GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μείωση των επιτοκίων και επαναφορά του QE σχεδιάζει η ΕΚΤ

Ένας συνδυασμός μέτρων είναι πιθανόν να χρειαστεί για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ακ...

Ένας συνδυασμός μέτρων είναι πιθανόν να χρειαστεί για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ακόμη πιο αδύναμη την προοπτική της, ανέφεραν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη συνεδρίαση του Ιουλίου, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό να επιβραδύνονται επί σειρά μηνών, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σχεδόν δεσμεύθηκε για την παροχή περαιτέρω στήριξης τον Σεπτέμβριο. Η σταθερή ροή απογοητευτικών στοιχείων μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ έχει ενισχύσει τα επιχειρήματα για περαιτέρω στήριξη.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της 25ης Ιουλίου δείχνουν ότι η στήριξη περιλαμβάνει έναν συνδυασμό μειώσεων επιτοκίων, αγορών ομολόγων, αλλαγών στις προβλέψεις για τα επιτόκια και τη στήριξη τραπεζών με τη μερική ανακούφισή τους από τα αρνητικά επιτόκια.

«Εκφράσθηκε η άποψη ότι οι διάφορες επιλογές πρέπει να ειδωθούν ως πακέτο, δηλαδή ως ένας συνδυασμός μέσων με σημαντική συμπληρωματικότητα και συνέργειες», αναφέρει η ΕΚΤ. «Η εμπειρία έχει δείξει ότι ένα πακέτο – όπως ο συνδυασμός μειώσεων επιτοκίων και αγορών στοιχείων ενεργητικού – είναι πιο αποτελεσματικό από μία διαδοχική λήψη μεμονωμένων μέτρων», προσθέτει.

Ένα κλιμακωτό επιτόκιο (για τις καταθέσεις των τραπεζών στην ΕΚΤ) μπορεί να είναι το πιο αμφιλεγόμενο μεταξύ των εξεταζόμενων μέτρων. Τα πρακτικά δείχνουν μεγάλες διαφορές απόψεων μεταξύ των αξιωματούχων, με ορισμένους να προειδοποιούν για ανεπιθύμητες συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου. Οι αξιωματούχοι ήταν επίσης διχασμένοι για το αν θα επανακαθορίσουν τον στόχο της ΕΚΤ για έναν πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%.

Ο Ντράγκι θα παραδώσει τα ηνία της ΕΚΤ στην Κριστίν Λαγκάρντ στο τέλος Οκτωβρίου και συνεπώς έχει στη διάθεσή του δύο ακόμη συνεδριάσεις για να προωθήσει τα όποια μέτρα. Ο Ντράγκι θα αποχωρήσει την ίδια ημέρα που η Βρετανία αναμένεται να φύγει από την ΕΕ.

Πηγή πληροφοριών: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση