GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

SOS από τον Πρόεδρο της Κολομβίας για τον Αμαζόνιο - 9.500.000 στρέμματα έχουν καταστραφεί στη Βολιβία

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, ζητώντας τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την προστασία του Αμαζον...

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, ζητώντας τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την προστασία του Αμαζονίου. Κι όλα αυτά την ώρα που εκατοντάδες νέες πυρκαγιές ξέσπασαν το Σάββατο στη Βραζιλία.

«Θα ήθελα (…) να απευθύνω έκκληση στη διεθνή κοινότητα προκειμένου να κατανοήσει ότι εκτός από τα λόγια είναι απαραίτητα τα μέσα και η επιστημονική στήριξη για τη διατήρηση του πνεύμονά μας στον Αμαζόνιο», δήλωσε ο Ντούκε.

Αφού συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο Κολομβιανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι οι πόροι θα χρησιμοποιηθούν και για την καταπολέμηση της διεθνούς εγκληματικότητας που συνδέεται με την παράνομη διακίνηση ζώων «στον πνεύμονα του πλανήτη».

Ο Ντουκέ πρόσθεσε ότι θα ζητήσει από τις χώρες στις οποίες εκτείνεται το δάσος του Αμαζονίου να υιοθετήσουν «κοινή ανακοίνωση» για την προστασία της βιοποικιλότητας του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη.

Εκτός από τη Βραζιλία και την Κολομβία, το δάσος του Αμαζονίου εκτείνεται στο Περού, τη Βολιβία, τη Βενεζουέλα, τη Γουιάνα, τη Γαλλική Γουιάνα, το Σουρινάμ και τον Ισημερινό.

Το 2018 η Κολομβία έχασε 1.970.000 στρέμματα δάσους εξαιτίας της αποψίλωσης, μία από τις βασικές αιτίες των πυρκαγιών που μαίνονται στον Αμαζόνιο.

Εξάλλου περίπου 1.663 νέες πυρκαγιές ξέσπασαν από την Πέμπτη ως την Παρασκευή, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας (INPE). Ο Μπολσονάρου έδωσε την Παρασκευή άδεια για την ανάπτυξη του στρατού προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές και η εγκληματικότητα στην περιοχή, όμως εκτίμησε ότι οι πυρκαγιές ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν «ως πρόφαση» για διεθνείς κυρώσεις.

Στο μεταξύ στη Βολιβία 9.500.000 στρέμματα έχουν κατακαεί από τις πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών και τις ρίψεις νερού με ένα Boeing Supertanker 747-400.

Ο Κλάιβερ Ρόσα, διευθυντής της υπηρεσίας Δασών και Γης (ABT), δήλωσε ότι η περιοχή που πλήττεται από τις πυρκαγιές στη Βολιβία φτάνει πλέον τα 9.500.000 στρέμματα, με τις φλόγες να έχουν καταστρέψει το 32% του δάσους Τσικιτάνο, όπου επηρεάστηκαν 1.871 οικογένειες σε 11 κοινότητες και 35 χωριά αυτοχθόνων.

Ο υπουργός Προεδρίας Χουάν Ραμόν Κιντάνα εξέφρασε ωστόσο την ικανοποίησή του για τις ρίψεις νερού που πραγματοποιεί το βομβαρδιστικό αεροπλάνο. Αφού κατέσβεσε πυρκαγιά σε βουνά κοντά στην περιοχή Ιπιάς, στην ανατολική Βολιβία, το Boeing θα αναλάβει να κατασβέσει τις εναπομείνασες εστίες φωτιάς στην Τουκαβάκα, στην περιοχή Παντανάλ, μια κοιλάδα που εκτείνεται στη Βολιβία, την Παραγουάη και τη Βραζιλία.

Ο Εβάλντο Γκουσμάν, μέλος των δασοφυλάκων στη Ρομπορέ (νοτιοανατολικά), δήλωσε ότι από τις δέκα εστίες στην περιοχή μόνο οι δύο παραμένουν ενεργές και αυτές είναι υπό έλεγχο. Διευκρίνισε ότι ομάδες εθελοντών εργάζονται για την αποφυγή δημιουργίας νέων εστιών. «Αναμένουμε βροχές τη Δευτέρα ή την Τρίτη», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ζήτησε την Παρασκευή από τις χώρες που συμμετέχουν τον οργανισμό της Συνθήκης Συνεργασίας του Αμαζονίου (ACTO) να πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο για να συζητήσουν το μέλλον του Αμαζονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση