GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μενδώνη: Δεν τίθεται θέμα κυριότητας των Γλυπτών του Παρθενώνα - Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ποτέ την κλοπή- ΒΙΝΤΕΟ

Αντίθετη στην απάντηση του Βρετανικού Μουσείου για τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα εμφανίστηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μεν...

Αντίθετη στην απάντηση του Βρετανικού Μουσείου για τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα εμφανίστηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι ο δανεισμός των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν σημαίνει αναγνώριση της κυριότητάς τους από τους Βρετανούς. «Ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν τίθεται θέμα κυριότητας. Δεν αλλάζει σε τίποτα η ελληνική θέση γιατί δεν δεχόμαστε την κλοπή. Η πρόταση να εκτεθούν τα γλυπτά στην Αθήνα δεν έχει καμία σχέση με το πάγιο αίτημα (σ.σ. για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα)» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη.

Η υπουργός Πολιτισμού υπενθύμισε ότι «από τη στιγμή που θέτει η Μελίνα Μερκούρη το αίτημα για την επανένωση των γλυπτών με το μνημείο, η Ελλάδα δηλώνει ότι τα μάρμαρα εκλάπησαν. Η κλοπή δεν είναι δυνατόν να αποκτήσει κανένα δικαίωμα. Από τότε η πάγια θέση είναι ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την κυριότητα και άρα δεν αναγνωρίζει ούτε τη νομή ούτε την κατοχή στο Βρετανικό Μουσείο. Με αφορμή τις εκδηλώσεις για το 2021 ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ένα ξεκάθαρο θέμα προς τη βρετανική κυβέρνηση, ένα αίτημα δανεισμού υπό την προϋπόθεση του πλαισίου που ανέφερα».

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο να αποδεχθεί η Βρετανία το ελληνικό αίτημα, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι «εάν δεχτούν οι Βρετανοί, αυτό σημαίνει ότι κάμπτεται η απόλυτα αρνητική στάση τους. Εάν αποδεχθούν μέσα στο πλαίσιο που θέτει διαχρονικά η Ελλάδα, σημαίνει ότι η άκαμπτη στάση αρχίζει σιγά-σιγά να κάμπτεται».

«Ετοιμάζουμε τον φάκελο για να υποβληθεί το αίτημα όποτε κρίνει ο Πρωθυπουργός», πρόσθεσε η κ. Μενδώνη.

Τέλος, ερωτηθείσα αν υπήρξε προεργασία από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία απάντησε ότι «σε επίπεδο υπηρεσιακό γίνονταν κινήσεις. Δεν γνωρίζω να υπήρξε κάποια προσπάθεια σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας».

Δείτε το βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση