GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

11η Σεπτεμβρίου: 18 χρόνια από την ημέρα που άλλαξε τον κόσμο – Το χρονικό των επιθέσεων και οι θεωρίες συνωμοσίας - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Δεκαοκτώ χρόνια συμπληρώνονται από την τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά των Ηνωμένων Πολιτειών που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο. Την 1...

Δεκαοκτώ χρόνια συμπληρώνονται από την τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά των Ηνωμένων Πολιτειών που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο. Την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 σημειώθηκαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον στόχων στις ΗΠΑ. Σε τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη εκδηλώθηκε αεροπειρατεία, και τα τρία από αυτά οδηγήθηκαν από τους αεροπειρατές και προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και το Πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο συνετρίβη σε ανοικτό χώρο. Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα λίγη ώρα αργότερα.

Τις επιθέσεις πραγματοποίησαν ισλαμιστές τρομοκράτες, οργανωμένοι από την οργάνωση Αλ Κάιντα και τον αρχηγό της, Οσάμα μπιν Λάντεν, με σκοπό να πλήξουν τον μεγαλύτερο εχθρό τους.

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν καταζητούταν από τις ΗΠΑ για προηγούμενες επιθέσεις που είχε πραγματοποιήσει η οργάνωσή του εναντίον αμερικανικών στόχων. Το ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύθηκε εναντίον του στο Αφγανιστάν δεν απέδωσε αποτελέσματα, και εξακολουθούσε να απευθύνεται στους οπαδούς και τους εχθρούς του μέσω μαγνητοσκοπημένων μηνυμάτων, μέχρι το 2011 οπότε και εκτελέστηκε κατά την επιδρομή Αμερικανών καταδρομέων στο σπίτι του, στο Πακιστάν.

Οι επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου 2001 ήταν η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που έχει συμβεί μέχρι σήμερα και αποτελούν κομβικό σημείο της παγκόσμιας ιστορίας, έχοντας προκαλέσει πολλές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις, στην κοινωνική και πολιτική ζωή σε όλο τον κόσμο. Ορισμένα από τα αποτελέσματα, ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ και συμμάχων τους, προκαλώντας ή επισπεύδοντας την εισβολή αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Επίσης εκατοντάδες ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες έχουν συλληφθεί και κρατηθεί με ή χωρίς κατηγορίες και δικαστική κάλυψη.

Το χρονικό της τραγωδίας

Με βάση την επίσημη έκθεση για τα γεγονότα που έλαβαν μέρος κατά την διάρκεια εκείνης της ημέρας, όπως προκύπτουν κυρίως από τα μηνύματα των επιβατών των αεροπλάνων προς τους συγγενείς τους, την επικοινωνία δύο αεροσυνοδών της πτήσης 11 των American Airlines με την εταιρεία τους και κάποια μηνύματα που λήφθηκαν κατά λάθος από τους αεροπειρατές, προκύπτουν ότι: Οι αεροπειρατείες πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερα αεροπλάνα, δύο των American Airlines (πτήση 11 και πτήση 77) και δύο των United Airlines (πτήση 175 και πτήση 93).

Κάθε ομάδα αεροπειρατών αποτελούταν από 5 άτομα, σε κάθε μία από τις οποίες υπήρχε ένα άτομο που είχε εκπαιδευτεί στην οδήγηση των αεροσκαφών, χωρίς όμως να έχουν πείρα σε αληθινά αεροσκάφη (κάτι που εξηγεί την μετάδοση μηνυμάτων άθελά τους). Εξαίρεση αποτελούσε η ομάδα της πτήσης 93 της United Airlines, όπου η ομάδα των τρομοκρατών αποτελούταν από τέσσερα άτομα, καθώς το πέμπτο μέλος, ο Μοχάμεντ αλ Καχτάνι, δεν είχε εξασφαλίσει την είσοδό του στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2001, καθώς είχε θεωρηθεί ύποπτος από υπαλλήλους ασφαλείας του αεροδρομίου του Orlando International Airport της Φλόριντα.

Οι αεροπειρατές χρησιμοποίησαν μαχαίρια και σπρέι πιπεριού για να επιτεθούν, ενώ απείλησαν, τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις, πως έχουν παγιδεύσει με βόμβα τα αεροπλάνα. Κάποιοι από αυτούς είχαν εξεταστεί ξεχωριστά στον έλεγχο κατά την επιβίβαση, αλλά δεν είχε προκύψει κάτι σημαντικό.

Η πτήση 11 της American Airlines, ένα Boeing 767-223, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Logan International Airport της Βοστόνης με 81 επιβάτες στις 7:59 π.μ. τοπική ώρα, με προορισμό το Λος Άντζελες. Η αεροπειρατεία στην πτήση εκδηλώθηκε στις 8:14. Στις 8:27 το αεροπλάνο άλλαξε κατεύθυνση προς το Νότο.

Η πτήση 175 της United Airlines, ένα Boeing 767-222, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Logan International Airport της Βοστόνης με 56 επιβάτες στις 8:14 π.μ. τοπική ώρα, με προορισμό το Λος Άντζελες. Στις 8:42 ανέφερε πως έπιασε μια ύποπτη μετάδοση από ένα άλλο αεροπλάνο, το οποίο αποδείχθηκε πως προερχόταν από την πτήση American 11. Η αεροπειρατεία στο αεροπλάνο της United εκδηλώθηκε μεταξύ 8:42 και 8:46 τοπική ώρα. Στις 8:58 το αεροπλάνο απέκτησε πορεία προς τη Νέα Υόρκη.

Η πτήση 77 της American Airlines, ένα Boeing 757-223, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Dulles International Airport της Ουάσινγκτον, Π.Κ. με 58 επιβάτες στις 8:20 τοπική ώρα, με κατεύθυνση το Λος Άντζελες. Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε μεταξύ 8:51 και 8:54.

Η πτήση 93 της United Airlines, ένα Boeing 757-222, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Liberty International Airport του Νιούαρκ στο Νιου Τζέρσεϊ με 37 επιβάτες στις 8:42 τοπική ώρα (με καθυστέρηση 25 λεπτών), με κατεύθυνση το Σαν Φρανσίσκο.

Στις 9:24 οι πιλότοι της πτήσης έλαβαν μήνυμα από το έδαφος να είναι προσεκτικοί καθώς δύο αεροπλάνα είχαν προσκρούσει στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε στις 9:28. Στις 9:32 οι αεροπειρατές ενημέρωσαν τους επιβάτες πως το αεροπλάνο ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά και αφού έκλεισαν τον αυτόματο πιλότο, έστριψαν το αεροπλάνο με κατεύθυνση προς τα ανατολικά.

Στις 9:39 οι αεροπειρατές μετέδωσαν μήνυμα προς τους επιβάτες πως επέστρεφαν στο αεροδρόμιο, το οποίο όμως δεν ακούστηκε από αυτούς. Οι επιβάτες πληροφορήθηκαν από τηλεφωνήματα για τις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Στις 9:57 ξεκίνησε η αντεπίθεση των επιβατών. Στις 9:59, ο Ζιάντ Τζιράχ, που εκτελούσε χρέη πιλότου μετά την αεροπειρατεία, πραγματοποιεί ελιγμούς ανεβοκατεβάζοντας την μύτη του αεροπλάνου για να εμποδίσει τους επιβάτες να εισβάλουν στο πιλοτήριο. Στις 10:02 δίνεται η εντολή στον Τζιράχ να καταρρίψει το αεροσκάφος, καθώς οι επιβάτες είναι έτοιμοι να εισέλθουν στο πιλοτήριο.

Η διάρκεια από την στιγμή της πρόσκρουσης του πρώτου αεροπλάνου στον Βόρειο Πύργο μέχρι την ολοκλήρωση της επίθεσης με την κατάρρευση του, ήταν 102 λεπτά.

- Η πτήση 11 της American Airlines συνετρίβη πάνω στον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στις 8:46:40 π.μ. τοπική ώρα (15:46:40 ώρα Ελλάδας), μεταξύ των ορόφων 93 και 99.

- Η πτήση 175 της United Airlines συνετρίβη πάνω στον Νότιο Πύργο στις 9:02:59 π.μ. τοπική ώρα (16:02:59 ώρα Ελλάδας), γεγονός που μεταδόθηκε ζωντανά από τα περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα ανά τον κόσμο, που μόλις είχαν διακόψει το πρόγραμμά τους για να ενημερώσουν για την προηγούμενη πρόσκρουση.

- Η πτήση 77 της American Airlines, πέφτει στο Πεντάγωνο της Αμερικής, στις 9:37:46 π.μ. τοπική ώρα (16:37:46 ώρα Ελλάδας).

- O Νότιος Πύργος καταρρέει στις 9:59 π.μ (16:59 ώρα Ελλάδας).

- Η πτήση 93 της United Airlines συντρίβεται σε ανοικτή περιοχή στη νοτιοδυτική Πενσυλβάνια στις 10:03:11 π.μ. τοπική ώρα (17:03:11 ώρα Ελλάδας). Όπως ανακοινώθηκε αργότερα, η πτήση αυτή κατευθυνόταν προς την Ουάσινγκτον με πιθανό στόχο το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών ή τον Λευκό Οίκο, ενώ η αποτυχία των αεροπειρατών να φθάσει το αεροπλάνο στο στόχο του οφείλεται στους επιβάτες της πτήσης που προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους.

- Ο Βόρειος Πύργος καταρρέει στις 10:28 π.μ. (17:28 ώρα Ελλάδας).

- 09:17 η ομοσπονδιακή υπηρεσία της πολιτικής αεροπορίας διατάζει να κλείσουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας παράλληλα στην στην περιοχή της νέας Υόρκης κλίνουν τα λιμάνια, οι γέφυρες και τα τούνελ.

- 10:10 για προληπτικούς λόγους εκκενώνονται ο Λευκός Οίκος, το Καπιτώλιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και όλα τα Ομοσπονδιακά κτίρια των ΗΠΑ.

- Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Τζορτζ Μπουςαπευθύνεται στον αμερικανικό λαό: «Οι τρομοκρατικές επιθέσεις μπορεί να ταρακούνησαν τα θεμέλια των μεγαλύτερων κτιρίων μας, αλλά δεν μπορούν να αγγίξουν τα θεμέλια της Αμερικής».

Συγκλονιστικές φωτογραφίες μέσα από τον Λευκό Οίκο την 11η Σεπτεμβρίου

Τέλος οι συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν οι δύο πολεμικές επιθέσεις που ξεκίνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια σε Αφγανιστάν (7 Οκτωβρίου 2001) και Ιράκ (20 Μαρτίου 2003) αντίστοιχα, στα πλαίσια του Πόλεμου ενάντια στην τρομοκρατία.

Από την πτώση των Δίδυμων Πύργων υπήρξαν χιλιάδες απώλειες: εκτός των 19 αεροπειρατών, συνολικά από τις επιθέσεις, 2.973 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 24 μένουν αγνοούμενοι.

Οι θεωρίες συνωμοσίας

Η τρομοκρατική επίθεση κατά των ΗΠΑ αποτέλεσε αντικείμενο αμέτρητων θεωριών συνωμοσίας.

Το Πεντάγωνο χτυπήθηκε από πύραυλο και όχι από αεροπλάνο

Η επίσημη εκδοχή της ιστορίας είναι πως ένα αεροπλάνο ελεγχόμενο από ανθρώπους της Αλ Κάιντα χτύπησε το Πεντάγωνο. Όμως κάποιοι επιμένουν να πιστεύουν πως η ζημιά στο Πεντάγωνο έγινε από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από αμερικανικό έδαφος. Ισχυρίζονται, για παράδειγμα, πως οι τρύπες που άνοιξαν στο κτίριο είναι πολύ μικρές για να έχουν προκληθεί από Boeing 757. Οι σχετικές θεωρίες έχουν βέβαια καταρριφθεί από συγκεκριμένα στοιχεία, όπως τα συντρίμμια του αεροπλάνου που βρέθηκαν στο χώρο, αλλά και τηλεφωνήματα που έγιναν από το αεροπλάνο μετά την εκδήλωση της αεροπειρατείας.

Η πτήση 93 καταρρίφθηκε

Ένα τέταρτο αεροπλάνο, το οποίο κατευθυνόταν προς τον Λευκό Οίκο βγήκε από την πορεία του, όταν οι επιβάτες του επιτέθηκαν στους αεροπειρατές κάνοντάς τους να χάσουν τον έλεγχο και ρίχνοντας το αεροπλάνο 150 χιλιόμετρα μακριά από τον στόχο του. Κάποιοι όμως επιμένουν πως ήταν ένα βλήμα που κατέρριψε την πτήση 93 της United Airlines. Ισχυρίζονται ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους ήταν άνομοια με οποιαδήποτε από αντίστοιχη συντριβή. Το CNN μετέδωσε ότι οι ερευνητές βρήκαν συντρίμμια από το αεροπλάνο ακόμα και 8 μίλια μακριά. Αργότερα βέβαια έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για ελαφρά υλικά που θα μπορούσαν να απομακρυνθούν ακόμα και με τη δυνατή πνοή του αέρα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση οργάνωσε τις επιθέσεις

Πολλές από τις θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την 11η Σεπτεμβρίου σχετίζονται με τους Εβραίους. Μια μεγάλη αντι-σημιτική κοινότητα στις ΗΠΑ επιμένει πως οι επιθέσεις οργανώθηκαν από τον Άριελ Σαρόν ή τη Μοσάντ. Σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους ο σκοπός ήταν το να βοηθήσουν οι ΗΠΑ τους Ισραηλινούς ενάντια στους εχθρούς τους, να στρέψουν την προσοχή μακριά από την πολιτική τους απέναντι στους Παλαιστίνιους και μια σειρά άλλα. Διαδεδομένος μύθος της συγκεκριμένης θεωρίας ότι 4.000 Εβραίοι έλειπαν στις 11/9 από τις δουλειές τους στους Δίδυμους Πύργους. Κάτι, βέβαια, που δεν ισχύει.

Κανένα αεροπλάνο δεν έπεσε στους Δίδυμους Πύργους

Ο Μόργκαν Ρέινολτς, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της κυβέρνησης Μπους, υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε κανένα αεροπλάνο που να έπεσε στους Δίδυμους Πύργους. Ο ίδιος θεωρεί ότι τα Μπόινγκ δεν θα μπορούσαν να διαπεράσουν τα ατσάλινα δοκάρια των κτιρίων. Σύμφωνα με έναν ακόμα συνωμοσιολόγο, χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι για να χτυπηθούν οι Πύργοι, ενώ στην τηλεόραση με ψηφιακά μέσα εμφανίστηκαν σαν αεροπλάνα.

Κάποιοι επενδυτές γνώριζαν για τις επιθέσεις

Κάποιοι άλλοι συνωμοσιολόγοι πιστεύουν πως κάποιοι επενδυτές πιθανόν να γνώριζαν για τις επιθέσεις και να κατηύθυναν ανάλογα τις επενδύσεις τους στο χρηματιστήριο. Κάποιες συναλλαγές στις μετοχές των εταιρειών American Airlines και United, δηλαδή των δύο εταιρειών των οποίων τα αεροπλάνα καταλήφθηκαν από τους τρομοκράτες, έγειραν υποψίες. Υπήρξαν εξονυχιστικές έρευνες από τις Αρχές Ασφαλείας αλλά και από την Επιτροπή Χρηματαγοράς και το FBI, χωρίς να προκύψει το παραμικρό σχετικό στοιχείο.

Ο Ντικ Τσέινι απαγόρευσε την κατάρριψη των αεροπλάνων

Οι συνωμοσιολόγοι θεωρούν πως ο τότε αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι διέταξε τον στρατό να μην ενεργήσει, απαγορεύοντας την κατάρριψη των αεροπλάνων. Οι επίσημες αναφορές όμως καταρρίπτουν το επιχείρημα. Με την εκδήλωση της αεροπειρατείας οι αναμεταδότες καταστράφηκαν. Πέραν αυτού, οι προτεραιότητες της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν άλλες και όχι ο εσωτερικός εναέριος χώρος.

Οι Δίδυμοι Πύργοι έπεσαν από μέσα

Οι Δίδυμοι Πύργοι, δύο τεράστια κτίρια φτιαγμένα, μεταξύ άλλων, και με ενισχυμένο ατσάλι, κατέρρευσαν κάθετα από μια φωτιά που διήρκησε μόλις λίγες ώρες. Οι συνωμοσιολόγοι πιστεύουν ότι ήταν βόμβες αυτές που προκάλεσαν την κατάρρευση. Ήταν γρήγορη, οι φωτιές ήταν σύντομες, ενώ φλόγες πετάγονταν από τα παράθυρα. Μια εκτενής αναφορά από το Εθνικό Ίδρυμα Τεχνολογίας υποστηρίζει πως τα αεροπλάνα προκάλεσαν ζημιές στη στατικότητα των κτιρίων ενώ κατέστρεψαν και την όποια αντιπυρική τους προστασία. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη εκρηκτικών ή κοψιμάτων στις κολώνες, τεχνική η οποία χρησιμοποιείται σε προγραμματισμένες κατεδαφίσεις.

Το κτίριο 7 κατεδαφίστηκε με εκρηκτικά

Κάποιοι από τους συνωμοσιολόγους αναρωτιούνται πώς ένα κτίριο που δεν χτυπήθηκε από αεροπλάνο κατέρρευσε με τρόπο αντίστοιχο εκείνου των Δίδυμων Πύργων. Πιστεύουν ότι ήταν κι αυτό μια ελεγχόμενη κατεδάφιση που επετεύχθη με την χρήση εκρηκτικών. Επιστήμονες εξέτασαν τη σκόνη που προέκυψε από την κατεδάφιση και ανακάλυψαν υλικά που αντιδρούν εκρηκτικά όταν θερμαίνονται. Μια έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Τεχνολογίας που διήρκησε τρία χρόνια κατέληξε πως το κτίριο κατέρρευσε εξαιτίας της ανεξέλεγκτης φωτιάς. Το σύστημα πυρασφάλειας κατέρρευσε. Δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο τοποθέτησης εκρηκτικών, τα οποία βέβαια θα έπρεπε κατά την έκρηξή τους να παράγουν και τον ανάλογο ήχο, που δεν ακούγεται σε κανένα από τα βίντεο της εποχής.

Οι αεροπειρατές δεν σκοτώθηκαν

Κατά τη διάρκεια του χάους που ακολούθησε τις επιθέσεις, το BBC μετέδωσε τα ονόματα και τις ταυτότητες των θεωρούμενων ως αεροπειρατών. Μερικοί από αυτούς ανακαλύφθηκε αργότερα πως ήταν ζωντανοί και δεν είχαν καμία σχέση με την επίθεση, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν πως οι αεροπειρατείες ήταν σκηνοθετημένες: ότι κάποιος άλλος ήταν υπεύθυνος για τις επιθέσεις και κάποιοι είχαν δεχτεί να κατηγορηθούν γι' αυτές. Το BBC προσπάθησε να εξηγήσει, όπως επιβεβαιώθηκε και από το FBI, πως τα ονόματα των αεροπειρατών ήταν πολύ κοινά αραβικά και ισλαμικά ονόματα. Δύο, μάλιστα, από τα μέλη της Αλ Κάιντα που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις ήταν γνωστά στη CIA, όμως η υπηρεσία Μετανάστευσης των ΗΠΑ ποτέ δεν πήρε τη σχετική πληροφορία, αφήνοντάς τους να μπουν στη χώρα.

Η 11η Σεπτεμβρίου ήταν νεοσυντηρητική προσπάθεια παγκόσμιας κυριαρχίας

Το 2006 μια ομάδα συνωμοσιολόγων υποστήριξε πως μια ομάδα νεοσυντηρητικών Αμερικανών ήταν εκείνη που οργάνωσε την 11η Σεπτεμβρίου, ώστε να δοθεί αφορμή εισβολής στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και έπειτα το Ιράν. Το 2000 η ομάδα των νεοσυντηρητικών που κατηγορείται στη συγκεκριμένη θεωρία έδωσε στη δημοσιότητα μια μπροσούρα που ονομαζόταν «Ανοικοδομώντας τις άμυνες της Αμερικής». Μέσα σ' αυτήν υπήρχε και η φράση: «Για τη διαδικασία της μεταμόρφωσης, ακόμα και αν φέρει επαναστατική αλλαγή, και θα είναι μακράς διάρκειας, λείπει ένα καταστροφικό όσο και καταλυτικό γεγονός, όπως ένα νέο Περλ Χάρμπορ».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση