GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το παρασκήνιο της γκάφας με τον δημοσιογράφο και τον αεροπειρατή στη Μύκονο

Του Θάνου Σωτήρη Παρασκήνιο που θα μπορούσε άνετα να αποτελέσει σενάριο κινηματογραφικής παρωδίας, εμπλέκοντας μυστικές υπηρεσίες, κα...

Του Θάνου Σωτήρη

Παρασκήνιο που θα μπορούσε άνετα να αποτελέσει σενάριο κινηματογραφικής παρωδίας, εμπλέκοντας μυστικές υπηρεσίες, καταζητούμενους τρομοκράτες, ενθουσιασμένους αστυφύλακες, ένα άτυχο Λιβανέζο δημοσιογράφο και τη Μύκονο, βρίσκεται πίσω από την υπόθεση με την υποτιθέμενη σύλληψη του αεροπειρατή της πτήσης της TWA το 1985 στην Αθήνα.

Μέσα σε χρόνο-ρεκόρ, τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μετέδιδαν την “είδηση” της σύλληψης, ενώ επρόκειτο για συνωνυμία. Στην πραγματικότητα το ένταλμα των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών που ενεργοποιήθηκε στο αεροδρόμιο της Μυκόνου δεν αφορούσε τον Λιβανέζο αεροπειρατή της Χεζμπολάχ, αλλά τον αδελφό του, που καταζητείται για άλλη παράλληλη υπόθεση.

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Ήταν Ιούνιος του 1985 όταν εκδηλώθηκε αεροπειρατεία στην πτήση 847 της αμερικανικής εταιρείας TWA από την Αθήνα προς τη Ρώμη.

Αρχηγός της ομάδας των τρομοκρατών, που δρούσαν για λογαριασμό της Χεζμπολάχ, ήταν ο Hamadei Ali Mohammed. Το αεροσκάφος οδηγήθηκε στη Βηρυτό, όπου δολοφονήθηκε ένας Αμερικανός πεζοναύτης που επιχείρησε να αντιδράσει, στο Αλγέρι και πίσω στη Βηρυτό, όπου τελικά μετά από διαπραγματεύσεις οι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο Hamadei Ali Mohammed διαφεύγει για δύο ολόκληρα χρόνια και το 1987 συλλαμβάνεται από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες στη Φρανκφούρτη. Η αμερικανική πλευρά αμέσως ζητά την έκδοση του και ξεκινούν οι διαδικασίες, όμως ένας απρόβλεπτος παράγοντας τα ανατρέπει όλα: Ένας από τους τρεις αδελφούς του αεροπειρατή, ο Saleh Ali Mohammed, απάγει στη Βηρυτό δύο Γερμανούς πολίτες και ζητά την άμεση απελευθέρωση του αδελφού του, απειλώντας ότι θα τους εκτελέσει. Σε πρώτη φάση η έκδοση του αεροπειρατή μπλοκάρεται και στη συνέχεια αφήνεται ελεύθερος και εξαφανίζεται.

Έκτοτε στα ηλεκτρονικά αρχεία όλων των αστυνομιών του κόσμου και όλων των αεροδρομίων υπήρχαν “ερυθρές αναγγελίες” και για τα δύο αδέλφια Ali Mohammed. Για τον έναν για την αεροπειρατεία και για τον δεύτερο για την απαγωγή των δύο Γερμανών και την απελευθέρωση του αδελφού του.

Είκοσι χρόνια αργότερα, ένας Λιβανέζος δημοσιογράφος, ο 45χρονος τότε Saleh Mohammed του Ali, παρουσιάζεται στην αμερικανική πρεσβεία της Βηρυτού, και υποβάλλει αίτημα για να του χορηγηθεί ταξιδιωτική βίζα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν τα στοιχεία του μπαίνουν στο σύστημα, σημαίνει συναγερμός, αφού το ονοματεπώνυμό του είναι ίδιο με αυτό του καταζητούμενου αδελφού του αεροπειρατής της TWA. Σύντομα όμως το μυστήριο λύνεται, αφού ο Λιβανέζος δημοσιογράφος είναι γνωστός στη χώρα του, αρθρογραφεί σε εφημερίδες και το γενικότερο προφίλ του, επαγγελματικό και οικογενειακό, είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό του καταζητούμενου.

Εδώ, λοιπόν, δημιουργείται η πρώτη “τρύπα” στο διεθνές αντιτρομοκρατικό δίκτυο πληροφοριών, που οδήγησε στη φαρσοκωμωδία της Μυκόνου.

Οι υπεύθυνοι της πρεσβείας δεν ενημερώνουν τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες για τη συνωνυμία, έτσι ώστε να μπει η σχετική υποσημείωση, όπως γίνεται πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στελέχη της Ελληνικής Αντιτρομοκρατικής, στα χέρια των οποίων έμεινε τελικά ο... μουτζούρης.

Έτσι, φτάνουμε στη 19η Σεπτεμβρίου, όταν ο 65χρονος πλέον Λιβανέζος δημοσιογράφος Saleh Mohammed αποβιβάζεται από κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι της Μυκόνου. Κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων των τουριστών, η γερμανική “ερυθρά αναγγελία” ενεργοποιείται και ο “τρομοκράτης” συλλαμβάνεται.

Ο ενθουσιασμός των τοπικών αστυνομικών -προφανώς- οδηγεί στη διαρροή της είδησης και τα ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης παίρνουν φωτιά. Το πρόβλημα ήταν ότι η γερμανική Εισαγγελία το 1987 είχε συσχετίσει την αεροπειρατεία του 1985 στην Αθήνα και την απαγωγή των δύο Γερμανών πολιτών στον Λίβανο το 1987 ως ενιαία υπόθεση δράσης της συγκεκριμένης ομάδας της Χεζμπολάχ. Και έτσι έγινε η παρεξήγηση, που αρχικά επηρέασε ακόμη και τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που έσπευσαν στο Νησί των Ανέμων.

Αμέσως ξεκίνησε επικοινωνία τόσο με το Βερολίνο όσο και με τον αστυνομικό σύνδεσμο της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, προκειμένου να ταυτοποιηθεί ο 64χρονος, που στο μεταξύ είχε μεταφερθεί στον εισαγγελέα Σύρου και κρατείτο.

Οι αστυνομικοί της ΔΑΕΕΒ κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά από το πρώτο τηλεφώνημα στη Γερμανία, όταν οι εκεί συνάδελφοί τους τούς είπαν ότι δεν έχουν ούτε αποτυπώματα ούτε κανένα άλλο στοιχείο ταυτοποίησης του κρατουμένου. Όμως είχαν συλλάβει τον αεροπειρατή το 1987. Αυτόν που δεν είχαν συλλάβει ποτέ και δεν υπήρχε κανένα στοιχείο του σε καμία αστυνομία ήταν ο αδελφός του, Saleh Ali Mohammed, ο οποίος εξακολουθεί να διαφεύγει.

Έτσι λύθηκε το μυστήριο με τον Άραβα τρομοκράτη, που σε καμία εκδοχή της υπόθεσης δεν είχε σχέση με το κοσμοπολίτικο νησί.

Πηγή: Realnews

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση