GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σαν σήμερα: 20 χρόνια από τον φονικό σεισμό που έπληξε την Αττική - Τα 15 δευτερόλεπτα που σκόρπισαν τον θάνατο - ΦΩΤΟ

Πριν από 20 χρόνια, στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999 και όταν οι δείκτες των ρολογιών έδειχναν 14:57 ολόκληρη η Αττική σείστηκε από τον φο...

Πριν από 20 χρόνια, στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999 και όταν οι δείκτες των ρολογιών έδειχναν 14:57 ολόκληρη η Αττική σείστηκε από τον φονικό σεισμό μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, ανάμεσα στις Αχαρνές Αττικής και τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν από 9 μέχρι 14 χιλιόμετρα.

Ο φονικό σεισμός που είχε διάρκεια 15 δευτερόλεπτα στοίχισε τη ζωή σε 145 ανθρώπους και προκάλεσε ζημιές που έφτασαν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με αυτοψία σε 111 από τα θύματα του σεισμού, 36 άνθρωποι πέθαναν από τραύματα, 38 άνθρωποι έφεραν τραύματα από τα οποία κινδύνευε η ζωή τους ενώ 31 έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία. Οι περισσότεροι από τους θανάτους οφείλονται σε καταρρεύσεις κτιρίων, τρία από αυτά εργοστάσια.

Έξι άφησαν την τελευταία τους πνοή λόγω εμφράγματος του μυοκαρδίου, δύο από τραύματα όταν πήδηξαν από το κτίριο στο οποίο βρίσκονταν και ένας όταν χτυπήθηκε από αντικείμενο. Υπολογίστηκε ότι τουλάχιστον άλλοι 85 σώθηκαν μέσα από τα συντρίμμια.

Στο εξαώροφο κτίριο της Ρικομέξ, στο Μενίδι, που στεγάζονταν οι εταιρείες Ρικομέξ και Εστία εμπορική, πέθαναν 39 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους δύο έγκυες γυναίκες. Το 2012 αποφασίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η καταβολή 13 εκατ. ευρώ σε συγγενείς θυμάτων από τους πόρους της περιφέρειας.

Από κατάρρευση πολυκατοικίας στη Νέα Φιλαδέλφεια έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι. Στο εργοστάσιο ΦΙΑΛΟΠΛΑΣΤ, πέθαναν τρεις γυναίκες, ενώ από την κατάρρευση του εργοστασίου Faran, έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.

Οκτώ άνθρωποι πέθαναν σε πολυκατοικία στην οδό Ψυχάρη, στη Μεταμόρφωση. Εκεί ήταν που ανασύρθηκαν δύο παιδιά ζωντανά από την αγκαλιά του νεκρού πατέρα τους. Στο εργοστάσιο Φουρλής, έχασαν τη ζωή τους έξι εργαζόμενοι.

Πηγή πληροφοριών: el.wikipedia.org, ant1news.gr

Πηγή ΦΩΤΟ: ant1news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση