GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το παρασκήνιο της απόφασης Πελόζι για την έναρξη της διαδικασίας παραπομπής του Τραμπ

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι τηλεφώνησε στον έμπιστο υπαρχηγό της και ηγέτη της πλειοψηφίας των Δη...

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι τηλεφώνησε στον έμπιστο υπαρχηγό της και ηγέτη της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στο ίδιο νομοθετικό σώμα, Στένι Χόγιερ το απόγευμα της Δευτέρας.

Στο τηλεφώνημα αυτό, τον ενημέρωσε ότι είχε λάβει μία καθοριστική απόφαση κι ότι θα έδινε την συγκατάθεσή της για την έναρξη της επίσημης έρευνας παραπομπής του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το POLITICO.

Η Πελόζι βρίσκονταν στη Νέα Υόρκη για ένα δείπνο ιδιωτικού χαρακτήρα με μία ομάδα επιχειρηματιών, πολιτικών και γνωστών δημοσιογράφων (Acela Corridor elite - Fortune 500) για την έναρξη της φετινής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Χόγερ βρίσκονταν στην Νότια Καρολίνα για την κηδεία της Έμιλι Κλαϊμπερν, συζύγου του ηγετικού μέλους των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων Τζιμ Κλάιμπερν, νωρίτερα την ίδια ημέρα.

Οι δύο ηγέτες των Δημοκρατικών ήταν κάποτε εσωκομματικοί αντίπαλοι, ενώ τώρα είναι πολιτικοί σύμμαχοι, έχοντας συμπληρώσει 15 χρόνια στην κοινή ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ο Χόγερ κι ο Κλάιμπερν είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους για να καταπνίξουν την κλιμακούμενη πίεση εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας κι αναφορικά με την παραπομπή του Τραμπ.

Με το τηλεφώνημα αυτό, η Πελόζι ενημέρωσε τον Χόγερ ότι θα άλλαζε την θέση της και θα υποστήριζε επίσημα την παραπομπή του Προέδρου Τραμπ.

Ο Χόγερ απάντησε ότι είχε μεταβάλλει και την δική του άποψη, μετά τις δημοσιογραφικές αναφορές που είχαν προηγηθεί το Σαββατοκύριακο σχετικά με την προσπάθεια του προέδρου Τραμπ να πιέσει την Ουκρανία με πιθανή παρακράτηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς μία χώρα σύμμαχο των ΗΠΑ, επιδιώκοντας προσωπικά πολιτικά του οφέλη.

“Τα γεγονότα καθόρισαν την χρονική στιγμή και την απόφαση,” δήλωσε η Πελόζι στο POLITICO στην διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης. “Αυτό είναι που λέω από την αρχή, όταν θα έχουμε τα γεγονότα, θα είμαστε έτοιμοι. Και είμαστε έτοιμοι,” τόνισε η ίδια.

Της απόφασης που έλαβε η ίδια, είχαν προηγηθεί μήνες εσωκομματικής διαμάχης στην κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών, με την Πελόζι να γίνεται στόχος σφοδρής κριτικής από την βάση ακτιβιστών του κόμματος, η οποία είχε αρχίσει να αμφισβητεί τα άλλοτε άψογα διαπιστευτήρια ακτιβισμού που είχε η ίδια.

Ωστόσο, η κίνηση που έκανε με την απόφαση της Πελόζι για την αλλαγή της στάσης της, φαίνεται ότι έχει -μέχρι στιγμής- έναν σοβαρό βαθμό πολιτικού ρίσκο, καθώς η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ τάσσεται κατά της παραπομπής του Προέδρου Τραμπ, ενώ η διεξαγωγή της έρευνας για την παραπομπή εκτιμάται ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πλειοψηφία των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων και στον ορίζοντα των εκλογών για το 2020.

Από την άλλη μεριά, θεωρείται πιθανό ότι η έναρξη της έρευνας για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου μπορεί να λειτουργήσει θετικά ως προς τον βαθμό συσπείρωσης των Ρεπουμπλικάνων, ενισχύοντας τις πιθανότητες επανεκλογής του Τραμπ.

Ωστόσο, η Πελόζι γνώριζε ότι σε εσωκομματικό επίπεδο θα κλιμακώνονταν απρόβλεπτα οι αντιδράσεις στην περίπτωση που δεν λάμβανε τις αποφάσεις της, μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του επίμαχου τηλεφωνήματος.

Κατά την πτήση της επιστροφής της στην Ουάσινγκτον, το βράδυ της Δευτέρας η Πελόζι διάβασε ένα σχόλιο της εφημερίδας “The Washington Post” στην ηλεκτρονική της σελίδα και στο οποίο επτά νεοεκλεγμένοι Δημοκρατικοί βουλευτές που εδώ και καιρό ήταν αντίθετοι στην παραπομπή του Προέδρου Τραμπ, άλλαζαν στάση, υποστηρίζοντας πλέον την έναρξη της διαδικασίας παραπομπής.

Το σχόλιο αυτό, υπογράμμιζε την ταχύτητα με την οποία άλλαζαν πλέον οι εσωκομματικές ισορροπίες εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η Πελόζι είχε μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης με την ομάδα των επτά βουλευτών το ίδιο βράδυ και πριν από την δημοσίευση του σχολίου τους, προσφέροντας σχετικές κατευθύνσεις.

Αμέσως μετά, άρχισε να κρατάει σημειώσεις, γράφοντας το πρώτο πρόχειρο κείμενο της ομιλίας της, με την οποία και εξέφραζε την υποστήριξή της, στην έναρξη της έρευνας για την παραπομπή του Τραμπ.

Η ομιλία αυτή, θα ήταν καθοριστική όχι μόνο για την έναρξη της επίσημης διαδικασίας παραπομπής, αλλά και για την προεκλογική πορεία μέχρι τις εκλογές, αλλά όπως η κατάσταση εξελίσσεται και για το πολιτικό μέλλον της Πελόζι.

Ωστόσο, υπήρξε ένα απρόβλεπτο εμπόδιο: “Κράτησα κάποιες σημειώσεις εντός του αεροπλάνου στις 22:00 το βράδυ [της Δευτέρας], αλλά τις άφησα στο αεροπλάνο,” δήλωσε η Πελόζι.

Πριν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την πτήση της κι αφού ενημέρωσε κεκλεισμένων των θυρών την κοινοβουλευτική ομάδα των 235 Δημοκρατικών βουλευτών, η Πελόζι προχώρησε στην επίσημη ανακοίνωση της απόφασής της, απευθυνόμενη στο αμερικανικό έθνος.

“Πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες στον πρόεδρο. Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου,” διακήρυξε η Πελόζι χαρακτηρίζοντας τις πράξεις του προέδρου Τραμπ ως “μία προδοσία του όρκου που έδωσε για την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του.”

Και τότε, η ίδια βρέθηκε στην θέση που προσπαθούσε να αποφύγει εδώ και μήνες, δηλώνοντας δημόσια: “Κατόπιν αυτού, σήμερα ανακοινώνω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων προχωράει στην έναρξη μιας επίσημης έρευνας παραπομπής.

Τα λόγια που είπε η Πελόζι εντυπωσίασαν τους Δημοκρατικούς βουλευτές της προοδευτικής πτέρυγας που -για μήνες- έρχονταν αντιμέτωποι με την αντίδρασή της ως προς την παραπομπή του προέδρου Τραμπ.

Σημείωση: Η πτέρυγα των μετριοπαθών Δημοκρατικών βουλευτών είχε προειδοποιήσει την Πελόζι για τον κίνδυνο παράκαμψης της προεκλογικής ατζέντας του κόμματος και την επικέντρωση της προσοχής των βουλευτών στην παραπομπή του προέδρου Τραμπ, σε μία περίοδο κλιμάκωσης του προεκλογικού αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του 2020 κι ενώ οι Αμερικανοί πολίτες ενδιαφέρονται για την δρομολόγηση άμεσων λύσεων στα καθημερινά προβλήματά τους, όπως, το χαμηλό κόστος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και η περαιτέρω τόνωση της αγοραστικής τους δύναμης, η οποία συντηρεί την θετική πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Πηγή: POLITICO, ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση