720.000 αγόρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας εξετάζει, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος:

-Εναρμόνιση της στρατιωτικής θητείας στον στρατό ξηράς (σήμερα η διάρκειά της είναι 9 μήνες) με τη διάρκεια της θητείας στο ναυτικό και την αεροπορία, που σήμερα είναι 12 μήνες.

-Επιλεκτική στράτευση στα 18 έτη, με κίνητρο τη μειωμένη θητεία για όσους υπηρετήσουν πριν τις σπουδές τους. Η πολιτεία θα επιλέγει τις σχολές για τις οποίες θα ισχύει η συγκεκριμένη δυνατότητα.

-Εθελοντική στράτευση των γυναικών. Εξετάζονται διάφορα μπόνους για όσες νέες επιλέξουν να στρατευτούν, μεταξύ των οποίων -σύμφωνα με πληροφορίες του Νews 24/7- η παροχή “μπόνους” σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

-Σταδιακή πρόσληψη χιλίων περίπου οπλιτών, επί δέκα συνεχή έτη.

-Μείωση των στρατοπέδων. Σήμερα μόνο ο στρατός ξηράς διαθέτει 1596 στρατόπεδα. Μόνο ένας νεοσύλλεκτος να πάει σε καθένα από αυτά, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, απαιτείται πάνω από τη μισή ΕΣΣΟ (από τους μισούς νέους, δηλαδή, που στρατεύονται σε κάθε “σειρά”).

-Ρύθμιση του θέματος των ανυπότακτων, που σήμερα ανέρχονται περίπου σε 47.000, οι 30.000 εκ των οποίων είναι στο εσωτερικό. Μεταξύ των λύσεων που συζητούνται είναι και αυστηρά πρόστιμα για όσους δεν υπηρετούν τη θητεία.

Η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας θα παρουσιάσει τις ολοκληρωμένες της προτάσεις το επόμενο διάστημα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως έχει δεσμευτεί κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί του.

Πηγή: ant1news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση