GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δένδιας: Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η επίλυση του Κυπριακού

Η ανάγκη για την άμεση επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό αποτέλεσε ένα από τα βασικά μηνύματα που εξέπεμψε ο Πρωθυπου...

Η ανάγκη για την άμεση επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό αποτέλεσε ένα από τα βασικά μηνύματα που εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε με ηγέτες της διεθνούς κοινότητας στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο ετήσιο δείπνο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, σημειώνοντας ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Συνεχίζοντας, ο Έλληνας υπουργός διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι η Αθήνα βρίσκεται σε «πλήρη και απόλυτο συντονισμό» με τη Λευκωσία, προκείμενου να επιτύχει τον στόχο για τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής.

Όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας, η ελληνική πλευρά επιδιώκει μια λύση που θα κινείται εντός του διαπραγματευτικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί μέσα από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και που θα εναρμονίζεται πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπό αυτό το πρίσμα, κατέστησε σαφές ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τόσο η αποχώρηση των παράνομων κατοχικών στρατευμάτων όσο και ο τερματισμός του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων.

«Σκοπός μας είναι μια λύση που θα εξασφαλίζει την αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Μια λύση που θα εξασφαλίζει την απαλλαγή της Κύπρου από το αναχρονιστικό και μη βιώσιμο, όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είπε, σύστημα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων της δεκαετίας του '60», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας λόγω για μια ατυχή χρονική συγκυρία, περιέγραψε αναλυτικά τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο που, όπως είπε, καταπατά το διεθνές δίκαιο, στρέφεται κατά της αρχής καλής γειτονίας και υπονομεύει τις προσπάθειες που διεξάγονται υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των συνομιλιών.

«Η Ελλάδα γνωρίζει καλά αυτή την επικίνδυνη και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, καθώς η ίδια ή παρόμοια συμπεριφορά εκδηλώνεται στο Αιγαίο με προκλητικές, επίσης, ενέργειες. Θεωρούμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας καθολικά και απολύτως απαράδεκτη», υπογράμμισε ο υπουργός.

Μάλιστα, ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι ο αμερικανικός παράγοντας θα επιδείξει υψηλό αίσθημα ευθύνης και θα πιέσει την Άγκυρα, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου.

Εκτός από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Αντώνης Διαματάρης, και οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη και Ανδρέας Μαυρογιάννης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση