GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα 12 σημεία- κλειδιά για το "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ" - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Δώδεκα σημεία- κλειδιά πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι για το "Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον ΙΙ". Συγκεκριμένα, θα πρέπ...

Δώδεκα σημεία- κλειδιά πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι για το "Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον ΙΙ". Συγκεκριμένα, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα εξής:

1. Για τον υπολογισμό του ποσοστού επιχορήγησης χρησιμοποιούνται τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2018. Η χρήση του ακινήτου ως κύρια κατοικία διασταυρώνεται από το "Ε1" του φορολογικού έτους 2018. Τα στοιχεία του ακινήτου δυασταυρώνονται από τη δήλωση περιουσιολογίου Ε9.

2. Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να αναγράφεται στο Ε1, στο Ε9 και στην αναλυτική κατάσταση για μισθώματα ακίνητης περιουσίας Ε2.

3. Τα ποσά των εισοδημάτων καταχωρίζονται ακριβώς ως έχουν στο πεδίο "εισόδημα επιβολής εισφοράς" του πίνακα Γ2.

4. Για τους έγγαμους που υποβάλλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις, θα γίνει διασταύρωση και επομένως θα ληφθεί υπόψη το "οικογενειακό" εισόδημα.

5. Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων αφορά στο φορολογικό έτος 2018 και καταχωρίζεται ως έχει στο Ε1, ανεξάρτητα εάν κατά την υποβολή της αίτησης στο πρόγραμμα έχουν αποκτηθεί νέα τέκνα. Για έγγαμους που υποβάλλουν χωριστή δήλωση, ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων θα διασταυρωθεί ηλεκτρονικά μόνο από το έντυπο Ε1 του αιτούντος.

6. Η επιφάνεια κύριων χώρων του ακινήτου και το ποσοστό συνιδιοκτησίας καταχωρίζονται ακριβώς ως έχουν στο Ε9.

7. Στις περιπτώσεις που υπάρχει συγκυριότητα επί του ακινήτου, ο αιτών θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΦΜ των συγκύριων, το είδος και το ποσοστό συγκυριότητας καθώς και τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου που αντιστοιχεί σε κάθε συγκύριο.

8. Εφόσον ο χρήστης της κατοικίας είναι διαφορετικός από τον αιτούντα, χρειάζεται ο ΑΦΜ του χρήστη, που το έχει δηλώσει ως "κύρια κατοικία" στο Ε1.

9. Για κατοικίες που ήταν δηλωμένες ως "κενές" κατά το έτος 2018 απαιτείται ο ΑΦΜ του χρήστη που το έχει δηλώσει ως κύρια κατοικία στο Ε1 κατά τα έτη 2017 ή και 2016.

10. Σε περίπτωση που υπάρχουν εκκρεμότητες νομιμοποίησης/ τακτοποίησης στο ακίνητο, θα πρέπει να διευθετηθούν πριν από την υποβολή της αίτησης. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να έχει γίνει υπαγωγή σε νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων και να έχει καταβληθεί τουλάχιστον το 30% του συνόλου του ενιαίου ειδικού προστίμου της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης, πριν από την υποβολή της αίτησης. Η υπαγωγή και η καταβολή τουλάχιστον του 30% αποδεικνύονται με την ανάρτηση της σχετικής βεβαίωσης στο πληροφοριακό σύστημα.

11. Εάν υπάρχουν εκκρεμότητες στην εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης ή και στη δήλωση των στοιχείων ακινήτων ή απαιτούνται τροποποιήσεις, αυτές θα πρέπει να διευθετηθούν πριν από την υποβολή της αίτησης.

12. Για την πρόσφατη απόκτηση ακινήτου θα πρέπει να έχει υποβληθεί το Ε9 έτους 2020 πριν από την υποβολή της αίτησης.

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα "ενεργοποιηθεί" στις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ η ενεργοποίηση θα γίνει 'σπαστά" με την πρώτη... φουρνιά να περιλαμβάνει ενδιαφερόμενους σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα. Σκυτάλη θα πάρουν οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης ενώ θα ακολουθήσουν τα νοικοκυριά σε Αττική και Νότιο Αιγαίο. Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος έχει προϋπολογισμό 275 εκατ. ευρώ και προβλέπει επιδότηση έως 70% και άτοκα δάνεια για την ενεργειακή αναβάθμιση.

Με πληροφορίες από εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος"

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση