GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το "ταμείο" της συνάντησης Μητσοτάκη-Μακρόν - Τι λέει το Μαξίμου για όλα όσα συζητήθηκαν

Από το Παρίσι και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ξεκίνησε η εκστρατεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη...

Από το Παρίσι και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ξεκίνησε η εκστρατεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να αλλάξει το αφήγημα για την Ελλάδα, στις πρωτεύουσες της Ευρώπης και πέραν του Ατλαντικού.

«Η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις και μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη τα επόμενα χρόνια, σε μια Ευρώπη που δείχνει να είναι σε αναπτυξιακή παγίδα». Αυτό ανέφερε  ο Πρωθυπουργός, μιλώντας με δημοσιογράφους μετά την συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στόχος του είναι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί και η επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, και αφού θα έχει προηγηθεί το Βερολίνο και η Χάγη και οι συναντήσεις με Μέρκελ και Ρούτε, «να εμπεδωθεί η εικόνα της Ελλάδας ως μιας χώρας που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και η οποία δεν προσέρχεται για να ζητήσει αλληλεγγύη των εταίρων της, όπως συνέβη τα χρόνια της κρίσης».

Από το Λούβρο στο Μουσείο της Ακρόπολης

Πέρα από τα πολιτικά, οικονομικά και αμυντικά θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν, η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει τη συναντίληψη στα πολιτισμικά θέματα και σημειώνει ότι «οι πολιτισμικές και πολιτικές συγκλίσεις Ελλάδας - Γαλλίας, διμερώς και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν μεγάλη σημασία για το παρόν και το μέλλον».

Όπως φάνηκε και από τις δημόσιες δηλώσεις των δύο ηγετών, στη διάρκεια των συζητήσεων επισημάνθηκε ότι οι ελληνο-γαλλικές σχέσεις έχουν βαθιές, ιστορικές ρίζες. Καθώς μάλιστα βαδίζουμε προς το 2021, την επέτειο των 200 ετών από την εθνική μας παλιγγενεσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στις δηλώσεις του ότι ανατρέχουμε πάντοτε με σεβασμό στο σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι Γάλλοι φιλέλληνες στον αγώνα για την ελευθερία της Ελλάδας και ότι το παρελθόν αποτελεί οδηγό για το μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό έλεγαν κυβερνητικές πηγές, «αποτελεί μοναδική συμβολή στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ότι ο Γάλλος Πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού να υπάρξει το 2021 έκθεση με μοναδικά εκθέματα από το Λούβρο και από άλλα ιδρύματα στο Μουσείο της Ακροπόλεως και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο των Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα να πραγματοποιηθεί μία έκθεση χάλκινων ευρημάτων - πιθανότατα και από την Ολυμπία - που θα βγουν για πρώτη φορά από την Ελλάδα και θα εκτεθούν στο Λούβρο. Πρόκειται για τη μετόπη από τη νότια όψη του Παρθενώνα που έχει ως θέμα τη μάχη των Λαπίθων με τους Κενταύρους, τη γνωστή Κενταυρομαχία, στην οποία πήρε μέρος ο μυθικός βασιλιάς των Αθηνών, Θησέας. Μία από τις μετόπες βρίσκεται στην Αθήνα, μία εκτίθεται στο Λούβρο και δεκαπέντε άλλες στο Βρετανικό Μουσείο, μετά τη λεηλασία των γλυπτών από το Λόρδο του Έλγιν.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Τα σχετικά διαδικαστικά ζητήματα παραπέμφθησαν να συζητηθούν διμερώς από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και από την Γαλλίδα ομόλογο της.

Η αποτίμηση

Αποτιμώντας συνολικά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι «ήταν η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της δεκαετούς κρίσης και την απόφαση του ελληνικού λαού στις 7 Ιουλίου, να γυρίσει οριστικά σελίδα από την εποχή της οξύτητας, του λαϊκισμού και της ανασφάλειας, στην εποχή των προσδοκιών, της ανάπτυξης και της ανάγκης για σταθερότητα. Η διαφορά σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν είναι ότι η Ελλάδα παρουσιάζει πλέον με αισιοδοξία στα διεθνή φόρα το πρόγραμμα μιας ισχυρής κυβέρνησης, δικής της ιδιοκτησίας, το οποίο έλαβε την έγκριση των πολιτών στις κάλπες. Ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προσέλκυση επενδύσεων». Η συνάντηση στα Μέγαρο των Ηλυσίων έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα.

Οι δύο ηγέτες, που γνωρίζονται από τη εποχή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης και ο Εμανουέλ Μακρόν υπουργός Οικονομίας, σε κατ' ιδίαν συνομιλίες αλλά και παρουσία πολύ στενών συνεργατών τους, συζήτησαν για όλα τα κρίσιμα θέματα στα γαλλικά, κάτι που εξοικονόμησε χρόνο αφού δεν υπήρχαν οι διερμηνείς και διευκόλυνε την εμβάθυνση σε σειρά τομέων πολιτικής κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Αν και -όπως ανέφερε στην συνέντευξή του στο France 24, επίσης σε άπταιστα γαλλικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης- οι δύο ηγέτες έχουν διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και διαδρομές, εντούτοις έχουν συναντίληψη σε σειρά θεμάτων και στο πλαίσιο αυτό συζήτησαν την ανασύσταση του προοδευτικού χώρου στην ΕΕ με συγκλίσεις σε κρίσιμα θέματα όπως πχ στο περιβάλλον, μεταξύ του ΕΛΚ, των Πρασίνων, των Φιλελεύθερων και των Σοσιαλιστών.

Εθνικά θέματα - εξωτερική πολιτική

Η ελληνική πλευρά εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή της πέραν των άλλων και για τη δημόσια δήλωση στήριξης της Κύπρου από τον Πρόεδρο Μακρόν.

«Δεν θα δείξουμε την παραμικρή αδυναμία στον τομέα αυτόν» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του σχετικά με τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με δημοσιογράφους μετά το ραντεβού με το Γάλλο πρόεδρο, «υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η Ευρώπη δεν πρόκειται να αφήσει απροστάτευτη την Κύπρο». Στη συνάντηση εκφράστηκε επίσης συναντίληψη για τα Βαλκάνια, ενώ και σε οποιαδήποτε άλλη αναφορά του Γάλλου προέδρου σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, η προσέγγισή του περιλάμβανε το ρόλο που μπορεί να έχει η Ελλάδα και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Οικονομία - επενδύσεις

Στην συνάντηση φυσικά συζητήθηκαν εκτεταμένα τα οικονομικά θέματα καθώς μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί την στήριξη του Γάλλου προέδρου στην αλλαγή του μείγματος της οικονομικής του πολιτικής. Αμφότεροι τόνισαν την έμφαση που δίνουν στην ανάπτυξη ως απόλυτη προτεραιότητα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε την κεντρική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% το 2020 -για τα εισοδήματα του 2019- και στη συνέχεια στο 20% το 2021 για τα εισοδήματα του 2020. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στους Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα για να βρεθούν μπροστά από τις εξελίξεις και να ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική που διαμορφώνεται. Το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών είναι σημαντικό και καλύπτει σειρά τομέων όπως η ενέργεια, οι κατασκευές και ο τουρισμός. Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές υπάρχουν πρότζεκτς που έχουν ωριμάσει αρκετά.

Από την ελληνική πλευρά επισημάνθηκε ότι η οικονομία βρίσκεται στην ορθή τροχιά για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 και ότι παρά το βάρος που συνεπάγεται, η κυβέρνηση θα τηρήσει τον στόχο και το 2020. Παράλληλα έδωσε έμφαση στην υλοποίηση του προγράμματός της για την αλλαγή του μείγματος πολιτικής με τη μείωση των φόρων, την ταχεία υλοποίηση των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και την απελευθέρωση της οικονομίας από γραφειοκρατικά εμπόδια. Συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε ότι «η στόχευση του πρωθυπουργού για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 αποτελεί απαράγραπτη δέσμευση, ώστε να απελευθερωθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των φόρων και των εισφορών και τη στήριξη των πλέον αδύναμων».

Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε στον Γάλλο Πρόεδρο τη βούλησή του, η Ελλάδα να είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU) να αποκτήσει τις μόνιμες, σταθερές και αναγκαίες δομές που χρειάζεται, για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γάλλος Πρόεδρος που έχει παίξει κεντρικό ρόλο πανευρωπαϊκά στο ζήτημα αυτό -άλλωστε και στις δημόσεις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Εύβοια και στην κινητοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Ο κ. Μακρόν υπογράμμισε: Πρέπει να επιταχύνουμε τις πρωτοβουλίες αυτές καθότι πρόκειται για μια απτή υλοποίηση της Ευρώπης και του τι μπορεί να προσφέρει στις χώρες μας

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση