GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παγκόσμιος συναγερμός για τα "τύμπανα πολέμου" στον Κόλπο: Ανησυχία για τις τιμές του πετρελαίου - Φόβοι για αυξήσεις στα καύσιμα και στην Ελλάδα

Τα "σύννεφα" έχουν πυκνώσει στον Κόλπο και τα... τύμπανα πολέμου έχουν ηχήσει. Η ένταση κλιμακώνεται επικίνδυνα στην ευρύτε...

Τα "σύννεφα" έχουν πυκνώσει στον Κόλπο και τα... τύμπανα πολέμου έχουν ηχήσει. Η ένταση κλιμακώνεται επικίνδυνα στην ευρύτερη περιοχή μετά την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία το Σάββατο, με τις ΗΠΑ και τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ να "δείχνουν" προς το Ιράν ως υπεύθυνο για την επίθεση.

Οι απειλές του Τραμπ τη Δευτέρα ότι πιθανόν να υπάρξουν αντίποινα όξυναν το κλίμα με την Τεχεράνη, ενώ και το Ριάντ "βλέπει"... δάκτυλο Ιράν πίσω από την επίθεση και όχι προς την πλευρά της Υεμένης.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, που στηρίζονται από το Ιράν. Όμως η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ιρανικής κατασκευής ενώ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον «θα υπερασπιστεί τη διεθνή τάξη» την οποία υπονομεύει η Τεχεράνη με τις «άνευ προηγουμένου επιθέσεις.

Το Ιράν από την πλευρά του χαρακτηρίζει «ακατανόητες» αυτές τις κατηγορίες, ενώ ο πρόεδρός του, Χασάν Ροχανί, είπε ότι ο λαός της Υεμένης έχει το δικαίωμα να αμύνεται απέναντι στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Σαουδική Αραβία.

Λάδι στη φωτιά έριξε χθες και η σύλληψη πλοίου στον Κόλπο ως ύποπτο για τη μεταφορά 250.000 λίτρων πετρελαίου ντίζελ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

«Κατελήφθη κοντά στο νησί Μεγάλο Τουνμπ του Ιράν στον Κόλπο... το πλήρωμα παραδόθηκε στις τοπικές αρχές στη νότια επαρχία Χορμοζγκάν», ανέφερε το ISNA, που δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις εθνικότητες των μελών του πληρώματος.

Όλη αυτή η ένταση είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου κατά 20% αν και στη συνέχεια υποχώρησαν με τη μεσοσταθμική αύξηση να φτάνει το +10%.

Μειώνονται οι τιμές την Τρίτη

Οι τιμές στο πετρέλαιο σήμερα Τρίτη (17.09.2019) μειώνονται στις ασιατικές αγορές. Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώθηκαν κατά 1,2% στα 68,18 δολάρια το βαρέλι, μετά την χθεσινή άνοδό τους κατά 14,6%, που καταγράφηκε ως το μεγαλύτερο ποσοστό ημερήσιας ανόδου, τουλάχιστον από το 1988.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώνονται κατά 1,7% στα 61,86 δολάρια το βαρέλι, μετά την χθεσινή άνοδό τους κατά 14,7%, την μεγαλύτερη σε ημερήσια βάση, από τον Δεκέμβριο του 2008.

Σε εγρήγορση στην Ελλάδα

Ανατιμητικές τάσεις στην εγχώρια αγορά καυσίμων δημιουργεί το άλμα των διεθνών τιμών του πετρελαίου που πυροδότησε η αιφνίδια διακοπή μέρους της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας, μετά το χτύπημα των εγκαταστάσεων της Aramco από drones.

Το υπουργείο Ενέργειας και οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου αν χρειαστεί να λάβουν μέτρα για την ασφάλεια εφοδιασμού σε πετρέλαιο αλλά και να προλάβουν γενικευμένες ανατιμήσεις σε κλάδους και προϊόντα που συνδέονται άμεσα με το κόστος των καυσίμων, η τιμή των οποίων αρχίζει να παίρνει την ανιούσα.

Εκπρόσωποι των εταιρειών εμπορίας και των πρατηρίων αναμένουν από σήμερα μια αυξητική τάση που θα κορυφωθεί στο τέλος της εβδομάδας, μεταφέροντας στην αντλία επιβάρυνση για τους καταναλωτές στην τιμή τη βενζίνης κατά 6-8 λεπτά το λίτρο. Η τιμή διυλιστηρίου στην οποία θα αγοράσουν σήμερα οι εταιρείες εμπορίας για να προμηθεύσουν τα πρατήρια αυξήθηκε μόνο την πρώτη ημέρα αύξησης του μπρεντ σε ποσοστό 12% κατά 5 ευρώ ο μετρικός τόνος.

Ανησυχίες επικρατούν για τη διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης τον Οκτώβριο, προβλέποντας ότι αν δεν ανακοπεί η ανατιμητική τάση, θα κάνει πρεμιέρα στην υψηλή τιμή του 1,20 ευρώ το λίτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση